Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.9 / 10 (13)

Eigen vermogen berekenen

Als we het hebben over het eigen vermogen dan spreken we over het vermogen van bedrijven. Ook personen kunnen een ‘eigen’ vermogen hebben maar dan noemen we het officieel alleen ‘vermogen’. Als ondernemer is het belangrijk om je eigen vermogen te berekenen. Je wilt natuurlijk weten hoe je onderneming er financieel voor staat. Maar ook als persoon is het soms noodzakelijk om je ‘eigen’ vermogen te berekenen. Bijvoorbeeld wanneer je een uitkering aan moet vragen. Berekenen.nl helpt je graag met een berekentool voor je eigen vermogen. lees meer

Vul hier de totale waarde van jouw bezittingen in. Bezittingen zijn de liquide middelen, de vlottende- en vasta activa samen. 
Jouw vreemd vermogen zijn jouw schulden. 
Andere bezoekers berekenden ook:

Eigen vermogen berekenen

Wat is je eigen vermogen?

We spreken bij eigen vermogen eerst over de financiële situatie van een bedrijf. Het eigen vermogen van jouw bedrijf is kort gezegd het geld dat overblijft na de aftrek van schulden. Jouw bedrijf heeft bezittingen, dit zijn de activa. Daarnaast heeft een bedrijf ook altijd vreemd vermogen, dit zijn schulden (leningen en bijvoorbeeld een hypotheek) en uitstaande rekeningen. Het eigen vermogen is dus eigenlijk de activa van jouw bedrijf min het vreemde vermogen van je bedrijf. Het resterende bedrag is wat je daadwerkelijk ‘bezit’. In sommige berekeningen wordt het vreemd vermogen ook meegeteld. Dit vreemd vermogen plus uw activa worden dan ook wel passiva genoemd. Wil je jouw persoonlijke eigen vermogen berekenen? Dan doe je dat in principe hetzelfde. Jouw bezittingen (spaargeld, pensioen en woningwaarde) min je vreemde vermogen (schulden, hypotheek) is je eigen vermogen. Hoe groter de waarde van je bezittingen is, hoe groter je eigen vermogen is. Als je je hypotheek aflost, zal ook je eigen vermogen groeien omdat de waarde van je huis stijgt terwijl je hypotheekschuld daalt.

Eigen vermogen berekenen

Je hebt alle gegevens verzameld. Of het nu van je bedrijf is of van je persoonlijke huishouden. Je bezittingen dien je allemaal bij elkaar op te tellen. Dit is de uiteindelijke waarde van je bezittingen of je activa. Vervolgens moet je het totaalbedrag van je vreemd vermogen (je schulden) weten. Nu kan de berekening eenvoudig uitgevoerd worden. Op Berekenen.nl kunt je met behulp van onze tool alle stappen nalopen.

Formule eigen vermogen berekenen

Eigen vermogen = totale waarde van de bezittingen - vreemd vermogen (schulden)

Voorbeeld:  €10.000 (bezittingen) - €3.000 (schulden) = €7.000,- eigen vermogen

Nieuws over Eigen vermogen

Hoe werkt eigen vermogen?

Eigen vermogen een van de woorden die heel veel hoort en leest waarbij ondernemers aan het spreken zijn. Maar hoe werkt het nou eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je het in deze blog.

ยป Lees het volledige bericht