Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (8)

Solvabiliteit berekenen

De solvabiliteit van een bedrijf berekenen is belangrijk. Je komt namelijk te weten of het bedrijf genoeg financiële middelen bezit om alle geldverstrekkers te betalen in geval van een faillissement. Wil jij de solvabiliteit van jouw bedrijf berekenen? Of moet je de berekening maken voor je studie? Berekenen.nl helpt je graag door een online berekentool beschikbaar te stellen, maar ook door de formule toe te lichten. Je vult bij ons dus niet ‘zomaar’ iets in, maar weet ook precies wat je berekent. lees meer

Vul hier in wat het eigen vermogen van jouw bedrijf is. Dit is de waarde van al je bezittingen.
Vul hier de schulden van jouw bedrijf in. Lees ze af op de jaarrekening van jouw bedrijf. Tel het Kort Vreemd Vermogen en het Lang Vreemd Vermogen bij elkaar op om het totale vreemd vermogen in te vullen. 

Solvabiliteit berekenen

Wat is solvabiliteit?

De solvabiliteit van een onderneming geeft de verhouding tussen eigen vermogen en het vreemd vermogen weer. Je berekent dus of jouw onderneming voldoende financiële middelen bezit om in geval van liquiditeit (verkoop van alle aandelen, meestal in geval van faillissement) alle kredietverstrekkers hun geld te betalen. Als ondernemer is het belangrijk om de solvabiliteit van jouw bedrijf te berekenen wanneer je bijvoorbeeld een lening aan wilt vragen. Een positieve solvabiliteit geeft je kredietverstrekkers vertrouwen. Zijn de cijfers negatief, dan betekent dit dat jouw onderneming (dringend) geld nodig heeft. Je kunt anders betalingsproblemen krijgen.

solvabiliteit-berekenen

Hoe bereken je de solvabiliteit?

Om de solvabiliteit van een bedrijf te berekenen, kun je het beste de jaarrekening bij de hand hebben. Je dient een aantal gegevens van de balans te gebruiken voor een juiste berekening. Daarbij kun je de solvabiliteit middels meerdere formules berekenen. Wij maken gebruik van onderstaande berekening, waarbij een gunstige solvabiliteit boven de 100% uitkomt. Is dit het geval? Dan is jouw bedrijf financieel gezond. Natuurlijk is een hogere solvabiliteitsratio alleen maar gunstig.

Formule:   Solvabiliteit = eigen vermogen / vreemd vermogen * 100%

Voorbeeld:

Je maakt een berekening aan de hand van jouw jaarrekening. Zoek op de balans van jouw onderneming uit wat je eigen vermogen is. Je kunt je eigen vermogen vinden door al jouw bezittingen en eigendommen bij elkaar op te tellen. (aandelen, reserves, winst etc.)

Vervolgens dien je jouw vreemd vermogen te vinden door het Lang Vreemd Vermogen (LVV) en het Kort Vreemd Vermogen (KVV)  bij elkaar op te tellen.

De berekening ziet er dan als volgt uit:

Solvabiliteit = eigen vermogen / vreemd vermogen * 100%  of  €15.000 / €8.000 * 100% of  15.000 / 8.000 * 100 = 187,5 % . Deze uitkomst houdt in dat de solvabiliteitsratio van jouw onderneming goed is en je bedrijf dus financieel gezond is.

Nieuws over Solvabiliteit

Heeft jouw bedrijf genoeg financiële middelen?

De kans is groot dat jouw bedrijf enorm achteruit is gegaan in de afgelopen periode. Elke ondernemer heeft er last van gehad. De coronacrisis. Gelukkig gaat het op dit moment weer allemaal de goede kant op, maar het is nog steeds lastig om rond te komen.

» Lees het volledige bericht
Yarden heeft financiële problemen: uitvaartverzekeraar in nood

Uitvaartverzekeraar Yarden zit in de financiële problemen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. Het bedrijf heeft toegegeven dat de solvabiliteit onder druk staat, maar zegt erbij dat er geen problemen zijn met de liquiditeit.

» Lees het volledige bericht