Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (23)

AOW leeftijd berekenen

Vind jij het belangrijk om te weten wanneer jij de AOW-leeftijd bereikt? Zodat jij weet wanneer je AOW ontvangt? En wil jij weten hoe je je AOW-leeftijd berekent? Berekenen.nl legt dit graag aan je uit. Dankzij onze handige berekeningstool zie jij direct wat jouw AOW-leeftijd is. Probeer het zelf en vul je gegevens in. lees meer

AOW leeftijd berekenen

De meeste mensen willen de AOW-leeftijd weten, omdat je vanaf deze leeftijd je AOW krijgt uitgekeerd. De afkorting AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet. Hierin is geregeld dat er een basispensioen is voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Iedereen die woont of werkt in Nederland is verzekerd. Jaarlijks bouw je 2 procent AOW-pensioen op. Je krijgt volledige AOW als je 50 jaar voor de AOW-leeftijd verzekerd bent geweest. Heb je buiten Nederland gewoond of gewerkt, dan kan het zo zijn dat je niet verzekerd bent geweest. Hierdoor kan je AOW-pensioen lager uitvallen. Iedereen die op of na 1 januari 1950 is geboren en minder dan 1 jaar verzekerd was, krijgt geen AOW.

AOW leeftijd berekenen

AOW-leeftijd berekenen niet definitief

De AOW-leeftijd wordt vanaf 2013 in stapjes verhoogd. Wanneer jij je AOW-leeftijd bereikt, is afhankelijk van wanneer je geboren bent. Iedereen die na 1956 geboren is, kan niet de exacte AOW-leeftijd berekenen. Er is een wetsvoorstel ingediend om de AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller te verhogen. In 2019 is de AOW-leeftijd 66 jaar en in 2023 is dit 67 jaar. Vanaf 2024 is AOW-leeftijd afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting vanaf het 65ste levensjaar. De cijfers worden steeds aangepast door het CBS en daardoor kan het zijn dat de AOW-leeftijd nog iets wijzigt.

Let op! In deze berekening is rekening gehouden met de huidige wet.

Nieuws over AOW leeftijd

SP wil AOW flink verhogen

De SP heeft z’n verkiezingsprogramma bekendgemaakt en schrijft daarin onder andere dat het de AOW flink wil verhogen. Het is de uitkering die ouderen krijgen van de overheid, op basis van het aantal jaren dat ze in Nederland werkzaam en woonachtig zijn geweest.

» Lees het volledige bericht
We worden gemiddeld 5 jaar ouder dan in 1956 toen de AOW werd ingevoerd

De AOW-leeftijd gaat sinds enige tijd steeds een beetje verder omhoog. Dat betekent dat we langer moeten doorwerken.

» Lees het volledige bericht
Klijnsma reageert nog niet op opvallende AOW-uitspraak

Er vond onlangs een opvallende AOW-uitspraak plaats door een rechtbank in Noord-Nederland. Hieruit kwam voort dat de verhoging van de AOW-leeftijd een ongeoorloofde inbreuk op het eigendomsrecht zou vormen.

» Lees het volledige bericht
Veel ouderen vinden AOW-leeftijd onduidelijk

Het is voor veel ouderen niet goed duidelijk wanneer zij recht krijgen op een AOW-uitkering. Dit heeft vooral te maken met de verhoging die de overheid op dit moment doorvoert.

» Lees het volledige bericht
AOW-gat dreigt voor oud-medewerkers Philip Morris

Er dreigt een AOW-gat voor tientallen oud-medewerkers van Philips Morris Holland. De sigarettenfabrikant sloot haar deuren in Nederland, waardoor een grote groep medewerkers op straat kwam te staat.

» Lees het volledige bericht
Verhoging AOW-leeftijd meest pijnlijk voor zestiger

De verhoging van de AOW-leeftijd blijkt vooral pijnlijk voor zestigers, zij hebben daar het meeste last van. Dat waarschuwt het informatieplatform Wijzer in Geldzaken.

» Lees het volledige bericht