Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (3)

Stroomverbruik berekenen

Stroomverbruik berekenen

Je kunt berekenen hoeveel stroom je als huishouden verbruikt, zodat je daar je energiecontract op af kunt stemmen. En wil je nagaan wat je verbruikt om daar iets aan te doen? Met een berekening zorg je ervoor dat je goed weet wat je verbruikt, welke apparaten grootverbruikers zijn en hoe je ervoor zorgt dat je het verbruik terug kunt dringen.

Het is belangrijk om goed te weten waar Watt en Ampère voor staan, twee belangrijke begrippen die veel mensen helaas niet uit elkaar kunnen houden. En dat geldt op dit manier ook voor het voltage, terwijl dit belangrijk is om de berekening te kunnen maken. Voor een koelkast, een TV en een laptop, net als voor andere apparaten die je binnen het huishouden gebruikt. Op die manier kun je het totale stroomverbruik berekenen, net als het verbruik van verschillende apparaten die je hebt staan.

Watt en ampère: wat betekent dit?

Wil je berekenen wat het stroomverbruik van een koelkast, TV of een laptop is? Het zijn apparaten die we thuis allemaal hebben staan, maar waarvan we vaak niet goed weten wat ze eigenlijk verbruiken.

Watt en Ampère hangen samen met het Voltage op het stroomnetwerk. Aan de hand daarvan kun je berekenen wat het verbruik van een bepaald apparaat is. De berekening daarvoor is gelukkig eenvoudig. Als je wilt berekenen wat het aantal Watt van een apparaat is kun je daarvoor het aantal Ampère vermenigvuldigen met het Voltage. Dat Voltage is in Nederland 230, waardoor een apparaat van 2 Ampère goed is voor 460 Watt aan vermogen.

Wil je andersom berekenen welk Ampère een bepaald apparaat verbruikt? Je kunt uitgaan van het vermogen in Watt, opnieuw gecombineerd met het voltage dat we hier gebruiken. Bij 230 Volt is een apparaat met een vermogen van 500 Watt goed voor 2,17 Ampère. Op die manier kun je het stroomverbruik in verschillende richtingen berekenen, bijvoorbeeld om verschillende apparaten met elkaar te kunnen vergelijken.

Tip: gaat het om grote vermogens? 1.000 Watt staat gelijk aan Kilowatt, zodat je ook met grotere aantallen goed kunt rekenen.

We kunnen het ons voorstellen dat je misschien niet alles weet van Watt, Ampère en van Voltages. Dat hoeft gelukkig ook niet, omdat wij het je online graag makkelijk maken om een berekening op te stellen. Het is voldoende om bijvoorbeeld de gegevens in te voeren, zoals je die vindt op de technische beschrijving van een apparaat. Je kunt op die manier het stroomverbruik berekenen, net als het totale verbruik op basis van alle apparaten die je hebt staan. Ontdek op die manier wat de grootverbruikers zijn en wat het je oplevert als je die uitschakelt als je er geen gebruik van maakt.

Stroomverbruik van een huishouden

Benieuwd naar het stroomverbruik van jouw complete huishouden? Dat is bijvoorbeeld interessant als je de energierekening omlaag wilt brengen, net als wanneer je zelf elektriciteit opwekt. Denk je na over zonnepanelen op het dak, maar weet je niet goed wat jouw stroombehoefte is? Je kunt het verbruik per apparaat berekenen. Tel de verschillende apparaten bij elkaar op, zodat je eenvoudig na kunt gaan wat je als huishouden nodig hebt.

Je kunt het stroomverbruik berekenen en daar het aantal zonnepanelen op het dak op afstemmen. En maak je daar geen gebruik van, maar wil je wel bewuster leven? Bereken bijvoorbeeld eens wat het kost om een apparaat zoals de TV een jaar lang stand-by te laten staan. Bekijk het vermogen in Watt en het aantal Ampère van de TV. Gebruik vervolgens het Voltage van 230 om te berekenen wat het je jaarlijks kost als je de televisie niet helemaal uit zet. En dat is pas één apparaat, terwijl je er waarschijnlijk veel meer hebt staan in huis.

Je kunt jouw stroomverbruik berekenen om je beter bewust te worden van wat apparaten verbruiken en hoe je daar zuiniger mee om kunt gaan. Om je totale verbruik omlaag te brengen en te voorkomen dat je veel elektriciteit verspilt.

Het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden hangt sterk samen met het aantal personen waar dat uit bestaat. Bij één persoon kun je rekenen met 1.800 kWh per jaar, voor alle apparaten en de verlichting waar je thuis gebruik van maakt. Ligt jouw verbruik een stuk hoger? Dan is het de moeite waard om na te gaan waar dat aan ligt. Probeer uit te vinden welk apparaat of welke apparaten veel stroom verbruiken. Wellicht hoef je daar niet zo vaak gebruik van te maken of kun je ze helemaal uitschakelen in plaats van op stand-by te laten staan.

Koelkast, TV, laptop en meer

Een paar bekende apparaten zijn de koelkast, TV en laptop. We zetten het gemiddelde stroomverbruik daarvan voor je op een rij:
• Koelkast
Koelkasten zijn er met verschillende energielabels. Een zuinig model met een A+++-label is bijvoorbeeld goed voor 140 kWh per jaar. Dat vertaalt zich naar circa €30 aan energiekosten. Kies je voor een model met een A++-label? Dan gaat het al om 210 kWh, terwijl het stroomverbruik bij een A+-label zelfs oploopt naar 270 kWh per jaar. Dat kost zo’n €55, waardoor je bijna 2x duurder uit bent dan met een zuiniger model.

