Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (63)

Arbeidskorting berekenen

De term arbeidskorting kom je vast wel eens tegen. Bijvoorbeeld op je salarisstrook. Maar wat is arbeidskorting nu eigenlijk? En hoe bereken je hoeveel arbeidskorting jij krijgt? Berekenen.nl helpt je graag en legt uit hoe de berekening van arbeidskorting in zijn werk gaat. Ook kun je jouw gegevens in onze berekeningtool invullen zodat je binnen 1 minuut weet hoeveel arbeidskorting jij krijgt. lees meer

Geef aan of je in het opgegeven jaar de AOW leeftijd hebt of niet.
Vul hier jouw bruto jaarsalaris in. 

Arbeidskorting 2023

Arbeidskorting is een term die op je salarisstrook voor komt. Deze regeling is alleen van toepassing voor mensen die werken, of hebben gewerkt. Mensen met een uitkering ontvangen deze korting meestal niet (uitzonderingen zijn de ziektewetuitkering en WW uitkering bij faillessement). Een veel gemaakte fout is dat de arbeidskorting wordt verwart met de algemene heffingskorting. Deze laatste korting geldt voor iedereen die inkomsten heeft, zowel bij een uitkering, werk of bij inkomsten uit overige werkzaamheden.

Maximale arbeidskorting tabel

Hieronder vind je tabel met de maximale bedragen aan arbeidskorting.

  2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
Geen AOW leeftijd € 3.223 € 3.249 € 3.399 € 3.819 €4.205 €4.260 €5.052 €5.532
Wel AOW leeftijd € 1.585 € 1.645 € 1.740 € 1.989 €2.178 €2.204 €2.604 €2.854

Wanneer krijg je arbeidskorting?

Niet alle vormen van inkomsten en salaris gelden wanneer het om arbeidskorting gaat. Dus waarover ontvang jij nu eigenlijk arbeidskorting? Je ontvangt niet altijd arbeidskorting. Er zijn namelijk uitzonderingen. Wanneer ontvang je wel en geen arbeidskorting? Je kunt het lezen in onderstaande tabel:
 
Wel: Niet:
Salaris uit huidige dienstbetrekking Wajong uitkering
Uitkering voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid WAO/WIA uitkering
Winst uit onderneming of andere werkzaamheden Eenmalige uitkeringen zoals 13e maand, bonussen en vakantiegeld
Uitkering van je werkgever om een onderbreking van je loopbaan te financieren WW uitkeringen
Ziektewetuikering en Zwangerschapsuitkering (WAZO) WAZ uitkeringen (behalve een uitkering voor bevalling)
WW uitkering ontstaan door faillessement werkgever WAO uitkeringen uit het buitenland


Arbeidskorting berekenen voor 2024

Wil je de arbeidskorting in 2024 berekenen? Dat kan aan de hand van de actuele bedragen voor dit jaar, met behulp van onze tool. Wij zorgen ervoor dat je een eenvoudige berekening kunt maken.
De arbeidskorting bestaat om werken te belonen. Als werkende kun je rekenen op een korting op je belastbare inkomen. Daardoor betaal je minder belasting, omdat je aan het werk bent. Er geldt een inkomensafhankelijke afbouw. Dat zorgt ervoor dat vooral de lagere inkomens het meest profiteren van de korting. Naarmate je meer verdient is er minder arbeidskorting beschikbaar, totdat je daar uiteindelijk met een belastbaar inkomen boven de €124.935 (2024) helemaal geen gebruik meer van kunt maken.

Bijverdiensten en tijdelijk werk

Heb je bijverdiensten uit een tweede baan? Indien je die baan bij dezelfde werkgever hebt is het gemakkelijk om de berekening uit te voeren. De werkgever kan immers eenvoudig nagaan wat je totaal per jaar verdient. Heb je de bijbaan bij een andere werkgever? Zorg er dan zelf voor dat je de bedragen bij elkaar optelt om tot je totale inkomen te komen. Indien dat uitkomt boven de €39.958 (2024) per jaar kan het zijn dat je een tegenvaller hebt. Blijf je binnen die grens? Dan kun je wellicht rekenen op een leuke meevaller voor de arbeidskorting. Je kunt die in ieder geval online berekenen, mits je jouw totale verdiensten weet.
Het maakt voor de arbeidskorting niet uit of je een heel jaar werkt of dat je dat slechts een paar maanden doet. En zelfs als je recht hebt (gehad) op een uitkering kun je daar gewoon gebruik van maken. Het is belangrijk om te berekenen wat je jaarlijks bruto verdient, zodat je op basis daarvan de arbeidskorting kunt berekenen.

Online de arbeidskorting berekenen

Wij maken het je graag gemakkelijk om online de arbeidskorting in te berekenen. Gewoon door online in te vullen welk inkomen je bruto op jaarbasis hebt. Aan de hand daarvan kun je eenvoudig laten berekenen op welke arbeidskorting jij kunt rekenen. Zodat je goed weet waar je belastingdruk of belastingvoordeel aan toe bent.