Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (1)

Hypotheekrente aftrek berekenen

Hypotheekrente aftrek berekenen? De belangrijkste subsidie van de overheid, voor iedereen met een koophuis. Waar je onder voorwaarden gebruik van kunt maken, zodat de netto woonlasten lager zijn dan wat je bruto betaalt. lees meer

Hypotheekrente aftrek berekenen

Hypotheekrente aftrek is een korting op de inkomstenbelasting die je betaalt, op basis van de hypotheekrente voor jouw eigen woning.

Koop je een huis en sluit je daarvoor een hypotheek af? Daarover betaal je rente (en in de meeste gevallen aflossing). Die rente betaal je bruto aan de bank. De rente die je betaalt mag je gebruiken als aftrekpost voor de inkomstenbelasting, waarover je ieder jaar aangifte doet.

De aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. Op die manier profiteer je van de hypotheekrente aftrek.

Tip: ben je in loondienst? Je kunt de hypotheekrente aftrek berekenen en daarvan maandelijks een voorschot ontvangen. Zodat je minder belasting betaalt en je netto per maand meer krijgt uitbetaald.

De hypotheek berekenen pagina op Berekenen.nl wordt mogelijk gemaakt door HomeFinance.


 

Hoeveel rente mag je aftrekken?

Hoeveel hypotheekrente mag je aftrekken? Dat hangt af van je inkomen en de rente die je betaalt.

Als je aan de voorwaarden voldoet mag je alle rente die je voor de hypotheek betaalt aftrekken. Dat doe je op basis van het percentage inkomstenbelasting dat je betaalt. Heb je een hoger inkomen? Dan betaal je een hoger percentage dan met een lager inkomen. Op die manier heb je dus meer voordeel van de aftrek. Houd er rekening mee dat er een maximumpercentage geldt voor de aftrek, dat de overheid gedurende een aantal jaren afbouwt.

Let op: gebruik maken van de hypotheekrente aftrek? Het is belangrijk dat je aan de (nieuwe) voorwaarden voldoet.

Belangrijke voorwaarden

Benieuwd naar de voorwaarden om gebruik te maken van de hypotheekrente aftrek die je kunt berekenen? We zetten ze voor je op een rij:

  • Hoofdverblijf
Je kunt rente aftrekken over een hypotheek, die je gebruikt om een woning te kopen. Die woning moet bovendien je hoofdverblijf zijn.
  • Aankoop of onderhoud
De hypotheek die je afsluit moet je gebruiken voor de aankoop van de woning of onderhoud daaraan. In sommige gevallen kun je die gebruiken voor bijvoorbeeld het (opnieuw) aanleggen van de tuin.
  • Overwaarde
Verkoop je een woning met overwaarde? Je kunt de hypotheekrente aftrek alleen gebruiken als je die overwaarde volledig gebruikt voor de aankoop van je nieuwe woning.
  • Hypotheek met aflossing

Sinds 1 januari 2013 is het verplicht om jouw nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen. Dat kan met een lineaire of een annuïtaire hypotheek.

Hypotheekrente aftrek berekenen

Wil je de hypotheekrente aftrek berekenen? We vragen je om de belangrijke gegevens, op basis waarvan we berekenen hoeveel aftrek je hebt. Op basis van de rente die je betaalt over jouw hypotheek en het bruto inkomen dat je hebt. Zodat je vooraf kunt berekenen wat de netto maandlasten zijn. Of om in de gaten te houden wat je eigenlijk per maand betaalt, als we rekening houden met de hypotheekrente aftrek die je krijgt over de bruto maandlasten.

Nieuws over Hypotheekrente aftrek

Hoe moet je een hypotheek aanvragen?

Het aanvragen van een hypotheek is een belangrijke stap voor veel mensen die een huis willen kopen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een informatieve blogpost over het aanvragen van een hypotheek te schrijven. Het kopen van een huis is een grote financiële beslissing en voor velen is een hypotheek de sleutel tot verwezenlijken van die droom. In deze blog zullen we de stappen en tips bespreken die je moet kennen bij het aanvragen van een hypotheek.

» Lees het volledige bericht
Hoe bereid je je belastingaangifte voor

Voor veel mensen zal dit ingewikkeld zijn, daarom is het van belang dat je er even goed voor gaat zitten voor dat je gaat beginnen aan je aangifte. Omdat het voor mensen ingewikkeld kan zijn leggen wij je stap voor stap uit hoe jij zonder zorgen je belastingaangifte kan invullen.

» Lees het volledige bericht
Hoe kan je geld besparen in 2021? 1/2

Wat misschien nog wel het vaakste opgezocht word op internet is hoe je geld kan besparen. Je wilt uiteindelijk nog meer geld terug krijgen van de belasting terwijl je minder hoeft te betalen. Het loont om te kijken of jij recht hebt op belasting aftrek. Welke aftrekposten zijn er en hoe kan jij ze optimaal inzetten?

» Lees het volledige bericht