Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.9 / 10 (456)

BMR berekenen

Met deze berekening kan je berekenen hoeveel calorieën jouw lichaam minimaal nodig heeft om in rust goed te functioneren. Dit is te berekenen met je geslacht, gewicht, lengte en leeftijd. lees meer

Voer hier in of u een man of vrouw bent.
Vul hier uw gewicht in.
Vul hier uw lengte in.
Vul hier uw leeftijd in

BMR berekenen

Als je wilt afvallen of juist op gewicht wilt blijven, is het handig om te weten hoeveel calorieën je lichaam per dag verbrandt. Dit kun je berekenen met behulp van je Basaal Metabolisme Ratio (BMR). Je BMR geeft aan hoeveel calorieën je lichaam verbrandt in rust, dus zonder dat je iets doet. Het is een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van je dagelijkse caloriebehoefte en het opstellen van een gezond eetpatroon.

Hier leer je hoe je jouw BMR eenvoudig zelf kunt berekenen en met behulp van bovenstaande BMR calculator kun je snel en eenvoudig je BMR laten bepalen. Zo krijg jij in ieder geval inzicht in je dagelijkse calorieverbranding en kun je beter werken aan je gewichtsdoelen.

BMR formule

Om je BMR te berekenen, moet je gebruik maken van de BMR formule. Deze formule houdt rekening met verschillende factoren, zoals je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Door deze formule toe te passen, kun je een nauwkeurige schatting krijgen van je dagelijkse calorieverbranding in rust.

BMR formule voor mannen

De formule voor BMR mannen is als volgt:

Variabele Berekening
Leeftijd 6,755 x leeftijd in jaren
Lengte 1,8 x lengte in centimeters
Gewicht 9,563 x gewicht in kilogrammen
Constante + 66,472

Als voorbeeld, de BMR van een 30-jarige mannelijke persoon die 180 cm lang is en 80 kg weegt, is:

BMR = (6,755 x 30) + (1,8 x 180) + (9,563 x 80) + 66,472 = 1.879,6 calorieën per dag

BMR formule voor vrouwen

De formule voor BMR vrouwen is net iets anders, namelijk:

Variabele Berekening
Leeftijd 4,676 x leeftijd in jaren
Lengte 1,85 x lengte in centimeters
Gewicht 8,987 x gewicht in kilogrammen
Constante + 655,0955

Als voorbeeld, de BMR van een 30-jarige vrouwelijke persoon die 165 cm lang is en 65 kg weegt, is:

BMR = (4,676 x 30) + (1,85 x 165) + (8,987 x 65) + 655,0955 = 1.447,3 calorieën per dag

Let op: deze formules geven slechts een schatting van je BMR. Andere factoren, zoals de hoeveelheid spiermassa en lichaamsbeweging, kunnen van invloed zijn op je daadwerkelijke calorieverbranding in rust.

BMR mannen

Mannen hebben over het algemeen een hogere BMR dan vrouwen. Dit komt doordat mannen meestal meer spiermassa hebben dan vrouwen. Spierweefsel heeft namelijk meer energie nodig om te onderhouden dan vetweefsel. Dit betekent dat mannen meer calorieën verbranden in rust dan vrouwen.

Om de BMR voor mannen te berekenen, wordt dezelfde formule gebruikt als voor vrouwen alleen met andere waarden. Deze formule houdt rekening met factoren zoals leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. Door deze gegevens in te voeren in onze BMR calculator krijg je een nauwkeurige schatting van je dagelijkse calorieverbranding in rust.

Wanneer je jouw BMR kent, kun je beter inschatten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, kun je een calorietekort creëren door minder calorieën te consumeren dan je dagelijkse BMR. Het is wel belangrijk om hierbij rekening te houden met je dagelijkse activiteiten en eventuele sportprestaties.

Over het algemeen hebben mannen een hogere caloriebehoefte dan vrouwen vanwege hun hogere spiermassa. Echter, dit betekent niet dat mannen onbeperkt calorieën moeten consumeren. Het blijft belangrijk om gezonde en gebalanceerde voeding te kiezen om een gezond gewicht en levensstijl te behouden.

BMR vrouwen

De BMR voor vrouwen verschilt over het algemeen van die van mannen. Door de lagere spiermassa en kleinere gestalte hebben vrouwen een lager BMR dan mannen.

