Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (561)

BTW berekenen

Wil je de BTW berekenen om na te gaan wat een aankoop je als consument kost, of wil je als ondernemer bepalen welke prijzen je dient te hanteren om een goede marge te kunnen maken? Bereken de BTW bij voorkeur in beide richtingen, om een eigen controle in te bouwen lees meer

Het standaard BTW tarief in Nederland is 21% en geldt in principe voor alle goederen en diensten. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen.

Voor de volgende goederen en diensten geldt het btw-tarief van 9%.
– De levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken. Dit geldt voor zowel supermarkten als restaurants.
– De levering van agrarische producten en diensten
– De diensten geleverd door kappers
– De levering van geneesmiddelen
– De verkoop en verhuur van boeken, dagbladen en tijdschriften
– De verhuur van vakantiewoningen en kampeerplaatsen
– De levering van braille-artikelen voor persoonlijk gebruik door blinden personenvervoer
– Het herstellen van kleding, schoenen en fietsen (kleer, schoen en fietsenmakers)
– Het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 2 jaar
– Schoonmaakwerkzaamheden binnen woningen
– Isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar
– Het gebruikmaken van een zwembad of badhuis, inclusief sauna
– Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening in een sportaccommodatie
Andere bezoekers berekenden ook:

BTW berekenen

Wil je de BTW berekenen om na te gaan wat een aankoop je als consument kost, of wil je als ondernemer bepalen welke prijzen je dient te hanteren om een goede marge te kunnen maken? Bereken de BTW bij voorkeur in beide richtingen, om een eigen controle in te bouwen. Dit doe je in de volgende stappen.

1. Bepaal vooraf of je het BTW bedrag inclusief of exclusief moet maken.
2. Bij exclusief haal je de BTW eraf, bij inclusief tel je de BTW erbij op.
3. Wil je het bedrag incl. BTW uitrekenen, vermenigvuldig het "netto" bedrag met 1,21 in het geval van 21%BTW. Het bedag exclusief de BTW uitrekenen doe je door met het bedrag met 1,21 te delen.

Hoog- en laagtarief

Je kunt de BTW berekenen aan de hand van het hoog- en laagtarief. Het hoge BTW-tarief bedraagt sinds oktober 2012 21%, het lage tarief bedraagt 9%. Het lage BTW-tarief geldt voor primaire levensbehoeften, zoals bepaalde voeding. Bijna al het overige komt in aanmerking voor het hoge BTW-tarief, waardoor je daar het best mee kunt rekenen.


9% BTW berekenen
21% BTW berekenen

BTW tarieven
Hoogte BTW tarief Wanneer hoeveel % BTW
0% Exporteren van goederen, visvangst, accijnsgoederen
9% Voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek, boeken en periodieken
21% Het 21% BTW tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van BTW en die niet onder het 0% of 9% BTW tarief vallen

Exclusief of inclusief berekenen

Je kunt de BTW berekenen door uit te gaan van het bedrag exclusief BTW en daar 21% bij op te tellen. Je kunt dit zelf doen door het bedrag exclusief BTW met 121% te vermenigvuldigen, of het met 1,21 te vermenigvuldigen. Ga je uit van het bedrag inclusief BTW en wil je graag uitkomen op het bedrag exclusief BTW? Houd er dan rekening mee dat je het bedrag dient te delen door 121% of 1,21, het is NIET juist om dit te vermenigvuldigen met 79% of 0,79. Dit komt omdat het bedrag inclusief BTW gelijk is aan 121% van de prijs exclusief BTW. Je kunt online de BTW berekenen om na te gaan welk bedrag je dient te betalen of te berekenen, doe dit in beide richtingen om er zeker van te zijn dat de berekening klopt.

BTW Tarief Europa Berekenen

Wil je de BTW berekenen voor andere landen dan Nederland? Houd er rekening mee dat je daar te maken kunt krijgen met afwijkende tarieven. Dat maakt voor de berekening op zich geen verschil, aangezien de formule gelijk blijft. Het is aan de andere kant uiteraard wel van belang om rekening te houden met het juiste tarief.


 
Bij 25% BTW zoals in Denemarken betaal je een hoger bedrag aan belasting op toegevoegde waarde. Het tarief voor de BTW in bijvoorbeeld Rusland ligt een stuk lager, daar gaat het om slechts 18%. Over het algemeen is er sprake van ongeveer 20% BTW, waardoor we in Nederland net iets boven het gemiddelde zitten.

Eenvoudig de BTW berekenen

Uiteraard kun je de BTW berekenen door gebruik te maken van onze online tool, daar hoef je zelf niet mee aan de slag. Wij hebben de formules voor je ingevoerd, zodat je uitsluitend hoeft aan te geven in welke richting je de berekening wenst en om welk bedrag het gaat. Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat je als consument betaalt wanneer de verkoper daar €18,45 aan bruto kosten vraagt? Andersom kun je als ondernemer berekenen wat je netto kwijt bent wanneer je een aankoop van bijvoorbeeld €200 inclusief de BTW doet.

De BTW berekenen kost je slechts een paar minuten van je tijd. Uiteraard kun je meerdere berekeningen maken, om zelf na te gaan hoe de kosten zich tot elkaar verhouden. Je kunt zowel de BTW berekenen voor de tarieven die we in Nederland hanteren als die in het buitenland. Houd er rekening mee dat er in de andere Europese landen geen sprake is van een laag tarief, daar geldt hetzelfde tarief voor alle aankopen die je doet.

