Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (29)

Netto loon berekenen

Begin je met een nieuwe baan? Of ben je benieuwd wat je in een andere sector zou verdienen? Dan is het soms handig om je bruto salaris om te rekenen naar netto salaris. Dit is immers wat je daadwerkelijk elke maand op je bankrekening ziet verschijnen. Berekenen.nl begrijpt dit en helpt je graag om deze berekening zo makkelijk mogelijk te maken. lees meer

Netto loon berekenen

Wat is je netto loon?

Als je solliciteert, wordt er meestal over een bruto maandsalaris gesproken. Maar pas op, reken je niet rijk. Het brutosalaris is niet wat er daadwerkelijk op je bankrekening verschijnt. Je ontvangt slechts een deel van je brutosalaris. Elke Nederlandse staatsburger betaalt belastingen. Denk aan loonheffing, sociale premies (AOW), speciale spaarregelingen met je werkgever en werknemersverzekeringen. Deze ‘kosten’ worden van je brutosalaris betaald. Wat je uiteindelijk overhoudt, is je netto loon. Dit loon ontvang je op je eigen rekening en kun je uitgeven. Je netto loon is dus afhankelijk van een aantal ‘heffingen’. Hoeveel loonbelasting betaal je? Wordt er een spaarpotje voor je gemaakt door je werkgever en wat zijn de premies voor werknemersverzekeringen? Per sector kunnen deze kosten verschillen. Het berekenen van je netto loon is dus niet zo eenvoudig. Berekenen.nl heeft een tool speciaal voor het omrekenen van bruto loon naar netto loon.

Wil je je netto loon berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat je maandelijks over zal houden van het salaris zoals je dat in een vacature ziet staan? Het is met betrekking tot je inkomsten en uitgaven verstandig om goed naar het netto loon te kijken. Je betaalt de boodschappen namelijk ook netto, net als de andere kosten die je maakt. Zet daar het netto loon tegenover, om na te gaan wat er iedere maand binnenkomt en wat je aan de andere kant weer uit dient te geven.

Waarom je netto loon berekenen?

Benieuwd waarom je het netto loon dient te berekenen en je daar niet direct mee kunt werken vanuit bijvoorbeeld een vacature? Je ontvangt het netto loon op je rekening, maar eigenlijk is er sprake van een uitkering van het bruto loon. De werkgever maakt daarvan alvast een deel over naar de Belastingdienst, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Er is binnen het bruto loon bijvoorbeeld sprake van loonheffing en premies voor de sociale verzekeringen. Je zou die in principe zelf moeten betalen, maar de werkgever doet dat automatisch alvast voor je.

Je kunt je netto loon berekenen om na te gaan welk deel van het bruto salaris op jouw rekening verschijnt, na aftrek van de onderdelen die de werkgever aan premies afdraagt. Ben je werkzaam als freelancer of zelfstandige? Je kunt dan je netto loon berekenen door na te gaan welke premies je zelf af dient te dragen en welk bedrag aan belasting je over je inkomen dient te betalen. Wat dat betreft kun je eenvoudig je netto loon berekenen wanneer je in loondienst bent. Uiteraard kun je er ook andersom voor zorgen dat je een beeld krijgt van het bruto salaris op het moment dat je op de hoogte bent van het loon dat je netto op je rekening kunt bijschrijven.