Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.7 / 10 (22)

Benzinekosten berekenen

Wil je het benzinegeld berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan hoeveel geld je met een bepaalde reis kwijt bent? Je berekent hier eenvoudig de afstand voor je reis en de bijbehorende kosten. lees meer

Vul hier het totale aantal kilometers in voor de rit. Wil je de afstand berekenen tussen twee locaties, klik dan op de volgende link. https://www.berekenen.nl/a-z/afstand
Vul hier in wat je auto gemiddeld aan brandstof verbruikt. Stel dat je 50 liter benzine in je auto gooit en je rijdt hier gemiddeld 600 kilometer mee. Dan is je verbruik 12 liter liter per 100 kilometer. (600 / 50). Vaak kun je het verbruik ook opzoeken in Googe als je intypt, "verbruik type auto en motor" (voorbeeld "verbruik bmw 220i").
Vul hier de huidige brandstrofprijs in per liter die je betaald bij jouw pomp.
Vul hier in wat voor soort auto je hebt. Hoe groter en duurder de auto hoe meer wegenbelasting, verzekering en afschrijving je hebt. Deze kosten heb je altijd, los van of je een keer extra gaat rijden. Normaliter worden deze kosten niet meegenomen in een eenmalige benzinekostenberekening. Ga je alleen voor de extra rit de benzinekosten uitrekenen, gebruik dan alleen de bezinekosten met eventueel de variabele kosten.
Vul hier in wat voor soort auto je hebt. Vaak zijn grotere auto's duurder en heb je meer afschrijving en kosten voor onderhoud en reparatie.

Benzinekosten berekenen

benzinekosten berekenen

Voordat je kan uitrekenen wat de benzinekosten zullen gaan zijn, moet je eerst een aantal dingen weten. Je hebt namelijk de volgende dingen nodig om de benzinekosten te kunnen berekenen, denk dan bijvoorbeeld aan het aantal afgelegde kilometers en het verbruik van de auto waarin je in hebt gereden.

benzinekosten berekenen

Benzinekosten Duitsland

Je hebt het vast wel eens op het nieuws voorbij zien komen, de benzinekosten in Duitsland. We weten allemaal wel dat de benzinekosten steeds hoger worden in Nederland. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om naar Duitsland te gaan, om te tanken. Dat heeft dan ook alles te maken met de prijs, maar wist jij al dat de benzinestations in Duitsland meerdere keren per dag de benzinekosten mogen veranderen? Ze mogen dan ook zelf weten of ze de kosten omhoog of naar beneden doen. Een tankstation aan de grens met Nederland zal zijn prijzen overdag bijvoorbeeld een paar cent duurder maken omdat er overdag de meeste mensen tanken. In de avond maken ze de prijs weer goedkoper, omdat er in de avond veel minder mensen komen tanken.. Het kan dan ook heel erg slim zijn om hier goed op te letten zodat je slim kan gaan tanken. Probeer er dan ook achter te komen wanneer de prijs het laagst is. De tankstations kijken namelijk altijd naar de drukte en maken het dan een aantal centen duurder, hierdoor verdienen ze dan natuurlijk ook meer aan. Let op, in Nederland is dit niet toegestaan. Dit is dus puur voor Duitsland.

Benzinekosten per km

De benzinekosten per kilometer is voor elke auto verschillend. Er zijn namelijk heel erg veel zaken die meegenomen moeten worden in een berekening die gaat over de benzinekosten van een auto per kilometer. Een goed voorbeeld is dan ook het soort brandstof dat een auto gebruikt. Waarschijnlijk sta je dan ook soms wel eens bij de tank en dan vraag jij jezelf vast wel een keer af waarom je ervoor gekozen hebt om op benzine te gaan rijden in plaats van lpg of juist diesel. Het is dan ook heel erg moeilijk om de benzinekosten per kilometer te berekenen.  Het heeft namelijk ook heel erg veel te maken met het verbruik van je auto. Toch hebben wij een eenvoudige manier gemaakt zodat jij toch makkelijk kan berekenen wat de benzinekosten per kilometer zijn voor jouw auto. Je kan het namelijk heel erg eenvoudig berekenen via onze rekentool hierboven.

