Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.2 / 10 (16)

Autokosten berekenen

Benieuwd naar de kosten van je auto per kilometer of per maand? Op Berekenen.nl vind je hiervoor de juiste rekentool! Autoliefhebberij kan een dure hobby zijn. Onderhoudskosten, verbruik en bekende mankementen van een bepaald model kunnen je inzicht geven of er een betere auto voor jou bestaat. lees meer

Autokosten berekenen

De autokosten verschillen per auto. Dit komt omdat elke auto een eigen verbruik en mankementen heeft. De ene auto is roestgevoelig, maar de andere heeft juist vaak elektrische problemen. Hierdoor kunnen de kosten per automerk en -model sterk verschillen. Over het algemeen bestaan autokosten uit:

  • Verbruik
  • Onderhoud 
  • Wegenbelasting
  • Afschrijvingen
Afhankelijk van jouw rijstijl kan het verbruik verschillen en hoe meer je rijdt, hoe meer benzine, diesel of gas je moet tanken. Ongeacht of hij nu 1 op 20 haalt of 1 op 5.

Voor het onderhoud moet je denken aan olieverversingen en het vervangen van bougies en de rotor en verdelerkap bij een benzine auto. Als je op LPG rijdt is dit meestal ook eerder nodig dan als je alleen op binzine rijdt. Het onderhoud kan je bij een garage laten doen, maar dan krijg je ook de kosten van de monteur erbij. Het uurloon moet immers ook betaald worden. Als je zelf het onderhoud van je auto kan uitvoeren kan dit al honderden euro's per jaar schelen.

De wegenbelasting verschilt per provincie, per auto en brandstof. Afhankelijk van welke LPG installatie je gebruikt, LPI of een verdamper heb je ook voor die brandstof nog verschillende tarieven. Het gewicht van je auto is in Nederland leidend voor de hoogte van het bedrag.

Een nieuwe auto wordt vaak minder waard. Daarom wordt er gesproken van afschrijvingskosten. Als je jouw huidige auto verkoopt gaat hij waarschijnlijk voor minder geld weg dan dat je hem hebt gekocht. Het verschil wordt per maand berekend. Op die manier kom je aan maandelijkse afschrijfkosten.

Dit zijn behoorlijk veel variabelen, bereken daarom op een makkelijke manier je huidige autokosten. 

huidige autokosten berekenen

Meestal weet je wel ongeveer hoeveel jouw auto kost, maar in de toekomst kan dit veranderen. Om de gemiddelde kosten van jouw auto te berekenen heb je de volgende gegevens nodig:
  1. Merk
  2. Modelserie
  3. Modelvariant
  4. Uitvoering
  5. Bouwjaar
  6. Provincie
Je huidige kilometerstand en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt geven ook een indicatie van je verbruikskosten en toekomstige onderhoudskosten. Vergeet namelijk niet dat rond de bekende kilometerstanden van 150.000 kilometer en 300.000 kilometer er vaak opeens veel vervangen moet worden. Per merk en model kunnen deze kilometerstanden wel verschillen. Heb je een nieuwe auto, dan is het goed om te weten wat de toekomst brengt. Heb je al meer dan 150.000 kilometer gereden en ben je aan het twijfelen over een nieuwe auto? Dan kan een berekening over de gemiddelde verwachtte kosten zeker geen kwaad.

Nieuwe autokosten berekenen

Ben je juist op zoek naar een nieuwe auto? Ook dan is het verstandig om de kosten te berekenen. Op verschillende websites kan je een geweldige nieuwe auto vinden. Soms is het aanbod wel erg overweldigend. Om dan orde op zaken te stellen kan je een tarief bedenken waar de autokosten aan moeten voldoen. Bereken daarom hier de kosten van elk model dat jouw aandacht grijpt. 


Nieuws over Autokosten

Duurste auto land van Europa

De Nederlandse chauffeur is óf een liefhebber óf heeft de auto nodig voor zijn werk. Het ligt in ieder geval niet aan de lage kosten, want Nederland lijkt een van de duurste landen om een ​​auto te bezitten. Zowel de belastingen als inmiddels ook de verzekeringspremies zijn hoog.

» Lees het volledige bericht
Winter en zomerbanden

Als je zelf auto rijdt weet je vast wel dat er verschil is tussen zomerbanden en winterbanden. Maar waar zit dat verschil hem nou precies in? En wat zijn de gevolgen als je niet de juiste seizoensbanden onder je auto hebt?

» Lees het volledige bericht
Wat kost een autovakantie?