Nieuws over BTW

Short stay structuur BTW op de korrel

Volgens een nieuw voorstel wordt voorgesteld om de herzieningsregeling uit te breiden naar diensten aan onroerende zaken van tenminste €30.000, zoals verbouwingen en groot onderhoud in de short stay sector.

» Lees het volledige bericht
BTW gids - wanneer hoeveel procent BTW

In Nederland gelden verschillende BTW-tarieven, namelijk het hoogtarief van 21%, het laagtarief van 9% en het nultarief van 0%.

» Lees het volledige bericht
Alle belastingtarieven van 2024

In 2024 zijn er verschillende belastingtarieven van kracht in Nederland. Deze tarieven hebben betrekking op onder andere de inkomstenbelasting, btw en vennootschapsbelasting.

» Lees het volledige bericht
Waarom je Belasting Toegevoegde Waarde betaalt

BTW, oftewel Belasting Toegevoegde Waarde, is een belasting die we in Nederland betalen op vrijwel alle producten en diensten die we kopen. Maar waarom betalen we eigenlijk BTW? Het antwoord is simpel: de overheid heft BTW om geld te verdienen dat ze kan gebruiken voor belangrijke zaken zoals infrastructuur, zorg, onderwijs en veiligheid.

» Lees het volledige bericht
De nieuwe BTW regels voor e-commerce

Veel mensen in de e-commercesector hebben het al gehoord. Een nachtmerrie voor veel ondernemers is dan ook vanaf 1 juli ingegaan. Per 1 juli 2021 moeten Nederlandse bedrijven buitenlandse BTW gaan afdragen over particuliere verkopen in het buitenland, bij een omzetgrens van €10.000. Maar hoe gaat dit precies in z’n werking en wat voor invloed heeft het op de e-commercesector? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Waarom betalen we btw?

Als ondernemer reken je btw op je producten en diensten. Die krijg je vervolgens weer betaald van je klant om uiteindelijk de btw weer af te dragen aan de fiscus. Daarna kun je het weer verrekenen met de btw die je hebt betaald bij zakelijke uitgaven. Snap je het nog? Veel mensen vinden het dan ook erg ingewikkeld en vragen zich dan ook af waarom de btw eigenlijk is ingevoerd? Dat lees je hier

» Lees het volledige bericht
Hoe ingewikkeld is btw?

BTW kan voor sommige mensen heel ingewikkeld zijn, het berekenen ervan ook. Daarom geven wij jou een zetje in de rug rondom BTW. Hoe werkt het en wat is het? Je leest het hier.

» Lees het volledige bericht
BTW: wat je moet weten over belasting over de toegevoegde waarde

BTW is voor veel mensen een administratieve hoofdpijn, maar toch ontkom je er niet aan om het te betalen. BTW wordt door bedrijven in rekening gebracht voor goederen of diensten. Het is een verbruiksbelasting en wordt betaald door de klant in plaats van door het bedrijf dat de goederen verkoopt.

» Lees het volledige bericht
Hoeveel btw betaal je over een cocktail?

De horeca is traditioneel een lastige branche als het gaat om het berekenen van btw. Dat heeft te maken met de verschillende tarieven die er gelden, voor de gerechten en de drankjes die er worden geserveerd.

» Lees het volledige bericht
Ondernemers niet altijd op de hoogte van belang btw

Het belang van de btw wordt door ondernemers niet altijd erkend. Terwijl ze daarmee een direct risico lopen van 6 tot 21 procent, ten opzichte van de omzet die ze maken. Vooral ondernemers die lang moeten wachten op de betalingen van facturen hebben daarmee te maken.

» Lees het volledige bericht
Btw op alledaagse verzorging gaat omhoog

Zelf de btw over een product berekenen? Je kunt dat doen met onze online tool!

» Lees het volledige bericht
Europees Hof keurt hoog btw-tarief voor eBooks en kranten goed

Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het geen probleem is om een hoge btw-tarief te berekenen voor digitale boeken en kranten.

» Lees het volledige bericht
Rabobank mag btw MS Mode toch incasseren

De Rabobank mag de btw die klanten betalen over hun aankopen bij MS Mode toch incasseren.

» Lees het volledige bericht
Btw berekenen bij prive-gebruik taxi wordt gemakkelijker

Wil je de btw berekenen over het privé-gebruik van een taxi? Eigenaren van een taxi maken daar over het algemeen vooral zakelijk gebruik van, al maken ze zo nu en dan ook wel eens een ritje zonder dat er sprake is van vervoer van klanten.

» Lees het volledige bericht
Kabinet zal de Btw deze kabinetsperiode niet verhogen

Het kabinet heeft aangegeven af te zien van het plan om de Btw te verhogen, nu er geen steun blijkt vanuit de oppositie.

» Lees het volledige bericht
PvdA wil laag Btw-tarief voor digitale krant

De PvdA is van mening dat het BTW-tarief voor een digitale krant omlaag moet, om dit gelijk te stellen aan de BTW over een papieren krant. Een digitale krant brengt 21% BTW met zich mee, terwijl de papieren variant een opslag kent van maar 6%.

» Lees het volledige bericht
Eén Btw-tarief maakt berekenen stuk gemakkelijker

We hanteren in Nederland drie verschillende BTW-tarieven. Het gaat om 0%, 6% en 21%. Je kunt de BTW berekenen door gebruik te maken van onze handige online tool, maar voor bijvoorbeeld een rekening in een restaurant of café zal je rekening moeten houden met de verschillende BTW-tarieven.

» Lees het volledige bericht