Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.2 / 10 (5)

Incassokosten berekenen

Particulieren en bedrijven kunnen te laat zijn met het betalen van een rekening. Dit is voor de schuldeiser erg vervelend en natuurlijk brengt dit kosten met zich mee. Een schuldeiser mag daarom incassokosten rekenen als er wordt geprobeerd om de factuur te innen. Vaak wordt dit uitbesteed aan een incassobureau. Kan jij als consument of als bedrijf je rekening niet betalen en wil jij alvast de verschuldigde incassokosten berekenen? Of heb jij nog geld tegoed en wil jij weten hoeveel incassokosten jij in rekening kunt brengen? Berekenen.nl legt je uit hoe je dit bedrag kunt bepalen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze handige berekeningstool. lees meer

Vul hier het bedrag van jouw factuur in waarover je de incassokosten wilt berekenen. Dit is het gehele factuurbedrag. Zijn er meerdere facturen naar het incassobuearu van één en dezelfde schuldeiser? Dan kun je alle bedragen bij elkaar optellen om tot de hoofdsom te komen. 

De meeste schuldeisers zijn BTW-plichtig dus mogen ze de reeds betaalde BTW die ze mislopen als schadepost in rekening worden gebracht bij de debiteur.

Niet BTW-plichtig zijn:

- verhuurders;
- onderwijsinstellingen;
- banken;
- verzekeringsmaatschappijen;
- medische beroepen;
- de overheid.

Deze partijen zullen dan ook geen BTW als schadepost meenemen in de bepaling voor de maximale incassokosten.

Incassokosten berekenen

Wat zijn incassokosten?

Als een schuldeiser kosten moet maken om een vordering te innen, dan mag hij deze kosten in bepaalde gevallen in rekening brengen bij de schuldenaar. Dit betekent dat de schuldenaar moet betalen voor de extra kosten die de schuldeiser maakt omdat er te laat wordt betaald. Deze incassokosten worden ook wel administratiekosten, bureaukosten, aanmaningskosten of buitengerechtelijke kosten genoemd. De maximale incassokosten zijn sinds juli 2012 vastgesteld in de Normering buitengerechtelijke incassokosten. De normering is te zien in onderstaande tabel (de genoemde percentages zijn maximum percentages):

Hoofdsom (exclusief rente) Percentage incassokosten *
Over de eerste €2.500,- 15% (met minimaal €40,-)
€2.500,- tot €5.000,- 10%
€5.000,- tot €10.000,- 5%
€10.000,- tot €20.000,- 1%
> €20.000,- 0,5% tot max. €6.775,-
*  Soms verhoogd met 21% BTW

Incassokosten berekenen

Als je wilt weten hoe hoog jouw incassokosten zijn, kun je dit eenvoudig zelf berekenen. Let er wel op dat een schuldeiser aan een aantal voorwaarden moet voldoen om incassokosten in rekening te mogen brengen. Zo moet een schuldeiser eerst een herinnering of aanmaning verstuurd hebben met een betalingstermijn van 14 dagen. Op deze herinnering dient vermeld te staan wat de consequenties zijn als er niet betaald wordt, welke kosten er in rekening gebracht worden en of deze kosten in- of exclusief BTW zijn. De schuldeiser mag BTW over de incassokosten berekenen als hij zelf niet BTW plichtig is. Dit omdat de schuldeiser de BTW die het incassokantoor in rekening brengt zelf niet kan verrekenen. Niet BTW plichtige partijen zijn bijvoorbeeld de overheid, medische instellingen, onderwijsinstellingen en banken. Is er aan deze eisen voldaan? Dan mag een schuldeiser een brief sturen waarop de rekening verhoogd wordt met incassokosten. Om de incassokosten te berekenen, moet de hoofdsom van de desbetreffende rekening bekend zijn. Bekijk onderstaande voorbeeld berekening om een goed beeld te krijgen hoe het berekenen van incassokosten in zijn werk gaat. Natuurlijk kun je de gegevens ook meteen invullen in onze berekeningstool.

Voorbeeld:
Je hebt een rekening liggen of verstuurd die niet op tijd wordt betaald. Het is een rekening voor een computer van €3.500,-. De hoofdsom van de rekening bedraagt dus €3.500,-. De incassokosten die gemaakt mogen worden, vallen dus in de eerste en tweede categorie. De formule ziet er als volgt uit:

2.500 x 0,15 (eerste categorie) + 1.000 x 0,10 (tweede categorie) = €475,00 maximale incassokosten.

*Let op! Om percentages te berekenen deel je het percentage eerst door 100 dus: 15% / 100 = 0,15 .

Geeft de schuldeiser aan dat er ook nog 21% BTW berekend wordt over de incassokosten? Dan ziet de berekening er als volgt uit:

€475,00 (incassokosten) x 0,21 = €99,75 BTW + €475,00 = €574,75 totale incassokosten inclusief BTW.

Nieuws over Incassokosten

Nieuwe regels voor incasso dienstverleners

Minister Weerwind heeft aangekondigd dat er nieuwe regels komen voor incasso dienstverleners in Nederland.

» Lees het volledige bericht
De voordelen van een incassobureau

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een incassobureau in te schakelen zodra er een rekening niet betaald wordt. Veel mensen vragen zich dan ook af of dat wel slim is. Daarom hebben wij de voordelen van een incassobureau op een rijtje gezet.

» Lees het volledige bericht
Wel of geen incassobureau inschakelen

Wanneer ondernemers het woord incassobureau horen weten ze direct dat er wat enkele problemen zijn. Hoe zit het eigenlijk met een incassobureau? Wat zijn precies de voordelen van het samenwerken met een incassobureau? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Wanneer mag ik een incassobureau inschakelen?

Veel ondernemers weten vaak niet wanneer ze nou precies een incassobureau moeten inschakelen. Vaak willen ze dit ook niet omdat ze dan in een andere fase terecht komen met hun klant. Veel ondernemers lossen het liever onderling op maar vaak is dit al geen optie meer. Wij leggen je het uit wanneer je het beste een incassobureau kan inschakelen.

» Lees het volledige bericht
Wat zijn incassokosten?

Wanneer een schuldeiser kosten moet maken om een vordering te innen, dan mag hij deze in rekening brengen, de schuldeiser moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden voordat het in rekening brengt. Het gaat dan om de kosten die voorafgaand aan een gerechtelijke procedure worden gemaakt. Dit soort kosten, die we incassokosten noemen, komen onder verschillende namen voor.

» Lees het volledige bericht
Mislukte incasso kost loterijspeler miljoenen

De 21-jarige Kamal Maihouane zag de miljoenen in zijn straat uitgedeeld worden en rekende zich al rijk. Hij speelt mee met 4 loten en het zou een kwestie van tijd zijn tot de Postcode Loterij ook bij hem zou aanbellen.

» Lees het volledige bericht