Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8 / 10 (2)

Kosten koper berekenen

Wanneer u een woning koopt dan heeft u naast de koopsom van de woning ook bijkomende kosten zoals notariskosten of overdrachtsbelasting. Deze heten kosten koper. Het zijn alle kosten die je maakt bij het kopen van onroerend goed. lees meer

Koopsom van de woning eventueel inclusief overgenomen roerende zaken
Dit zijn de notariskosten voor de leveringsakte en hypotheekakte. Hierbij zijn kadaster, recherche en btw kosten inbegrepen.
De kosten van uw financieel adviseur of bank bij het afsluiten van de hypotheek.
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot € 265.000. Wanneer bij verkoop van uw woning het bedrag te laag is om uw hypotheek af te lossen dan neemt NHG de restschuld op zich. Ook geeft NHG een korting op uw hypotheekrente.
Bouwrente is de rente die door de bouwer in rekening wordt gebracht bij een nieuwbouw woning wanneer de bouw al is gestart voordat de woning is verkocht. Alleen van toepassing op nieuwbouw woningen.

Kosten koper of vrij op naam?

Wanneer u een woning wil kopen komt u de term 'kosten koper' (k.k.) tegen. Dit betekend dat de koper van de woning de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigedomsakte en hypotheekakte moet betalen. Het tegenovergestelde van kosten koper is 'vrij op naam' (v.o.n.). Wanneer u een woning vrij op naam koopt dan zijn deze kosten voor de verkoper. Dit is meestal het geval bij nieuwbouw woningen. Hiernaast zijn er aan het kopen van een woning nog meer kosten verbonden.

Kosten koper berekenen

Het berekenen van de kosten koper is niet heel lastig. Kosten koper omvat vrijwel alle kosten die te maken hebben met het kopen van een woning. Denk hierbij kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, NHG, overdrachtbelasting en makelaarskosten. De hoogte van de overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom en NHG 1% van de koopsom. Alle bedragen bij elkaar opgeteld geven de kosten koper. 

De hoogte van kosten koper is van belang omdat de hypotheek maar een aantal procent boven de koopsom mag liggen. Dit percentage wordt ieder jaar een procent minder 104% in 2014 tot 100% in 2018. Wanneer de kosten koper erg hoog zijn, moeten deze worden betaald door eigen inbreng. Bereken met onze handige tool hoe hoog uw kosten koper zijn.

Nieuws over

Wat is kosten koper?

Je nieuwe buren hebben een koopcontract getekend met je oude buren en je kunt er zo goed als vanuit gaan dat er K.K. op dit koopcontract stond. K.K. staat voor kosten koper, maar wat is dit nu eigenlijk?

» Lees het volledige bericht
Kosten koper wat is het en hoe werkt het?

De laatste twee jaar gaan de huizen als warme broodjes over de toonbank. Je ziet dan ook vaak bij de kosten staan dat het kosten koper zijn maar wat is het eigenlijk? Wij leggen je het uit in deze blog.

» Lees het volledige bericht
Koopwoningen onder sociale huurprijs zeer populair

Goedkope koopwoningen zijn ontzettend populair. Het zijn vooral de woningen die verkrijgbaar zijn voor maandlasten lager dan de sociale huurprijs die kunnen rekenen op veel animo.

» Lees het volledige bericht
Windmolen zorgt voor verlaging woningwaarde

Een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat zij het bij het juiste eind hebben. Een windmolen in de directe omgeving doet de prijs van een woning afnemen.

» Lees het volledige bericht