• TV
Een televisie kan behoorlijk wat stroom verbruiken, waardoor het verstandig is om daar zuinig mee om te gaan. Een LCD LED-TV van 42 inch verbruikt bijvoorbeeld 135 kWh per jaar, goed voor circa €30 aan energiekosten. En zou je een plasma-TV in die maat gebruiken? Dan loopt dat verbruik op naar 425 kWh, waardoor de kosten oplopen naar €100 per jaar. Het is wat dat betreft de moeite waard om goed te kijken naar het energieverbruik van de TV om daar voordelig naar te kunnen kijken.

• Laptop
Een laptop is een relatief zuinige keuze, al zit er verschil tussen de verschillende apparaten. Een adapter goed voor 1,5 Ampère leidt bijvoorbeeld tot zo’n €20 kosten per jaar, als je de laptop er dag en nacht aan zou laten liggen. De kans is groot dat je de laptop niet iedere dag hoeft op te laten, waardoor het stroomverbruik in de praktijk nog een stuk lager uitvalt. Een laptop is vaak een meer zuinige keuze dan een desktop, vooral als je die laatste vaak op stand-by laat staan.

Het is bij de verschillende apparaten verstandig om het stroomverbruik te controleren, aan de hand van een energielabel. En is dat label niet beschikbaar? Je kunt kijken naar het aantal Ampère en het vermogen in Watt. Gecombineerd met het Voltage in Nederland (230) kun je eenvoudig berekenen wat het verbruik van zo’n apparaat is. Vergelijk de verschillende verbruiken en kies een apparaat dat zuinig omgaat met stroom. Op die manier kun je daar als huishouden zuiniger mee omgaan, houd je de energierekening laag of zorg je ervoor dat je de stroom zelf op kunt wekken met zonnepanelen op het dak.

Stroomverbruik berekenen

Wil je het stroomverbruik berekenen van jouw huishouden? Dan is het verstandig om uit te gaan van de verschillende apparaten die je hebt staan. Denk aan de koelkast en de vriezer, net als aan de oven en bijvoorbeeld een televisie, stereo of een vaste computer. Het zijn allemaal apparaten die stroom verbruiken, net als de verlichting die je hebt hangen.

Verlicht is een interessante post voor het stroomverbruik, op basis van het type lampen dat je gebruikt. Ga je het stroomverbruik berekenen voor traditionele gloeilampen? Dan ligt het vermogen makkelijk een aantal keer hoger dan dat van LED-lampen en zelfs dat van spaarlampen. LED-verlichting en spaarlampen werken een stuk zuiniger, terwijl ze goed zijn voor dezelfde lichtopbrengst. Bereken het stroomverbruik van een LED-lamp en een gloeilamp, zodat je zelf kunt berekenen hoeveel je daarmee bespaart. Het is daarom de moeite waard om meer te betalen voor een lamp op basis van LED. De verbruikskosten zullen een stuk lager uitvallen, zodat je daarmee op termijn gaat besparen en je de hoger kosten voor de aanschaf vanzelf terug kunt verdienen.

Je kunt het totale stroomverbruik berekenen en vergelijken, net als het verbruik van verschillende apparaten. We maken het je graag makkelijk, bijvoorbeeld aan de hand van Ampère, Watt en het Voltage. Op die manier kun je ook zonder technische kennis een berekening maken, zodat je goed weet wat jij verbruikt en hoe je daar zuiniger mee om kunt gaan. Als je het verbruik omlaag weet te brengen maak je minder kosten en ga je zuiniger om met onze planeet.

Je kunt online het stroomverbruik te berekenen. Voor jouw huishouden, net als voor een koelkast, TV of een laptop. Maak het jezelf makkelijk met onze online berekening, zodat je precies weet wat bepaalde apparaten of jij als complete huishouden aan stroom verbruikt.

Nieuws over Stroomverbruik

Stroomverbruik verminderen

In onze moderne samenleving is elektriciteit een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. We gebruiken elektriciteit voor verlichting, apparaten, elektronica en nog veel meer. Echter, het overmatig gebruik van elektriciteit kan leiden tot hoge energierekeningen en belasting van het milieu. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige en effectieve manieren om je stroomverbruik te verminderen en energie te besparen. In deze blog delen we enkele praktische tips die je kunt toepassen in je dagelijkse routine.

» Lees het volledige bericht
10 tips om stroom te besparen

Met het besparen van stroom is het een win-win situatie. Je hebt namelijk minder energiekosten, maar het stoot ook minder CO2 uit. Daarmee is het ook beter voor het milieu. Wij geven je een aantal tips om op een effectieve manier stroom te besparen.

» Lees het volledige bericht
Tips om je stroomverbruik te verlagen

Zowel voor huishoudens als voor bedrijven is het energieverbruik een grote kostenpost. Deze energie is onder andere nodig voor het uitvoeren van alle werkzaamheden als het leven. Daarom is iedereen altijd wel aan het zoeken naar een manier hoe ze de rekening naar beneden kunnen krijgen. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij op je stroomverbruik kan besparen.

» Lees het volledige bericht
Zijn windmolens wel of niet goed?

Windenergie is op dit moment cruciaal voor de energietransitie. Toch is er ook een grote groep mensen tegen de windmolens. Vaak is deze strijd gebaseerd op de voor en nadelen van de windmolens

» Lees het volledige bericht
Wat zijn de kosten van thuiswerken?

Sinds maart is het advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Maar hoe zit het thuiswerken nou precies? Wat zijn de extra kosten. Voor de kantoor-klerken onder is hebben we nodig: Veel koffie, en een computor of laptop. In deze blog leggen we je uit welke financiële nadelen thuiswerken heeft.

» Lees het volledige bericht