Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8 / 10 (19)

Metabolische leeftijd berekenen

Jouw metabolische leeftijd berekenen? Het is een alternatief voor jouw kalenderleeftijd, die loopt vanaf je geboorte. De metabolische variant van jouw leeftijd zegt iets over je fysieke lichaam. Waarvan de leeftijd hopelijk zo dicht mogelijk ligt bij jouw kalenderleeftijd. Dat betekent namelijk dat je minder risico loopt op lichamelijke klachten. lees meer

Voer hier in of u een man of vrouw bent.
Vul hier uw gewicht in.
Vul hier uw lengte in.
Vul hier uw leeftijd in

Metabolische leeftijd berekenen

De metabolische leeftijd is die van je fysieke lichaam. Op basis van je fysieke gesteldheid, die je kunt vergelijken met de kalenderleeftijd. Zodat je weet hoe je er lichamelijk voor staat. En om na te gaan of het belangrijk is om je eventueel zorgen te maken.

Vijf belangrijke factoren voor metabolisme

Benieuwd wat er van invloed is op jouw (rust) metabolisme? We zetten 5 belangrijke factoren voor je op een rij:

  • Leeftijd
Jouw kalenderleeftijd is niet automatisch gelijk aan je metabolische leeftijd. Wel heeft het een belangrijke invloed. Naarmate je ouder wordt zal het rustmetabolisme afnemen. Dat betekent dat je minder calorieën verbrandt als je in rust bent. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, bijvoorbeeld in je eet- en beweegpatroon.
  • Geslacht

Mannen en vrouwen hebben een ander rust metabolisme. Die ligt bij vrouwen lager dan bij mannen. Dat komt vooral door het extra vetweefsel dat ze hebben, ten opzichte van mannen die meer spierweefsel hebben.

  • Spierweefsel
Dat spierweefsel is bepalend voor het aantal calorieën dat je in rust verbrandt. Spierweefsel verbrandt tot 10x meer calorieën dan vetweefsel. Met meer spiermassa heb je een hoger rust metabolisme, iets dan van invloed is op je metabolische leeftijd.
  • Ziekte en medicijnen

Zowel ziekte als medicijnen kunnen van invloed zijn op jouw metabolische leeftijd. Net als mentale trauma’s, die ook invloed hebben op hoeveel calorieën je tijdens een dag verbrandt. Ze zetten je lichaam in een spaarstand om je te beschermen. Waardoor je in rust minder zal verbranden.

  • Erfelijke factoren

Ten slotte heb je te maken met erfelijke factoren, waar je helaas geen invloed op kunt uitoefenen. Je kunt er niets aan doen, maar ze hebben invloed op hoeveel calorieën je in rust verbrandt.
 

Metabolsche leeftijd

 

Metabolische leeftijd berekenen

Wil je jouw metabolische leeftijd berekenen? Belangrijk is dan je rust metabolisme, in combinatie met jouw leeftijd. Aan de hand van die factoren krijg je een indicatie van het aantal calorieën dat je in rust verbrandt. In vergelijking tot anderen van jouw leeftijd, zodat je daar een goed beeld van krijgt.

Past jouw rust metabolisme goed bij het gemiddelde? Dan is je metabolische leeftijd relatief laag. Blijkt dit aan de andere kant niet zo goed bij elkaar te passen? Dan heb je metabolisch gezien mogelijk een hogere leeftijd. Dat brengt risico’s met zich mee, omdat je fysieke lichaam eigenlijk ouder is dan op basis van de kalender. Het is daarom verstandig om regelmatig jouw metabolische leeftijd te berekenen en de trends goed in de gaten te houden.

Nieuws over Metabolische leeftijd

Wat zegt de metabolische leeftijd over je gezondheid

De metabolische leeftijd is een term die de fitnessindustrie de laatste jaren heeft gebruikt.

» Lees het volledige bericht
Het verschil tussen metabolische leeftijd en kalenderleeftijd

We kennen allemaal onze leeftijd, iedere 365 dagen worden we er weer aan herinnerd dat er een jaarje bij geplust kan worden. Maar naast onze zogenaamde 'kalenderleeftijd', heeft ons lichaam ook een eigen verjaringsproces. Dat noemen we de metabolische leeftijd. Het is de kunst om je metabolische leeftijd zo dicht of onder je kalenderleeftijd te hebben, want zo heb je zo min mogelijk kans op lichamelijke klachten. In deze blog leggen wij je alles uit over je metabolische leeftijd.

» Lees het volledige bericht
De leeftijd van je fysieke lichaam

Bij de meeste mensen is de kalenderleeftijd wel bekend. Dat is je leeftijd die loopt vanaf je geboorte. Naast de kalenderleeftijd kun je jouw leeftijd ook koppelen aan de gesteldheid van je lichaam. Deze leeftijd noemen we de metabolische leeftijd.

» Lees het volledige bericht