Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8 / 10 (1)

Radiator berekenen

Radiatoren worden gebruikt om in een woonruimte een aangename temperatuur te creëren. Het is belangrijk om voor iedere ruimte te berekenen wat het geschikte aantal watt voor de radiator is. lees meer

De aanbevolen temperatuur per kamer is:

24ºC   Badkamer
22ºC   Woonkamer
20ºC   Keuken
18ºC   Slaapkamer

Radiator berekenen

Wil je een radiator berekenen, bijvoorbeeld omdat je na wilt gaan wat er nodig is om je kamer voldoende te verwarmen? Je kunt gebruik maken van een enkele grote radiator, of meerdere exemplaren plaatsen om tot een geschikte verwarming van je woning te komen.

Volume van de kamer

Je kunt het aantal watt berekenen door uit te gaan van het volume van een bepaalde kamer. Je neemt hiervoor de lengte van de kamer, de breedte van de kamer en de hoogte van de kamer. Heb je bijvoorbeeld een kamer van 6 meter lang, 5 meter breed en 2,6 meter hoog? Dan spreken we van een volume van 78 kubieke meter en heb je ongeveer 4700 watt aan vermogen nodig om de ruimte warm te krijgen. Je kunt zelf je radiator berekenen om na te gaan wat er in jouw kamer nodig is, door gebruik te maken van onze handige rekentool.

Capaciteit van de radiatoren

Uiteraard kun je de radiator berekenen wanneer je een enkel exemplaar wilt toevoegen, maar je kunt er ook voor kiezen om de capaciteit te spreiden over meerdere exemplaren. Wil je bijvoorbeeld 2 of 3 radiatoren plaatsen, voor de ramen die je hebt staan? Je zorgt er op die manier voor dat je de kamer kunt indelen zoals je wilt, mits je zorgt voor voldoende capaciteit. Je kunt de radiator berekenen om na te gaan wat je minimaal nodig hebt, om er ook tijdens de koude wintermaanden warmpjes bij te kunnen zitten.