Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (6)

Erfbelasting berekenen

Je kunt de erfbelasting berekenen door uit te gaan van het bedrag waar het om gaat, in combinatie met je relatie tot de overledene en het jaar van overlijden. Deze gegevens zijn van belang, om de juiste regelgeving te kiezen. lees meer

Erfbelasting berekenen

Waarde van het erfdeel

Je kunt allereerst de erfbelasting berekenen door na te gaan om welk bedrag het in totaal gaat. Erf je bijvoorbeeld €5.000 van je ouders? Dan valt dit ruim binnen de maximale schenking en is er geen sprake van een belasting. Aan de andere kant kan het zijn dat je erfbelasting dient te betalen op het moment dat je een groot bedrag erft van bijvoorbeeld een vriend of een tante. Wat dat betreft kun je zelf de erfbelasting berekenen om na te gaan waar je rekening mee dient te houden en te ontdekken hoeveel belasting je dient te betalen.
 

Relatie tot de overledene

De hoeveelheid belasting die je betaalt hangt vooral af van je relatie tot de overledene. Gaat het om je partner, een broer of zus of wellicht om je ouders? Dan spreken we van een korte relatie en is de kans groot dat je relatief weinig belasting betaalt. Gaat het om een vriend, een kennis of een oom? Dan is de relatie wat langer en betaal je waarschijnlijk wat meer belasting over de schenking. Je kunt zelf de erfbelasting berekenen, om na te gaan wat je dient te betalen op het moment dat je de schenking opgeeft bij de Belastingdienst.

Nieuws over Erfbelasting

Ik heb geld geërfd wat nu?

Het erven van vermogen kan een emotioneel en complex proces zijn voor degenen die betrokken zijn. Naast de persoonlijke aspecten van het erven van bezittingen en schulden, moeten erfgenamen ook rekening houden met de financiële implicaties van het ontvangen van een erfenis. Een belangrijk aspect hiervan is de erfbelasting, een belasting die wordt geheven op de overdracht van vermogen na het overlijden van een persoon. In deze blog zullen we de erfbelasting nader bekijken en enkele belangrijke punten bespreken die je moet weten als het gaat om erven van vermogen.

» Lees het volledige bericht
Erfbelasting na overlijden

Wat als een familielid of familielid overlijdt? Het is niet voor iedereen gemakkelijk om hier over te praten. Vaak willen we er niet eens aan denken. Het is echter belangrijk om mogelijke onaangename verrassingen te voorkomen, vooral op fiscaal en financieel gebied. Wij vertellen over 4 onderwerpen waar niet iedereen over nadenkt wanneer de erfbelasting aan bod komt.

» Lees het volledige bericht
Kritiek op erf- en schenkbelasting na afschaffen dividendbelasting

De erf- en schenkbelasting krijgt in 2018 steeds meer kritiek. Dat komt door de belasting en de ingewikkelde berekening zelf, maar ook door het afschaffen van de dividendbelasting. Die heeft bij veel burgers tot verontwaardiging geleid.

» Lees het volledige bericht