Benzinekosten declareren zzp’er

De meeste mensen weten wel als je in je privéauto rijdt voor je zaak, mag je €0,19 per gereden kilometer vergoeding berekenen. Bereken je de kilometers door aan jouw opdrachtgever? Dan moet je hier wel btw over berekenen. Dat komt omdat de kilometervergoeding deel uit maakt van de factuur die je opdrachtgever krijgt. Het is wel belangrijk dat uit je rittenadministratie blijkt welke kilometers privé waren en welke zakelijk. Voor zowel de onderhoudskosten als de benzinekosten mag je de btw aftrekken in verhouding met de kilometers die zakelijk gereden zijn. Het is wel belangrijk dat je daar goed oplet.

Benzinekosten vergoeding

Zoals we hierboven al aangaven mogen werkgevers 19 cent per kilometers belastingvrij aan hun werknemers betalen als vergoeding voor iedere km die zij reizen om naar  het werk te komen of andere zakelijke kilometers. Toch zijn er nog veel discussies gaande over die 19 cent per kilometer. Dat heeft dan ook alles te maken met de benzinekosten die de laatste tijd heel erg aan het stijgen zijn. De 19 cent kilometervergoeding dekt de kosten namelijk bij lange na niet als je kijkt naar onderhoud en daar komen de benzinekosten dan ook nog bij die heel erg aan het stijgen zijn.

 

Nieuws over Benzinekosten

Benzineprijzen Spanje sinds maanden gezakt

Augustus 2022 was de laatste keer dat diesel in Spanje goedkoper was dan benzine. Maar vanaf donderdag 16 februari was dat voorbij, volgens het blad de Weekly Oil Bulletin van de Europese Commissie. Benzine is weer iets duurder aan het worden dan diesel in Spanje. Wel zijn beide brandstoffen afgelopen week goedkoper geworden ten opzichte van de week ervoor.

» Lees het volledige bericht
Tanken in Nederland goedkoper dan in Duitsland

Tanken is in Nederland voor het eerst sinds jaren goedkoper dan in Duitsland. In de nacht van woensdag 31 augustus op donderdag 1 september stopte daar de zogenaamde ‘Tankrabatt’, een tijdelijke verlaging van de accijns op brandstof, en stegen de prijzen weer aanzienlijk.

» Lees het volledige bericht
Overgaan op elektrische auto?

Al heb je wel of geen auto je hebt het vast wel gehoord de prijzen voor benzine zijn flink gestegen. Veel mensen stappen daarom ook over op een elektrische auto. Maar wat zijn hier de voordelen van? En is het daadwerkelijk goedkoper dan een benzineauto?

» Lees het volledige bericht
Tips om brandstof te besparen

We weten allemaal wel dat brandstof op dit moment heel erg duur is en niemand weet hoelang dat nog gaat duren. Daarom hebben wij een aantal tips om een rijtje gezet hoe je brandstof kan besparen. Je leest ze hier.

» Lees het volledige bericht
Tips om goedkoop te tanken

De benzineprijzen stijgen en stijgen maar. De mensen die dan ook goedkoop willen tanken hebben het tegenwoordig dan ook steeds lastiger. Toch zijn er nog wel een aantal trucjes die je kan toepassen om net iets goedkoper te tanken dan de andere mensen in het land, maar wat zijn die trucjes precies? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Waarom stijgen de benzineprijzen zo erg

We weten allemaal wel dat de benzineprijzen heel erg hoog zijn op dit moment. Ze blijven dan ook maar stijgen. We hebben dan ook al een piek gezien waar de kosten meer dan twee euro per liter waren, maar waarom stijgt het zo hard? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht