Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.2 / 10 (12)

Kindgebonden budget berekenen

Kinderen zijn fantastisch, maar ook duur. Daarom kunnen ouders met jonge kinderen soms wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. De belastingdienst is het daarmee eens en kan het kindgebonden budget toekennen. Het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk. Berekenen.nl weet dat het aanvragen van toeslagen bij de belastingdienst niet altijd eenvoudig is. We helpen je graag op weg. lees meer

Wat is het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag van de belastingdienst. De toeslag is voor ouders met kinderen onder de 18 jaar. Aan de hand van het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en het toetsinkomen van jou en een eventuele partner wordt de hoogte van het Kindgebonden budget berekend. Het kindgebonden budget geldt alleen wanneer beide ouders een Nederlands paspoort hebben, je ook kinderbijslag ontvangt en jouw inkomen niet hoger is dan een jaarlijks vastgesteld bedrag. Als je een kindgebonden budget hebt aangevraagd, dan moet je soms even wachten totdat je weet of het toegekend wordt en hoe hoog jouw toeslag zal zijn. Berekenen.nl begrijpt dat je zo snel mogelijk wilt weten op welke toeslag je kan rekenen. Met de berekentool kun je dit zelf uitrekenen. Naast kindgebonden budget kun je misschien ook aanspraak maken op andere toeslagen van de belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of misschien wel zorgtoeslag. Natuurlijk hebben we ook voor deze toeslagen een berekening op berekenen.nl. Bekijk ze gerust eens door de toeslag van jouw keuze aan te klikken. 

Kindgebonden budget 2023 berekenen

Meestal is het niet nodig om kindgebonden budget zelf aan te vragen. De belastingdienst gaat zelf na of je aan de voorwaarden voldoet. Mocht er iets veranderen in jouw situatie, dan kun je dit zelf wijzigen voor 2023 en direct de hoogte van het nieuwe kindgebonden budget berekenen. Om het kindgebonden budget te berekenen, heb je een jaaropgave of loonstroken van jezelf en jouw eventuele partner nodig. Voor kindgebondenbudget 2023 heb je dus jouw (geschatte) inkomen van 2023 nodig. Jouw partner is degene waarmee je samen je huishouden voert, ook wanneer je niet getrouwd bent. Daarnaast dien je op de hoogte te zijn van jouw eigen vermogen. De berekentool vraagt hier zelf naar. Je dient nu alleen nog maar de vragen te beantwoorden en op de knop ‘berekenen’ te klikken. De berekening wordt nu eenvoudig voor je gemaakt.

Kindgebonden budget 2023

Het kabinet heeft op prinsjesdag 2022 besloten om het kindgebonden budget structureel  te verhogen. Dit betekent voor zo'n 320.000 gezinnen dat zij €1.000,- per jaar meer krijgen en daarnaast krijgen zelfs 300.000 gezinnen voor het eerst recht op kindgebonden budget. Gemiddeld krijgen zij zo'n €600,- per jaar.

Nieuws over Wat is het kindgebonden budget?

Wat is kindgebonden budget?

Wil jij weten wat het kindgebonden budget is en hoe je het berekend? Lees dan snel verder.

» Lees het volledige bericht
Kinderbijslag

Kinderen zijn fantastisch, maar ook duur. Daarom kunnen ouders met jonge kinderen soms wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. De belastingdienst is het daarmee eens en kan het kindgebonden budget toekennen. Maar wat houdt dit nu precies in? Wij gaan het je uitleggen.

» Lees het volledige bericht