Voor veel mensen is de vakantie een periode om activiteiten te ondernemen en nieuwe steden, regio’s of landen te ontdekken. Maar, er zijn verschillende dingen waarmee je van tevoren al rekening kunt houden bij autovakanties. Een berekening hiervan kan een redelijke inschatting kan geven van de uiteindelijke kosten.

» Lees het volledige bericht
Tips om te besparen op je auto in 2022

We zitten weer in het nieuwe jaar en de benzinekosten blijven maar stijgen. Op sommige plekken is de benzineprijs dan ook al boven de 2,30 euro gestegen. Dat is natuurlijk helemaal niet prettig wanneer je juist in 2022 meer wou gaan besparen op je auto. Nu vraag jij je vast af hoe je eigenlijk kan besparen wanneer alles zo duur is. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij toch op je auto kan besparen in het nieuwe jaar.

» Lees het volledige bericht
Is elektrisch rijden echt zo goedkoop?

Veel mensen zeggen dat elektrisch rijden de toekomst is. Het is namelijk goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee, zeggen de mensen die voor elektrische auto’s zijn. Maar is het echt zo goedkoop? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
5 tips om te besparen om jouw autokosten

Iedereen wil graag in een mooie en luxe auto rijden. Toch lukt dat nog niet iedereen. Een van de redenen daarvan is dat de autokosten voor luxe auto’s heel erg hoog zijn. gebruik en onderhouden van een auto kan namelijk erg hoog zijn. gelukkig zijn er genoeg manieren om slim te besparen om autorijden. Deze manieren lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Wat kost het om in een auto te rijden?

De kosten van een auto kunnen natuurlijk heel verschillend zijn. Dit komt omdat iedereen anders rijd en een andere auto heeft, maar er zijn wel altijd vaste factoren waar je niet onderuit komt. Wanneer je een auto aanschaft komen er ook een aantal verplichten dingen om de hoek kijken.

» Lees het volledige bericht
Lichte verbetering in Europese automarkt

De coronacrisis heeft een rampzalige uitwerking gehad op de autoverkopen in Europa. In april werd de grootste daling ooit gemeten. Zijn er ondertussen al verbeteringen te zien in de tendens? Kort gezegd: het gaat nog steeds slecht, maar de daling in het aantal verkopen is minder groot dan in voorgaande maanden.

» Lees het volledige bericht
Auto verkopen? Tel uit je winst!

De olieprijzen zijn al flink gedaald en door het vele thuiszitten zien we een toename aan tweedehands aanbod in auto's en motoren. Benieuwd wat die van jou nog op mag brengen? Check onze blog!

» Lees het volledige bericht
Elektrische auto gaat autokosten op de schop gooien

De elektrische auto staat volgens verschillende analisten op het punt van doorbreken. Dat is interessant vanwege het milieu, maar ook vanwege de autokosten die we vandaag de dag betalen.

» Lees het volledige bericht
Nederland is een van de duurste landen voor het autorijden

De automobilist in Nederland is een behoorlijke liefhebber of heeft de auto nodig voor het werk. Om de lage kosten hoeft in ieder geval niemand het te doen, want Nederland blijkt een van de duurste landen om een auto te bezitten.

» Lees het volledige bericht
Autokosten in Nederland hoogste voor dieselrijders

De autokosten liggen in Nederland gemiddeld hoog. Zeer hoog zelfs, voor dieselrijders. Zij betalen van alle 24 landen in Europa de hoogste autobelastingen. Dat leidt ertoe dat de kosten in Nederland een stuk hoger liggen dan in de landen om ons heen.

» Lees het volledige bericht
Autokosten in Nederland hoog voor dieselrijders

De verdeling van de autokosten in Europa is behoorlijk scheef. Bovendien heeft de automobilist daar relatief weinig invloed op. Op 87% van de kosten heeft de berijder zelf geen invloed, waardoor hij of zij afhankelijk is van de regels in het land waar hij of zij woont.

» Lees het volledige bericht
Financiering voor de auto berekenen: let op het JKP

Om de kosten voor de financiering van een auto te berekenen kijken veel mensen naar de rente die ze daarover betalen. Dat is in grote lijnen juist, maar de daadwerkelijke kosten vallen vaak net iets hoger uit.

» Lees het volledige bericht
Leaseauto in privé vormt belangrijke trend

Steeds meer consumenten maken gebruik van een leaseauto, al is die opvallend vaak niet meer van de zaak.

» Lees het volledige bericht