Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.4 / 10 (5)

Toeslagen berekenen

Wil je meerdere toeslagen berekenen, of ben je benieuwd naar de verschillende toeslagen waar je via de Belastingdienst aanspraak op kunt maken? Afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie kun je gebruik maken van verschillende toeslagen, waarmee de overheid je tegemoet komt in de kosten. lees meer

Toeslagen berekenen

Ga direct naar:
- Zorgtoeslag
- Huurtoeslag
- Kinderopvangtoeslag
- Kindgebonden budget

Om jouw toeslagen te berekenen heb je waarschijnlijk een aantal gegevens nodig. Op basis daarvan kunnen we je aangeven of je bijvoorbeeld recht hebt op zorgtoeslag en huurtoeslag. Bovendien is de toeslag niet voor iedereen even hoog. Wij gebruiken de gegevens die we vragen om een goede berekening te maken, waar je meteen mee aan de slag kunt. Als blijkt dat je recht hebt op een toeslag die je nu nog niet ontvangt kun je die bij de Belastingdienst aanvragen. In sommige gevallen kun je de toeslag zelfs met terugwerkende kracht ontvangen. Dat betekent dat je ook over de afgelopen tijd geld ontvangt.

Hoe je de toeslagen kunt berekenen hangt af van het type toeslag waar het om gaat. We geven het je bij de berekening van de toeslag netjes aan en zetten een paar voorbeelden voor je op een rij. Vervolgens laten we je zien hoe je een proefberekening kunt maken, waardoor je ook daarmee aan de slag kunt. De aanvraag zelf kun je vervolgens doen bij de Belastingdienst, omdat dit de instantie is die je het bedrag zal uitkeren. Ook op het moment dat je een wijziging wilt aanbrengen kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Tip: ontvang je al toeslagen, maar wil je zeker weten dat je daar nog recht op hebt of ben je benieuwd of er iets veranderd is? Het is verstandig om regelmatig jouw toeslagen te berekenen. Dat kun je bijvoorbeeld ieder jaar in januari even doen. Op die manier weet je ook voor het komende jaar zeker dat je er zonder problemen gebruik van kunt maken. In sommige gevallen zal je bovendien ontdekken dat jouw toeslag hoger moet zijn of dat je daar recht op hebt, terwijl je er nog geen gebruik van maakte.

Hoe kan ik mijn toeslagen berekenen?

Benieuwd hoe je de toeslagen kunt berekenen? We zetten het voor je op een rij voor de huurtoeslag en de zorgtoeslag.

toeslagen berekenen

Hoe kan ik mijn huurtoeslag berekenen?


Je kunt jouw huurtoeslag berekenen door aan te geven voor welk jaar je dit wilt doen. Geef daarna aan dat het gaat om de huurtoeslag en vul jouw geboortedatum in. De Belastingdienst vraagt je daarna of je woont in Nederland en of je een toeslagpartner hebt.

Het is in de beide gevallen belangrijk om jouw eigen toetsingsinkomen te berekenen, iets dat je op de website van de Belastingdienst meteen kunt doen. Vervolgens dien je dat inkomen in te vullen, om daarna aan te geven hoe jouw woonsituatie is. Het is belangrijk dat je een eigen woning hebt en dat er geen aanpassingen zijn getroffen voor iemand met een handicap. Geef daarna aan of er sprake is van medewerkers en wat de kale huur is die je per maand betaalt. In combinatie met de servicekosten mag dit niet boven de grenswaarde uitkomen, om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Tenslotte is het belangrijk om niet meer dan het vrijgestelde vermogen te bezitten, omdat je dan niet in aanmerking zou komen.

Nadat je alle gegevens op de website van de Belastingdienst hebt ingevuld krijg je meteen te zien of je recht hebt op huurtoeslag. Blijkt dat het geval te zijn? Ook het bedrag dat je per maand kunt ontvangen wordt er meteen bij aangegeven, zodat je daar voortaan op kunt rekenen. Je dient de toeslag zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Vanaf dat moment zal je de toeslag ontvangen, waardoor je maandelijks een bijdrage ontvangt om de kosten voor jouw woonruimte te drukken.

Hoe kan ik mijn zorgtoeslag berekenen?

Hoe je jouw zorgtoeslag kunt berekenen? De berekening zit eenvoudig in elkaar. Op de website van de Belastingdienst kun je aangeven voor welk jaar je de berekening wilt maken en om welke toeslag het gaat, in dit geval de zorgtoeslag.

Het is vervolgens belangrijk om jouw geboortedatum in te vullen, net als het land waarin je woont (waarschijnlijk Nederland). Vervolgens vraagt de Belastingdienst of je een toeslagpartner hebt. Je kunt vervolgens jouw eigen toetsingsinkomen invullen, iets dat je online eenvoudig kunt berekenen. Dat kan meteen op dezelfde pagina, zodat je daarna kunt aangeven welk inkomen je hebt.

