Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (1)

Beslagvrije voet berekenen

Als je financiële problemen hebt kan er beslag worden gelegd op je inkomen. Je moet maandelijks wel geld overhouden om van te kunnen leven. Hiervoor geld een beslagvrije voet welke over het algemeen net iets onder bijstandsniveau ligt. Bereken hier jouw beslagvrije voet. lees meer

Beslagvrije voet berekenen

Wil je de beslagvrije voet berekenen, bijvoorbeeld omdat er gedreigd wordt beslag te leggen op je inkomen? De beslagvrije voet geeft aan welk bedrag aan inkomsten je in ieder geval zelf mag behouden om aan de verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Je dient kosten te maken voor je woning en voor het dagelijks leven. Er gelden maximumbedragen voor een aantal verschillende uitgaven. Aan de hand daarvan en op basis van je inkomen kun je de beslagvrije voet berekenen. Dat is het bedrag dat je zelf kunt blijven ontvangen, op de rest kan de schuldeiser beslag laten leggen om je schuld af te gaan lossen.

Beslagvrije voet berekenen

Gegevens en inkomsten

Om de beslagvrije voet te berekenen is het van belang om een aantal gegevens en kosten op te geven. Geef bijvoorbeeld aan wat je gezinssituatie is en uit hoeveel personen je gezin bestaat. Daarnaast dien je de leeftijd van de persoon met het hoogste inkomen op te geven, net als of je kinderbijslag ontvangt. Van belang zijn natuurlijk de netto inkomsten. Je dient een onderscheid te maken tussen netto inkomsten waar eventueel al beslag op ligt en waar nog geen beslag op ligt. Heeft je partner een inkomen? Ook dat dien je op te geven.

Online beslagvrije voet berekenen

Je kunt online de beslagvrije voet berekenen door vervolgens aan te geven wat je woonkosten zijn en wat je betaalt aan de zorgverzekering. Je kunt de premie opgeven, naast de eventuele zorgtoeslag die je ontvangt. Qua woonkosten kun je denken aan de rekenhuur of hypotheekrente, net als de kosten voor een huismeester en voor de gemeenschappelijke verlichting. Je kunt verschillende kosten opgeven, waarvoor normbedragen gelden. Je kunt op die manier de beslagvrije voet berekenen, gewoon online zodat je een goed beeld krijgt van waar je rekening mee dient te houden.

Nieuws over Beslagvrije voet

Schulden door corona: wat nu?

Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt, onder wie veel jongeren en zzp’ers.. Velen van hen hadden geen financiële buffer en raakten daardoor snel in de schulden. En als je niks kunt betalen kunnen schulden snel oplopen. Wat kun je doen als jij in zo’n situatie terecht gekomen bent?

» Lees het volledige bericht
Werknemers met schulden beter beschermd

Maar liefst 63% van de werkgevers heeft werknemers met financiële problemen. Dit houdt in de praktijk in dat meer dan de helft van werknemers te maken heeft met schulden. Het ministerie van Sociale Zaken komt met een nieuw wetsvoorstel om deze werknemers beter te beschermen tegen opeenstapeling van hun schulden in 2020.

» Lees het volledige bericht