Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (45)

Rente berekenen

Wil je de rente berekenen, bijvoorbeeld over een lening die je aan wenst te gaan, of aan de andere kant de rente die je zal ontvangen op een spaarrekening? Maak gebruik van onze handige tool, waarmee we het je zo gemakkelijk mogelijk maken. lees meer

Het bedrag waarover de rente wordt berekend.
Enkelvoudige rente
Bij een enkelvoudige berekening wordt de rente berekend vanaf begin tot eind. De hoofdsom blijft tussentijds gelijk.

Rente op rente
Bij het berekenen van de rente wordt de rente na een jaar opgeteld bij de hoofdsom.
Andere bezoekers berekenden ook:

Rente ontvangen

Open je een spaarrekening en stort je daar bedragen op? Dan ga je rente ontvangen. Je kunt de rente berekenen om na te gaan wat je op basis van €1.000 spaargeld ontvangt, of berekenen wat de rente je over een aantal jaren op zal leveren. Dit tweede noemen we rente op rente en zorgt ervoor dat het rendement op je spaargeld steeds verder op zal lopen. Op basis van 3% rente per jaar ontvang je het eerste jaar bijvoorbeeld €30 rente. Het jaar daarop wordt dit meer, omdat er dan €1.030 op je rekening staat. Je kunt zelf de rente berekenen om na te gaan welk kapitaal je bij elkaar kunt sparen.

Rente betalen

Wil je aan de andere kant een lening afsluiten, bijvoorbeeld om een nieuwe auto of een keuken te financieren? Dan kun je de rente berekenen om na te gaan wat je maandelijks zal betalen, los van de aflossingen die je dient te doen. Kies je voor een variabele rente bij een doorlopend krediet? Ga dan na wat een hoge of juist een lage rente betekent voor de maandlasten. Je kunt de rente berekenen om na te gaan of je in alle gevallen voldoende inkomen beschikbaar hebt om de kosten te betalen.

Nieuws over Rente

Rente op te betalen belasting wordt fors hoger in 2024

De belastingrente stijgt aanzienlijk. Ontdek wat dit betekent voor jouw te betalen belasting en hoe u hierop het beste kunt anticiperen.

» Lees het volledige bericht
Rente op spaarrekening vindt de weg omhoog

De gemiddelde rente voor een spaarrekening in Nederland is sinds 2012 niet meer boven de twee procent geweest.

» Lees het volledige bericht
Negatieve rente wat moeten we nu?

Je kan het bijna niet gemist hebben dat steeds meer banken negatieve rente hanteren. Vanaf 1 juli verlagen onder ander ING, SNS RaboBank, ASN Bank, RegioBank en Knab de grens voor negatieve spaarrente naar 100.000 euro, maar wat zijn de gevolgen? Wij vertellen je het.

» Lees het volledige bericht
Sparen of investeren in 2021?

Vorig jaar is crypto erg populair geworden en ook veel jongeren investeren heel veel geld in crypto. Maar wat is nou echt wijsheid? Is het beter om te gaan investeren in crypto munten of kan je al je geld het beste op je spaarrekening zetten? Wij vertellen je voor en nadelen.

» Lees het volledige bericht
Lage rente biedt mogelijkheden voor consumenten

De rente staat lager dan ooit, iets dat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Het is bijvoorbeeld van belang om goed te zoeken naar een spaarbank die een aantrekkelijke rente vergoedt, aan de andere kant is de hypotheek goedkoper dan ooit.

» Lees het volledige bericht
Amerikaanse Fed zou rente moeten verhogen

De Amerikaanse Fed maakt binnenkort bekend wat het doet met de rentestanden van dit moment. Uit een peiling blijkt dat men van mening is dat de organisatie de rente moet verhogen.

» Lees het volledige bericht
Belastingdienst moet wettelijke rente over verlate heffingsrente betalen

De Belastingdienst zal de wettelijke rente over een uitstaand bedrag moeten vergoeden, op het moment dat het te laat is met het uitbetalen van de heffingsrente. Dit stelt de Hoge Raad op basis van een uitspraak in een zaak waarin een BV vroeg om de uitkering van de wettelijke rente.

» Lees het volledige bericht
ING verlaagt de rente op de Oranje spaarrekening

ING verlaagt de rente op een aantal spaarrekeningen, waaronder de Oranje spaarrekening. Net na de uitschakeling op het WK voetbal en het bereiken van de derde plaats komt dat als een extra teleurstelling voor veel van de klanten. De spaarder krijgt voortaan niet meer dan 1,15% rente, terwijl dit voorheen nog 1,25% was.

» Lees het volledige bericht