Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (33)

BTW berekenen

Wil je de BTW berekenen om na te gaan wat een aankoop je als consument kost, of wil je als ondernemer bepalen welke prijzen je dient te hanteren om een goede marge te kunnen maken? Bereken de BTW bij voorkeur in beide richtingen, om een eigen controle in te bouwen lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

BTW berekenen

Wil je de BTW berekenen om na te gaan wat een aankoop je als consument kost, of wil je als ondernemer bepalen welke prijzen je dient te hanteren om een goede marge te kunnen maken? Bereken de BTW bij voorkeur in beide richtingen, om een eigen controle in te bouwen.

Hoog- en laagtarief

Je kunt de BTW berekenen aan de hand van het hoog- en laagtarief. Het hoge BTW-tarief bedraagt sinds oktober 2012 21%, het lage tarief bedraagt nog altijd 6%. Het lage BTW-tarief geldt voor primaire levensbehoeften, zoals bepaalde voeding. Bijna al het overige komt in aanmerking voor het hoge BTW-tarief, waardoor je daar het best mee kunt rekenen.


6% BTW berekenen
9% BTW berekenen
21% BTW berekenen

Exclusief of inclusief berekenen

Je kunt de BTW berekenen door uit te gaan van het bedrag exclusief BTW en daar 21% bij op te tellen. Je kunt dit zelf doen door het bedrag exclusief BTW met 121% te vermenigvuldigen, of het met 1,21 te vermenigvuldigen. Ga je uit van het bedrag inclusief BTW en wil je graag uitkomen op het bedrag exclusief BTW? Houd er dan rekening mee dat je het bedrag dient te delen door 121% of 1,21, het is NIET juist om dit te vermenigvuldigen met 79% of 0,79. Dit komt omdat het bedrag inclusief BTW gelijk is aan 121% van de prijs exclusief BTW. Je kunt online de BTW berekenen om na te gaan welk bedrag je dient te betalen of te berekenen, doe dit in beide richtingen om er zeker van te zijn dat de berekening klopt.

BTW Tarief Europa Berekenen

Wil je de BTW berekenen voor andere landen dan Nederland? Houd er rekening mee dat je daar te maken kunt krijgen met afwijkende tarieven. Dat maakt voor de berekening op zich geen verschil, aangezien de formule gelijk blijft. Het is aan de andere kant uiteraard wel van belang om rekening te houden met het juiste tarief.


 
Bij 25% BTW zoals in Denemarken betaal je een hoger bedrag aan belasting op toegevoegde waarde. Het tarief voor de BTW in bijvoorbeeld Rusland ligt een stuk lager, daar gaat het om slechts 18%. Over het algemeen is er sprake van ongeveer 20% BTW, waardoor we in Nederland net iets boven het gemiddelde zitten.

Eenvoudig de BTW berekenen

Uiteraard kun je de BTW berekenen door gebruik te maken van onze online tool, daar hoef je zelf niet mee aan de slag. Wij hebben de formules voor je ingevoerd, zodat je uitsluitend hoeft aan te geven in welke richting je de berekening wenst en om welk bedrag het gaat. Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat je als consument betaalt wanneer de verkoper daar €18,45 aan bruto kosten vraagt? Andersom kun je als ondernemer berekenen wat je netto kwijt bent wanneer je een aankoop van bijvoorbeeld €200 inclusief de BTW doet.

De BTW berekenen kost je slechts een paar minuten van je tijd. Uiteraard kun je meerdere berekeningen maken, om zelf na te gaan hoe de kosten zich tot elkaar verhouden. Je kunt zowel de BTW berekenen voor de tarieven die we in Nederland hanteren als die in het buitenland. Houd er rekening mee dat er in de andere Europese landen geen sprake is van een laag tarief, daar geldt hetzelfde tarief voor alle aankopen die je doet.

Nieuws over BTW

Ondernemers niet altijd op de hoogte van belang btw

Het belang van de btw wordt door ondernemers niet altijd erkend. Terwijl ze daarmee een direct risico lopen van 6 tot 21 procent, ten opzichte van de omzet die ze maken. Vooral ondernemers die lang moeten wachten op de betalingen van facturen hebben daarmee te maken.

» Lees het volledige bericht
Btw op alledaagse verzorging gaat omhoog

Zelf de btw over een product berekenen? Je kunt dat doen met onze online tool!

» Lees het volledige bericht
Europees Hof keurt hoog btw-tarief voor eBooks en kranten goed

Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het geen probleem is om een hoge btw-tarief te berekenen voor digitale boeken en kranten.

» Lees het volledige bericht
Rabobank mag btw MS Mode toch incasseren

De Rabobank mag de btw die klanten betalen over hun aankopen bij MS Mode toch incasseren.

» Lees het volledige bericht
Btw berekenen bij prive-gebruik taxi wordt gemakkelijker

Wil je de btw berekenen over het privé-gebruik van een taxi? Eigenaren van een taxi maken daar over het algemeen vooral zakelijk gebruik van, al maken ze zo nu en dan ook wel eens een ritje zonder dat er sprake is van vervoer van klanten.

» Lees het volledige bericht
Kabinet zal de Btw deze kabinetsperiode niet verhogen

Het kabinet heeft aangegeven af te zien van het plan om de Btw te verhogen, nu er geen steun blijkt vanuit de oppositie.

» Lees het volledige bericht
PvdA wil laag Btw-tarief voor digitale krant

De PvdA is van mening dat het BTW-tarief voor een digitale krant omlaag moet, om dit gelijk te stellen aan de BTW over een papieren krant. Een digitale krant brengt 21% BTW met zich mee, terwijl de papieren variant een opslag kent van maar 6%.

» Lees het volledige bericht
Eén Btw-tarief maakt berekenen stuk gemakkelijker

We hanteren in Nederland drie verschillende BTW-tarieven. Het gaat om 0%, 6% en 21%. Je kunt de BTW berekenen door gebruik te maken van onze handige online tool, maar voor bijvoorbeeld een rekening in een restaurant of café zal je rekening moeten houden met de verschillende BTW-tarieven.

» Lees het volledige bericht