Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.4 / 10 (20)

Rente op rente berekenen

We zijn dol op rente. Tenminste, als we de rente ontvangen. Wanneer we rente moeten betalen dan is het natuurlijk een heel ander verhaal. Soms wordt er gesproken over rente op rente. Wat is dat precies en hoe kun je eenvoudig berekenen wat de rente over rente in jouw geval is? Berekenen.nl helpt je er graag mee. lees meer

Het bedrag waarover de rente wordt berekend.
Enkelvoudige rente
Bij een enkelvoudige berekening wordt de rente berekend vanaf begin tot eind. De hoofdsom blijft tussentijds gelijk.

Rente op rente
Bij het berekenen van de rente wordt de rente na een jaar opgeteld bij de hoofdsom.

Rente op rente berekenen

Wat is rente?

Rente is een vergoeding die je krijgt of betaalt aan bijvoorbeeld een bank. Als consument kun je rente ontvangen wanneer je jouw geld aan de bank leent. Je zet jouw geld bijvoorbeeld op je spaarrekening. De bank kan er nu ‘gebruik’ van maken. In de meeste gevallen ontvangt de consument nu een bedrag voor elk jaar dat het geld op de rekening staat. Dit wordt rente genoemd. Wanneer je zelf geld leent, dan betaal je vaak een extra geldbedrag bovenop het daadwerkelijk geleende bedrag. Dit extra bedrag is dan de ‘debet’ rente. In sommige gevallen wordt er over rente over rente gesproken. Maar hoe bereken je dit en wat betekent het precies?

Rente op rente

Je spaart op een spaarrekening bij de bank. Je hebt een begin kapitaal en laat de bank dit veilig wegzetten op een rekening. Op deze rekening ontvang jij ieder jaar rente. Dit betekent dat je geld van de bank krijgt omdat zij jouw geld mogen ‘bewaren’ en dus lenen. De rente die je ontvangt is jouw winst. Stel dat je €100,- inlegt bij jouw bank en je 2% rente op jaarbasis ontvangt, dan krijg je het eerste jaar €2,- aan rente. Wanneer je dit bedrag op je rekening laat staan dan heb je €102,-. Het eerst volgende kalenderjaar ontvang je weer 2% rente van jouw bank. Nu is dit geen €2,- meer maar €2,04. Je ontvangt nu dus rente over je al eerder ontvangen rente. Je spreekt nu van rente op rente. Totaal ontvang je €4,04 aan rente in 2 jaar tijd.

Rente op rente berekenen

Als je een spaarrekening hebt waar je meerdere jaren niet aankomt, dan bouw je extra geld op. Je ontvangt rente over rente. Dit betekent dat je kapitaal groeit. Om vast te stellen hoeveel geld je over bijvoorbeeld 20 jaar hebt, moet je een berekening uitvoeren. Om het allemaal iets makkelijker te maken kun je jouw gegevens invullen in onze bereken tool. Vul het startkapitaal, de rente en het aantal jaren in. Berekenen.nl rekent nu precies voor je uit wat de rente over rente is.

Rente op rente berekenen de formule

FV = PV (1 + i ) t

PV = huidige waarde (present value), soms ook aangeduid met K van kapitaal
FV = toekomstige waarde (future value)
t = periode (time)
i = rentevoet per periode (als fractie d.i. percentage gedeeld door 100)