Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (5)

Erfbelasting berekenen

Je kunt de erfbelasting berekenen door uit te gaan van het bedrag waar het om gaat, in combinatie met je relatie tot de overledene en het jaar van overlijden. Deze gegevens zijn van belang, om de juiste regelgeving te kiezen. lees meer

Waarde van het erfdeel

Je kunt allereerst de erfbelasting berekenen door na te gaan om welk bedrag het in totaal gaat. Erf je bijvoorbeeld €5.000 van je ouders? Dan valt dit ruim binnen de maximale schenking en is er geen sprake van een belasting. Aan de andere kant kan het zijn dat je erfbelasting dient te betalen op het moment dat je een groot bedrag erft van bijvoorbeeld een vriend of een tante. Wat dat betreft kun je zelf de erfbelasting berekenen om na te gaan waar je rekening mee dient te houden en te ontdekken hoeveel belasting je dient te betalen.
 

Relatie tot de overledene

De hoeveelheid belasting die je betaalt hangt vooral af van je relatie tot de overledene. Gaat het om je partner, een broer of zus of wellicht om je ouders? Dan spreken we van een korte relatie en is de kans groot dat je relatief weinig belasting betaalt. Gaat het om een vriend, een kennis of een oom? Dan is de relatie wat langer en betaal je waarschijnlijk wat meer belasting over de schenking. Je kunt zelf de erfbelasting berekenen, om na te gaan wat je dient te betalen op het moment dat je de schenking opgeeft bij de Belastingdienst.