Wanneer u een woning koopt dan heeft u naast de koopsom van de woning ook bijkomende kosten zoals notariskosten of overdrachtsbelasting. Deze heten kosten koper. Het zijn alle kosten die je maakt bij het kopen van onroerend goed. lees meer
Wanneer u een woning wil kopen komt u de term 'kosten koper' (k.k.) tegen. Dit betekend dat de koper van de woning de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigedomsakte en hypotheekakte moet betalen. Het tegenovergestelde van kosten koper is 'vrij op naam' (v.o.n.). Wanneer u een woning vrij op naam koopt dan zijn deze kosten voor de verkoper. Dit is meestal het geval bij nieuwbouw woningen. Hiernaast zijn er aan het kopen van een woning nog meer kosten verbonden.
Kosten koper berekenen
Het berekenen van de kosten koper is niet heel lastig. Kosten koper omvat vrijwel alle kosten die te maken hebben met het kopen van een woning. Denk hierbij kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, NHG, overdrachtbelasting en makelaarskosten. De hoogte van de overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom en NHG 1% van de koopsom. Alle bedragen bij elkaar opgeteld geven de kosten koper.
De hoogte van kosten koper is van belang omdat de hypotheek maar een aantal procent boven de koopsom mag liggen. Dit percentage wordt ieder jaar een procent minder 104% in 2014 tot 100% in 2018. Wanneer de kosten koper erg hoog zijn, moeten deze worden betaald door eigen inbreng. Bereken met onze handige tool hoe hoog uw kosten koper zijn.
Goedkope koopwoningen zijn ontzettend populair. Het zijn vooral de woningen die verkrijgbaar zijn voor maandlasten lager dan de sociale huurprijs die kunnen rekenen op veel animo.
Een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat zij het bij het juiste eind hebben. Een windmolen in de directe omgeving doet de prijs van een woning afnemen.
Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies die wij plaatsen. Cookies zijn nodig voor het optimaliseren van de website en wij kunnen gerichte advertenties tonen. Meer weten?