Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.9 / 10 (27)

M2 naar M3

Als je het aantal M3 wilt berekenen, zal je naast de lengte x breedte (m2) ook de hoogte van een object of ruimte moeten weten. Als je hieronder het aantal m2 invult (lengte x breedte) of bereken het hier https://www.berekenen.nl/eenheden/m2-berekenen. En je vult ook de hoogte in, dan krijg je het aantal m3 te zien in de berekening. lees meer

M2 naar m3 berekenen

Een vierkante meter en een kubieke meter zijn allebei veel gebruikte oppervlaktematen.
Wil jij de totale inhoud van een voorwerp of ruimte berekenen? Je kunt hier eenvoudig de verschillen en juiste antwoorden berekenen.

Wat is het verschil tussen m² en m³?

M² is een afkorting voor vierkante meter en wordt gebruikt om een oppervlakte aan te geven. Bij een m² heeft bijvoorbeeld een oppervlakte een lengte en breedte van 1 x 1 meter. Een kubieke meter, afgekort m³, is een inhoudsmaat en gaat over de inhoud dat een ruimte heeft. Bijvoorbeeld lengte x breedte maar dan ook nog de hoogte erbij, dus dan heb je 1 x 1 meter x 2 meter hoogte.

m3 berekenen - voorbeeld

Wat is een vierkante meter (m²)?

Een vierkante meter, ofwel m², is een oppervlaktemaat die voorkomt in het SI-stelsel. Het SI-stelsel is een metrisch stelsel van uniforme internationale standaardeenheden voor het meten van bijvoorbeeld afstand, massa, snelheid en temperatuur.

Om de vierkante meters te berekenen moet je achter de lengte en de breedte komen van een bepaalde ruimte, een stuk land of een voorwerp. Neem bijvoorbeeld een voetbalveld. Een voetbalveld heeft meestal een lengte van 100 meter en een breedte van 50 meter. De vierkante meters bereken je dan door de lengte (100) te vermenigvuldigen met de breedte (50), dus 100 x 50 = 5.000 m².

Meerdere ruimtes berekenen m² en m³

Heb je meerdere ruimtes waar je de vierkante meters of kubieke meters van wil berekenen? Dan is het handig om per ruimte het aantal vierkante meters of kubieke meters apart van elkaar te berekenen. Als je alle ruimtes weet kun je alles bij elkaar optellen voor de uiteindelijke uitkomst. Vergeet niet om het eventuele snijverlies per ruimte erbij op te rekenen, zodat je zeker weet dat je altijd genoeg hebt.

Wat is een kubieke meter (m³)?

Een kubieke meter, ofwel m³, is een maat voor volume en inhoud. Een kubieke meter komt overeen met het volume van een kubus van 1 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. 1 m³ of 1 kubieke meter komt overeen met 1000 dm³ of 1000 liter. 1 kubieke meter is ook 1.000.000 kubieke centimeter. Een kubieke meter is een afgeleide SI-eenheid. Een kubieke decimeter staat gelijk aan 1 liter.

M² en m³ berekenen

Wil jij nu zelf aan de slag om de kubieke meters te berekenen? Dit kun je doen aan de hand van de lengte, de breedte en de hoogte van een ruimte of van een voorwerp. Dit zijn de drie maten die je nodig hebt om een berekening te kunnen maken van de inhoud, het aantal kubieke meters. Kijk hier als je voor alleen:

-m3 berekenen
-m2 berekenen


Je kunt eenvoudig en snel online de vierkante meters berekenen om daarmee inzicht te krijgen in de situatie. Hier heb je de lengte en de breedte voor nodig om het oppervlakte te berekenen van een bepaalde ruimte of een voorwerp.