Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (26)

Energie berekenen

De energielasten worden helaas steeds duurder. Het loont zeer zeker om te vergelijken en jaarlijks over te sluiten Via ondeerstaande berekentool kun je direct jouw verbruik van energie berekenen en tot wel €400,- per jaar besparen. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Energie berekenen

Je kunt je energie berekenen om na te gaan wat je per jaar verbruikt en wat dat je zal kosten. Houd er rekening mee dat de energierekening uit een aantal verschillende onderdelen bestaat. Je betaalt uiteraard voor het gebruik van stroom en/ of gas, maar daarnaast ook voor de netwerkkosten, het vastrecht, een stukje Btw en uiteindelijk energiebelasting over de verschillende bedragen. Houd rekening met alle elementen van de energierekening om energie te berekenen en een vergelijk te maken tussen de verschillende aanbieders.

Gas berekenen

Wil je energie berekenen? Ga dan allereerst na of je alleen gas, stroom of de beide vormen van energie af wilt nemen. In de meeste gevallen is het voordelig gas en elektriciteit te bundelen, maar met name in (nieuwe) appartementen is er geen gas beschikbaar (stadsverwarming) en heb je dus voldoende aan alleen elektriciteit. Je kunt gas berekenen door uit te gaan van het gemiddelde verbruik per maand, of op je jaarafrekening na te gaan wat je het vorige jaar verbruikte. Wil je voor het eerst een energiecontract afsluiten? Ga dan uit van het gemiddelde verbruik op basis van de omvang van je huishouden en het type woning waarin je woont.
 


 

Elektriciteit berekenen

Je kunt daarnaast energie berekenen door uit te gaan van elektriciteit. Ook hiervoor kun je gebruik maken van het gemiddelde verbruik in Nederland, of uitgaan van je verbruik over het vorige jaar. Houd er rekening mee dat je gebruik kunt maken van een enkele of een dubbele meter. Met een dubbele meter betaal je een apart dag- en nachttarief, met een enkele meter betaal je een enkel tarief. De verschillen in tarieven zijn tegenwoordig minimaal, dus je kunt energie vergelijken door uit te gaan van de beide varianten en uiteindelijk de meest voordelige te kiezen.

Energie vergelijken

Wil je energie berekenen? Dan is het verstandig om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken en na te gaan wat je op basis van een bepaald verbruik per jaar zal betalen. Bereken wat de kosten per jaar zullen bedragen voor het gebruik van elektriciteit en gas, of kies voor een van de afzonderlijke berekeningen. Op basis van deze kosten kun je een bedrag per maand reserveren, of voldoende apart zetten om aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te komen staan. Je kunt zelf online je energie berekenen, dit kost je maximaal een paar minuten van je tijd.

Nieuws over Energie

Extra middelen voor tijdelijk noodfonds energie

et Tijdelijk Noodfonds Energie krijgt extra middelen om huishoudens in Nederland te ondersteunen bij hoge energiekosten.

» Lees het volledige bericht
Warmtepomp verplicht vanaf 2026

Vanaf 2026 is het verplicht om een warmtepomp te installeren bij de vervanging van de cv-ketel in Nederlandse woningen.

» Lees het volledige bericht
Einde gascrisis in zicht?

De gasprijzen in Europa zijn de afgelopen tijd aanzienlijk gedaald, wat positieve vooruitzichten biedt voor Nederland en de energievoorziening in het algemeen.

» Lees het volledige bericht
Wat kost een douchebeurt anno 2024?

De energierekening wordt steeds duurder en duurder. Wat voor invloed heeft het douchen op jouw energierekening. Hieronder gaan we dit toelichten.

» Lees het volledige bericht
Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt het energieprijsplafond voor alle huishoudens en overige kleinverbruikers.

» Lees het volledige bericht
4 manieren om je energierekening te verlagen

De energieprijzen rijzen de pan uit. Wij geven je 4 manieren om je energierekening te verlagen.