Dit inkomen is belangrijk voor de berekening van de zorgtoeslag, samen met het vermogen dat je bezit. Als dat niet hoger is dan de grenswaarde kun je rekenen op zorgtoeslag, mits ook jouw inkomen daar aanleiding voor geeft. De Belastingdienst stelt de bedragen voor het inkomen per jaar en het vermogen ieder jaar opnieuw vast. Dat betekent dat het verstandig is om regelmatig een berekening te maken, zodat je ieder jaar na kunt gaan of je misschien recht hebt op een aantrekkelijke toeslag.

Wat is mijn toetsingsinkomen?

Om jouw toeslagen te berekenen is het belangrijk om jouw toetsingsinkomen te kennen. Je kunt dit berekenen op de website van de Belastingdienst, al helpen wij je er natuurlijk ook graag mee op weg.

Het is belangrijk om te weten of je een toeslagpartner hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval als jullie fiscaal partner zijn, iets waar een aantal voorwaarden voor gelden. Heb je geen toeslagpartner? Dan dien je jouw eigen toetsingsinkomen op te geven. Soms is het inkomen van een eventuele toeslagpartner of een medebewoner van invloed op de toeslag die je kunt ontvangen, waardoor het verstandig is om daar goed naar te kijken.

Tip: weet je nog niet hoe hoog jouw inkomen zal zijn, bijvoorbeeld omdat je werkt als ondernemer of als freelancer? Het is belangrijk om een goede inschatting te maken. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst de toeslag later alsnog kan terugvorderen als blijkt dat je inkomen hoger uitpakte.

Met het toetsingsinkomen berekent de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor toeslagen en hoe hoog de bedragen zijn die je ontvangt. Dat kan helaas alleen als je in Nederland woont, omdat de dienst anders een aantal aanvullende gegevens nodig heeft. Indien je in het buitenland woont kun je het best bellen met de Belastingtelefoon Buitenland. De medewerkers daar kunnen je op weg helpen.

Om je toetsingsinkomen te berekenen is het in ieder geval belangrijk om er een recente loonstrook bij te pakken. Als jouw inkomen gedurende het jaar niet of nauwelijks wijzigt kun je daarmee een goede inschatting maken. Houd er wel rekening mee of het vakantiegeld al inbegrepen is bij dat loon. Dit staat aangegeven op jouw loonstrook, zodat je die goed kunt gebruiken voor de berekening. Het is verder belangrijk om een aantal vragen te beantwoorden over uitkeringen en bijvoorbeeld de woonsituatie. Indien er sprake is van een koopwoning kan het inkomen anders zijn dan bij een huurwoning, dus de Belastingdienst heeft een aantal aanvullende gegevens nodig om uitspraak te kunnen doen.

Toeslagen aanvragen

Heb je de toeslagen berekend en wil je een toeslag aanvragen? Dat doe je bij de Belastingdienst en je hebt daar onder andere een DigiD voor nodig. Het is jouw digitale identiteit, waarmee je kunt aantonen wie je bent en de toeslag kunt aanvragen. Als je inderdaad voldoet aan de voorwaarden heb je de mogelijkheid om de toeslag aan te vragen. Dat geldt voor de huurtoeslag en de zorgtoeslag, net als voor een aantal andere toeslagen.

Als de Belastingdienst jouw aanvraag voor de toeslag goedkeurt krijg je die voortaan automatisch overgemaakt. Dat gebeurt rond de 20e van de maand. Je krijgt het bedrag in één keer overgemaakt, waardoor je het geld vervolgens kunt uitgeven op de manier die je wilt. Het is natuurlijk verstandig om de huurtoeslag te gebruiken voor jouw huur en de zorgtoeslag voor jouw zorgverzekering. Toch is dat niet verplicht, omdat je de vrijheid hebt om het geld uit te geven op de manier die je wilt.

Wil je jouw toeslagen berekenen? Je kunt de berekening gebruiken om jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zorg er daarmee voor dat je onder de streep voldoende overhoudt, nadat je alle kosten en budgetten er af hebt getrokken. Je kunt de toeslagen die je ontvangt optellen bij het inkomen dat je verdient, zodat je daarmee de totale inkomsten bij elkaar hebt staan.

Let op: wil je kinderopvangtoeslag aanvragen? Dat dien je binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat te doen. Wacht niet te lang met het aanvragen hiervan, omdat je de toeslag anders misloopt en daar ook later geen gebruik van kunt maken.

