Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (10)

6% BTW berekenen

Wil je snel weten hoeveel geld 6% BTW is? Bereken dat bedrag hier. Voor noodzakelijke dingen bereken je maar 6% BTW in plaats van het normale 21% BTW tarief. De Nederlandse overheid heeft een lijst samengesteld met diensten en goederen waar je maar 6% BTW over betaalt. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

6% BTW berekenen

Wanneer betaal je 6% BTW?

De lijst heeft onder andere de diensten van fietsreparaties, schoenreparaties en de kapper onder het 6% tarief laten vallen. Ook sommige voedingsmiddelen vallen onder het 6% tarief. Dit zijn duidelijk noodzakelijke dingen die je in je leven hebt.

Voeding en 6% BTW

Het opkweken van noodzakelijke dingen, zoals planten en dieren valt onder het 6% BTW tarief. Bij paarden is hier wel een nuance in aangebracht, als het paard voor de dressuur of springsport wordt getraind, dan valt het lagere tarief al weg.

Lever je een dienst aan boeren? Zoals het schoonmaken van stallen, melken van de koeien, overtollig mest ophalen of juist injecteren in de weilanden? Dan kan je het 6% BTW tarief in rekening brengen. Dit geldt ook voor het rooien van de planten en bomen van de boer. 

Niet alle materialen in een boerenbedrijf vallen onder de 6%. De mest en pompen voor bronbemaling vallen namelijk onder het 21% BTW tarief. 

Ontwikkeling en 6% BTW

Tevens is het uitlenen van boeken en tijdschriften iets dat met 6% BTW gebeurt. dus maak je gebruik van de bibliotheek of leesmap, dan betaal je hier het lagere tarief voor. Echter reclamedrukwerk, een televisieabonnement en DVD’s koop je wel met het 21% BTW tarief.

Onderdak en 6% BTW

Dat is niet het enige dat onder het 6% BTW tarief valt. Ook als je woningen verbouwt kan dit nog steeds met het lagere BTW tarief. Niet alleen het eigen onderdak kan met 6% BTW. Je kan namelijk ook campingplaatsen en logie overnachtingen, zoals bij een vakantiepark, hotel of tijdelijke woning met 6% BTW uitvoeren.

Vervoer en 6% BTW

Personenvervoer die in Nederland plaatsvindt hebben bijna allemaal het 6% BTW tarief. Niet alleen het openbaar vervoer wordt op die manier betaalbaar gehouden, maar ook de taxi, ballonvaart, vistrips en busvervoer. Bij trouwerijen, begrafenissen en het vervoer van stoffelijk overschot wordt ook een tarief van 6% BTW gerekend. Binnenlandse vluchten voor zieken en gewonden hebben ook een BTW van 6%.

De formule

Weet je zeker dat jouw product bij de 6% BTW hoort, dan moet je de volgende formule toepassen. 

Formule: Bedrag x 0,06 = 6% BTW 

Vul het totaalbedrag exclusief BTW in bij deze formule om te berekenen hoeveel euro je voor 6% BTW in rekening moet brengen.