Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (20)

Duur WW uitkering berekenen

Heb je ontslag gekregen of moet je een (flink) aantal uren inleveren bij je werkgever? Dan kun je waarschijnlijk een WW uitkering voor 2019 aanvragen. Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoelang je recht hebt op deze uitkering. Met onze tool kun je dit eenvoudig bekijken. lees meer

Heb je van de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, in minstens 26 weken gewerkt? Zo ja dan heb je recht op mininmaal 3 maanden basis uitkering.
Jouw arbeidsverleden is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren vanaf het moment dat je 18 jaar werd. 

Duur WW uitkering 2020 berekenen

Wat is de WW uitkering?

De WW uitkering is een uitkering voor werklozen. Word jij gedeeltelijk of helemaal werkeloos? Dan heb je misschien recht op een WW uitkering. Een WW uitkering wordt uitgekeerd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Hier dien je jouw WW uitkering dan ook aan te vragen. Dit kan vaak eenvoudig online. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dien je verzekerd te zijn voor werkloosheid, in de meeste gevallen is dit zo wanneer je in dienst bent of bent geweest. Daarnaast moet je aan de wekeneis voldoen. Dit beteken dat je van de laatste 36 weken in elk geval 26 weken onafgebroken aan het werk geweest moet zijn. Bij verlies van minder dan 5 uur per week heb je geen recht op een WW uitkering. Als laatste mag je niet zelf verantwoordelijk zijn voor het verlies van je uren of je baan en dien je per direct beschikbaar te zijn voor betaald werk.

Bereken de duur van je WW uitkering in 2020

Ben je er al zeker van dat je recht hebt op een WW uitkering? Voldoe je aan alle voorwaarden die we genoemd hebben? Dan is het natuurlijk prettig om te weten hoe hoog de vergoeding uit de WW zal zijn wat bepaald wordt aan de hand van je dagloon maar ook zeker hoelang je recht hebt op een WW uitkering. De WW uitkering is immers maar tijdelijk en bedoeld voor mensen die ‘tussen twee banen’ zitten. De WW uitkering kan variëren van 3 tot 29 maanden (vanaf 1 januari 2019).

Dus ben je vanaf 1 januari 2020 werkoos, dan is de maximale duur van de ww uitkering 29 maanden. De uiteindelijke duur van je WW uitkering hangt af van het aantal gewerkte jaren of maanden. Heb je van de afgelopen 36 weken ten minste 26 weken aaneengesloten gewerkt? Dan heb je recht op drie maanden WW uitkering. Heb je van de afgelopen vijf jaren ten minste vier kalenderjaren voldoende gewerkt? Voldoende gewerkt betekent dat je minimaal over 52 dagen per jaar loon hebt ontvangen. Dan mag je dit meetellen als je arbeidsverleden en heb je waarschijnlijk recht op een verlening van de WW uitkering van 3 maanden. Vul je arbeidsverleden in via onze tool en wij berekenen de duur van je WW uitkering.

Wijziging regels duur WW uitkering

Per 1 april 2016 veranderen de regels voor de WW uitkering. Vanaf dan wordt de maximale duur van de WW uitkering verkort naar maximaal 24 maanden op 1 april 2019. Via onderstaande tabel kun je precies zien op welke datum je de de maximale duur van je WW uitkering kunt ontvangen.

Maximale duur ww uitkering
Werkloos vanaf 1 april 2016 maximale duur uitkering: 36 maanden
Werkloos vanaf 1 juli 2016 maximale duur uitkering: 35 maanden
Werkloos vanaf 1 oktober 2016 maximale duur uitkering: 34 maanden
Werkloos vanaf 1 januari 2017 maximale duur uitkering: 33 maanden
Werkloos vanaf 1 april 2017 maximale duur uitkering: 32 maanden
Werkloos vanaf 1 juli 2017 maximale duur uitkering: 31 maanden
Werkloos vanaf 1 oktober 2017 maximale duur uitkering: 30 maanden
Werkloos vanaf 1 januari 2018 maximale duur uitkering: 29 maanden
Werkloos vanaf 1 april 2018 maximale duur uitkering: 28 maanden
Werkloos vanaf 1 juli 2018 maximale duur uitkering: 27 maanden
Werkloos vanaf 1 oktober 2018 maximale duur uitkering: 26 maanden
Werkloos vanaf 1 januari 2019 maximale duur uitkering: 25 maanden
Werkloos vanaf 1 april 2019 maximale duur uitkering: 24 maanden

 

Nieuws over Duur WW uitkering 2020

Nieuwe kansen op werk

Volgens cijfers van vacaturesite Indeed zijn er de afgelopen weken weer iets meer vacatures online gezet dan de weken daarvoor. Dat klinkt als goed nieuws, voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Gloort er eindelijk licht aan de horizon? En wat moet je doen als je in de toekomst het slachtoffer wordt van een ontslaggolf?

» Lees het volledige bericht
Aantal jongeren in de WW neem verder af

Jongeren met een WW uitkering, het is iets waar onder andere minister Bussemaker van Onderwijs met afgrijzen naar kijkt. Gelukkig is het aantal jongeren dat van deze uitkering gebruik maakt gedaald.

» Lees het volledige bericht