De huurtoeslag en zorgtoeslag kun je net als het kindgebonden budget met enige terugwerkende kracht aanvragen. Dat betekent dat je daar op een later moment nog gebruik van kunt maken. Je ontvangt dan het geld over de afgelopen periode, waardoor je in één keer een flinke compensatie ontvangt. Dat biedt onder andere uitkomst als je vooraf niet zeker weet of je recht blijft houden op de toeslagen. Indien jouw inkomen stijgt is dat misschien niet het geval, terwijl het wel het geval kan zijn als jouw inkomen hetzelfde blijft of daalt. Door de toeslag nog niet aan te vragen voorkom je dat je die later terug moet betalen. In plaats daarvan kun je de toeslag later alsnog aanvragen, als fijne bonus nadat je de kosten eerst zelf hebt voorgeschoten.

Afrekening: uitsluitsel over het voorschot

Blijkt uit de berekening van de toeslagen dat je recht hebt op bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag? Je kunt die aanvragen door gebruik te maken van jouw DigiD bij de Belastingdienst. Dat is waar je de officiële aanvraag doet, waarna de Belastingdienst overgaat tot het uitbetalen van de toeslagen. Jij ontvangt ze gedurende het jaar steeds op de 20e van de maand, waarna je de vrijheid hebt om het geld uit te geven op de manier die je wenst. Houd er wel rekening mee dat het altijd gaat om een voorschot. Het wordt vaak pas bij de aangifte inkomstenbelasting duidelijk of je daadwerkelijk recht had op de toeslag.

De aangifte inkomstenbelasting doe je één keer per jaar, altijd in het voorjaar. Je berekent het inkomen over het afgelopen jaar en geeft onder andere je woonsituatie aan. Daarnaast gaat de aangifte over inkomen uit aanmerkelijk belang of uit vermogen, waardoor de Belastingdienst het complete beeld krijgt. Het is dé manier waarop de daadwerkelijke afrekening plaatsvindt, iets waarin ook de toeslagen een rol hebben. Afhankelijk van jouw inkomstenbelasting kunnen er twee situaties ontstaan:

Toeslag terugbetalen
Blijkt dat je te veel toeslag hebt ontvangen? De Belastingdienst zal je aangeven dat je die terug dient te betalen. Het was een voorschot, waar je toch geen recht op blijkt te hebben. Als het gaat om een groot bedrag kun je afspraken maken over het aantal termijnen waarin je het bedrag terugbetaalt.

Toeslag alsnog aanvragen
Blijkt uit de aangifte dat je geen of te weinig toeslag hebt ontvangen? Het is verstandig om jouw toeslagen nog eens extra te berekenen. Sommige toeslagen kun je alsnog aanvragen, waardoor je die met terugwerkende kracht zal ontvangen.

Ontvang je een toeslag op basis van een voorschot? De Belastingdienst zal die automatisch voortzetten naar het komende jaar. Je ontvangt een bericht van de Belastingdienst dat je de toeslag opnieuw als een voorschot zal ontvangen. Het is verstandig om jouw toeslagen te berekenen, waarmee je na kunt gaan of je er nog recht op hebt. Is dat niet het geval? Dan is het verstandig om zelf de toeslag stop te zetten. Je voorkomt daarmee dat je nog langer een voorschot ontvangt waar je uiteindelijk waarschijnlijk geen recht op hebt. Je voorkomt daarmee dat je later een groot bedrag terug moet betalen, iets waar je tijdens de aangifte inkomstenbelasting achter komt. Wij helpen je graag jouw toeslagen te berekenen, zodat dit maximaal een paar minuten van je tijd kost en het tegelijkertijd veel extra geld kan opleveren.

Nieuws over Toeslagen

2021, een financieel zwaar jaar

Het corona virus heeft veel impact op ons gehad en nog steeds. De werkloosheid groeit, het aantal mensen die in de bijstand zitten neemt toe en diverse bedrijven moeten enorm krimpen of sluiten. 2021 zal voor veel mensen een financieel zwaar jaar zijn. Daar staat tegen over dat voor die mensen die hun baan behouden er financieel niet veel zou veranderen. Dit blijkt uit een berekening die het Nibud heeft uitgevoerd.

» Lees het volledige bericht
Toeslagen kinderopvang volgens Raad van State te lastig

Het vaststellen en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag is volgens de Raad van State te ingewikkeld. De Belastingdienst kan daar makkelijker mee omgaan, om ouders daarin tegemoet te komen.

» Lees het volledige bericht
Toeslagen studenten met beperking vaak onterecht laag

Toeslagen berekenen blijkt een lucratieve business, vooral voor studenten met een beperking. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) blijkt dat studenten met een functiebeperking steevast te lage toeslagen krijgen. Zij hebben recht op meer toeslagen, maar krijgen die niet altijd toegewezen.

» Lees het volledige bericht