» Lees het volledige bericht
3 redenen om zonnepanelen aan te schaffen

Zonnepanelen worden steeds populairder, want iedereen wil zijn of haar steentje bijdragen aan het milieu. Door zonnepanelen te nemen, help je mee om het milieu een stukje schoner te maken. Hierbij geven wij jou een paar redenen om zonnepanelen aan te schaffen.

» Lees het volledige bericht
Zo verlaag jij je energierekening

De afgelopen jaren zien we dat alle prijzen omhoog gaan. Denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse boodschappen, je zorgverzekering of je hypotheek. Elk jaar stijgen deze kosten. Daarom is het belangrijk om te waar jij kan besparen. Wil jij nou weten hoe jij kan besparen op je energierekening? Lees dan verder.

» Lees het volledige bericht
Tips om thuis energie te besparen

Elke Nederland heeft er een hekel aan wanneer ze en hoge energie rekening krijgen. Daarom zijn wij als Nederlanders altijd wel op zoek naar het vinden van manieren om te besparen. Wij hebben dan ook een aantal tips om een rijtje gezet hoe je heel eenvoudig kan besparen op je energie rekening.

» Lees het volledige bericht
Fors voordeel op energierekening in 2020

Ondanks de gestegen heffingskosten en dus lagere energiebelasting- en kosten, is het jaarlijkse bedrag dat huishoudens kwijt zijn aan hun energierekening alsnog fors hoger dan twee jaar geleden. Volgens de berekeningen van het CBS scheelt dit maar liefst 164 euro.

» Lees het volledige bericht
Duurzame energie is vooral lokaal succesvol

Er ontstaan steeds meer plannen voor duurzame energie, onder andere ook op landelijke schaal. De overheid stimuleert bijvoorbeeld de bouw van windparken en het bijstoken van biomassa in energie-centrales.

» Lees het volledige bericht
Donald Trump is slecht nieuws voor duurzame energie

De verkiezing van Donald Trump als de volgende president van de Verenigde Staten heeft veel stof doen laten opwaaien. Inmiddels komen de verschillende reacties vanuit de diverse branches naar buiten, bijvoorbeeld op het gebied van energie.

» Lees het volledige bericht
Nieuwe zonnepanelen halen ook energie uit regen

Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in energie, waardoor we zelf onze energie op kunnen wekken en het niet nodig is om die langer bij de energieleverancier af te nemen.

» Lees het volledige bericht
Meer energiebesparing door huishoudens benodigd

Huishoudens in Nederland besparen nog niet genoeg energie, dat blijkt uit een voortgangsreportage met betrekking tot het gesloten Energieakkoord.

» Lees het volledige bericht
Record aantal overstappers naar andere energieleveranciers

Een op de zeven huishoudens wisselde het afgelopen jaar van energieleverancier, waarmee er sprake is van een record. Dat blijkt uit gegevens van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

» Lees het volledige bericht
Energie in Nederland bevindt zich op een kantelpunt

We bevinden ons in Nederland qua energie op een kantelpunt, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Nationale Energie Verkenning 2015.

» Lees het volledige bericht
Overstap op schone energie komt te snel voor netwerk

We maken steeds meer gebruik van duurzame energie en de ontwikkelingen lijken aan te geven dat dit zich verder door zal zetten.

» Lees het volledige bericht
Windparken wekken teleurstellend weinig energie op

We hebben de laatste tijd flink ingezet op de bouw van windparken, die we zelfs op zee ontwikkelen. In Nederland lijken we wat dat betreft overtuigd van de mogelijkheden van windmolens.

» Lees het volledige bericht
Energieleverancier Essent gaat meedenken over energiebesparing

Energieleverancier Essent gaat het over een andere boeg gooien, het bedrijf wil met klanten gaan meedenken over het besparen van energie.

» Lees het volledige bericht
Zonne-energie vaak nog duurder dan we denken

Onze energievoorziening zal de komende jaren een stuk duurzamer worden, maar brengt dat uitsluitend voordelen met zich mee? De kosten liggen in een aantal gevallen nog een stuk hoger dan die van traditionele energiebronnen.

» Lees het volledige bericht