Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (3)

Frequentie berekenen

Je wilt weten hoe vaak iets binnen een bepaalde tijd gebeurt? Dan wil je dus de frequentie berekenen. Misschien moet je de frequentie van iets berekenen voor je studie of voor je werk. Berekenen.nl wil het je graag makkelijk maken en legt uit hoe deze berekening werkt lees meer

Vul hier het werkelijke aantal van een bepaalde groep in. Bijvoorbeeld het aantal werkelozen in Nederland. 
Vul hier het totale aantal in. Bereken je het aantal werkelozen in Nederland? Vul dan de totale beroepsbevolking in. 
Andere bezoekers berekenden ook:

Frequentie berekenen

Wat is de frequentie in relatie tot statistiek?

Als je het hebt over de frequentie van iets, dan heb je het over het aantal keren dat iets voorkomt. Meestal wordt de frequentie berekend van iets binnen een bepaalde tijd. Wij berekenen de frequentie in statistiek. Dat wil zeggen dat we een relatieve frequentie gaan berekenen. Zo kun jij bijvoorbeeld een percentage van iets uitrekenen. Denk eens aan de werkeloosheid in Nederland. Hoe vaak komt het nu voor? En over welk percentage hebben we het dan? In de berekening geven we daar graag antwoord op. 

Frequentie berekenen in de statistiek

Als je de frequentie in de statistiek wilt berekenen, wordt er gesproken over de relatieve frequentie. Zo kan je bijvoorbeeld het werkeloosheidspercentage berekenen. Allereerst wil je weten hoeveel werklozen er in Nederland zijn en wat de totale beroepsbevolking is. Het aantal werklozen is 500.000 en de totale beroepsbevolking is 7.000.000. Dit vullen wij in de volgende formule in: 

Relatieve frequentie = Werkelijk aantal (met bepaald kenmerk):Totale aantal (=Populatie)x100%.

(500.000 : 7.000.000)x 100% = 7,14%

Nog makkelijker is om de gegevens in onze rekentool in te vullen. Het juiste antwoord verschijnt dan direct op jouw beeldscherm.