Om de BMR voor vrouwen te berekenen, moet je dezelfde formule gebruiken als voor mannen. Dit omvat factoren zoals leeftijd, gewicht, lengte en geslacht. Het resultaat geeft aan hoeveel calorieën het lichaam verbruikt in rust om essentiële functies uit te voeren, zoals de werking van het hart, ademhalen, temperatuurregeling en het ondersteunen van de organen.

Door je BMR te kennen, kun je beter inschatten hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft om goed te functioneren zonder gewicht te winnen of te verliezen. Dit kan helpen bij het opstellen van een gezond dieet en het instellen van de juiste dagelijkse calorie-inname.

Hoewel vrouwen over het algemeen een lager BMR hebben dan mannen, zijn er individuele verschillen. Dit betekent dat de BMR van twee vrouwen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte nog steeds enigszins kan verschillen. Er zijn ook andere factoren die het BMR kunnen beïnvloeden, zoals genetica, hormonen, dieet en lichaamsbeweging.

Als je je BMR kent, kun je je voedingsinname beter aanpassen op basis van je individuele behoeften en doelen. Dit kan helpen om een gezond gewicht te behouden, spiermassa op te bouwen of juist af te vallen.

Betekenis van BMR

Basal Metabolism Ratio, ook bekend als BMR, is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbrandt in rust. Het vertegenwoordigt het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om vitale functies zoals ademhaling en bloedsomloop in stand te houden.

Wanneer je je BMR kent, kun je beter bepalen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt om je gewicht te beheersen en gezond te blijven. Als je dagelijkse calorie-inname hoger is dan je BMR, kun je aankomen en als het lager is, zal je afvallen.

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op je BMR, waaronder geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Mannen hebben meestal een hogere BMR dan vrouwen, omdat ze over het algemeen meer spiermassa hebben. Daarom hebben ze ook vaak een hogere caloriebehoefte. Vrouwen hebben daarentegen meestal een lagere BMR vanwege hun kleinere gestalte en lagere spiermassa.

Hoe gebruik je de BMR calculator?

Om de BMR calculator te gebruiken, hoef je alleen maar enkele gegevens in te voeren en op de berekenknop te klikken om je BMR te berekenen. Het is belangrijk om zo nauwkeurig mogelijke gegevens in te voeren om de meest accurate BMR te krijgen.

Als je eenmaal je BMR hebt berekend, kun je deze informatie gebruiken om een dieetplan te maken dat past bij je dagelijkse caloriebehoefte. Hierdoor kun je op een gezonde manier afvallen of aankomen en je gewichtsdoelen bereiken.

Kortom, de BMR calculator is een handig hulpmiddel om je BMR te berekenen en inzicht te krijgen in je dagelijkse calorieverbranding. Door je BMR te kennen, kun je beter in staat zijn om je eetpatroon en lichaamsbeweging te beheren en je gewichtsdoelen te bereiken.

Nieuws over BMR

Het belang van verantwoorde keuzes

In een wereld waarin milieuproblemen en klimaatverandering steeds urgenter worden, is verantwoord eten een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Verantwoord eten houdt in dat we bewuste keuzes maken met betrekking tot ons dieet, met het oog duurzaamheid, gezondheid en ethiek. In deze blog lees je alle voordelen van verantwoord eten en enkele praktische tips over duurzame voedingskeuzes maken.

» Lees het volledige bericht
Afvallen: BMR en BMI

Wil jij het jaar goed starten of wil je voor de zomer op gewicht komen? Bereken dan je BMR.

» Lees het volledige bericht
Afvallen met meer spiermassa: bereken jouw BMR

Succesvol afvallen of je gewicht berekenen? Doe het met jouw BMR calculatie!

» Lees het volledige bericht
Afvallen met een plan: BMR beste richtlijn

Klaar om af te vallen in het nieuwe jaar, maar weet je nog niet precies hoe je dat het best kunt aanpakken? Het blijkt belangrijk om een duidelijk plan op te stellen. Niet zomaar af en toe wat minder eten, maar je houden aan bijvoorbeeld een maximaal aantal kilocalorieën per dag.

» Lees het volledige bericht