Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (81)

Kinderbijslag berekenen

Wil je de kinderbijslag berekenen om na te gaan welke tegemoetkoming je kunt ontvangen voor je kinderen? U hoeft alleen maar de leeftijd van uw kinderen op te geven en met één druk op de knop ziet u hoeveel kinderbijslag u per maand ontvangt. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Kinderbijslag 2024 berekenen

De kinderbijslag in 2024 berekenen? Je hebt daar recht op als je een kind hebt jonger dan 18 jaar. De hoogte van de bijslag is niet afhankelijk van de hoogte van je inkomen, maar van de leeftijd van het kind. De Algemene Kinderbijslagwet (AKW) hanteert daarvoor drie verschillende leeftijdscategorieën:
• Jonger dan 6 jaar
• 6 tot 12 jaar
• 12 tot 18 jaar

De kinderbijslag in 2024 is het hoogst voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud. Dat heeft te maken met de kosten voor kinderen, die veelal toenemen naarmate ze ouder worden.

Let op: om in aanmerking te komen voor de kinderbijslag dient het kind tot je huishouden te behoren en dien je dat in voldoende mate te onderhouden. Woont je kind niet thuis dan dien je daar minimaal €433 per kwartaal aan te besteden. Je ontvangt de kinderbijslag achteraf, ter compensatie voor de gemaakte kosten.

Je kunt kinderbijslag aanvragen voor eigen kinderen, net als voor geadopteerde kinderen en pleegkinderen. Heb je een stiefkind of een ander kind dat je opvoedt zoals je ook een eigen kind zou opvoeden en verzorgen? Ook daarvoor kun je gebruik maken van de bijslag, zodat je een tegemoetkoming ontvangt in de kosten.

 

Kinderbijslag per kwartaal in 2024

De overheid stelt de hoogte van de kinderbijslag vast per 1 januari en 1 juli van ieder jaar. Dat betekent dat er in 2024 twee bedragen gelden. Per 1 januari gelden de volgende bedragen:
• Jonger dan 6 jaar: €279,49 per kwartaal
• 6 - 12 jaar: €339,38 per kwartaal
• 12 - 18 jaar: €399,27 per kwartaal

Je kunt met onze tool de kinderbijslag voor 2024 berekenen, aan de hand van de leeftijd van de kinderen. Wordt je kind in het kwartaal 6, 12 of 18 jaar? Dan ontvang je in dat kwartaal nog de volledige kinderbijslag. Vanaf het volgende kwartaal wordt deze aangepast of stopgezet, afhankelijk van de bereikte leeftijd.  

Om de kinderbijslag te kunnen berekenen bepaald de Sociale Verzekerings Bank (SVB) op basis van de geboortedata van je kinderen de kinderbijslag. Lees hieronder alle informatie die hierop betrekking heeft.

Uitbetaling van de kinderbijslag

De Sociale Verzekerings Bank (SVB) keert elk kwartaal de kinderbijslag uit. Dit doet zij op de data 2 januari (over het 4e kwartaal), 1 april (over het eerste kwartaal), 1 juli (over het tweede kwartaal) en 1 oktober (over het derde kwartaal). De dag dat het wordt uitbetaald staat het bedrag ook meestal gelijk op uw rekening. Die afspraken zijn gemaakt met de Nederlandse banken.

Wanneer eerste keer kinderbijslag

Bepalend voor de uitkering van de kinderbijslag is de geboortedatum van het kind. Is het kind op 1 juli jarig dan wordt de kinderbijslag van het 3e kwartaal uitbetaald op 1 oktober, maar is het kind jarig op 2 juli dan vervalt het recht kinderbijslag voor de 3e kwartaal en krijg je pas op 1 januari de eerste keer de kinderbijslag voor het 4e kwartaal. Ditzelfde geldt voor de verhoging met leeftijden, hoe ouder het kinder hoe meer kinderbijslag. Ook hiervoor geldt wanneer het kind jarig is wanneer de verhoging voor eerste keer wordt uitbetaald.

Kinderbijslag berekenen

Geboortedata van de kinderen

Je kunt de kinderbijslag berekenen door uit te gaan van de geboortedata van de kinderen. Op het moment dat ze 18 jaar worden krijg je hier geen kinderbijslag meer voor, waardoor het van belang is om dit zo snel mogelijk aan te vragen. Naarmate je kinderen ouder worden zal de bijslag oplopen, aangezien ze bijvoorbeeld naar de middelbare school gaan, of zelfs na gaan denken over een vervolgstudie. De kosten lopen op dat moment op, waardoor het verstandig is om de kinderbijslag te berekenen. In de meeste gevallen zal dit je een aanzienlijk bedrag aan toeslag opleveren, waar je in Nederland recht op hebt.

Handige online tool

In onze handige online tool hoef je alleen het jaar op te geven waarover je de kinderbijslag wilt berekenen en de leeftijd van je kind en onze rekenmodule doet de rest. Je kunt op die manier de kinderbijslag voor je verschillende kinderen, waarbij er rekening wordt gehouden met de relaties onderling. Wat dat betreft is het verstandig om altijd de volledige informatie te verstrekken. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om een goede berekening te maken en er daarmee voor te zorgen dat je er achter komt wat er mogelijk is. Je kunt zelf de kinderbijslag berekenen, zodat je weet waar je op kunt rekenen en de kosten niet te hoog op hoeven lopen.

Het exacte bedrag voor 2024 vind je door de bovenstaande berekening te doen.

Nieuws over Kinderbijslag 2024

Kinderbijslag, de ondersteuning voor gezinnen

Kinderbijslag, ook wel bekend als kindergeld of kinderbijslag, is een sociaal voordeel dat door veel lande wordt verstrekt om ouders financieel te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Het doel van deze gift is om gezinnen te helpen bij het dekken van de kosten die gepaard gaan met de zorg voor kinderen en tegelijkertijd de economische en sociale welvaart van de samenleving te bevorderen. In deze blog gaan we dieper in op wat kinderbijslag inhoudt en welke voordelen het met zich meebrengt.

» Lees het volledige bericht
Extra kinderbijslag voor ernstig ziek kind makkelijker

Ouders van kinderen die langdurige zorg nodig hebben, krijgen gemakkelijker dubbele kinderalimentatie. Ongeveer 30.000 gezinnen hebben er recht op, maar een tiende gezin maakt er geen gebruik van. Daarom wil minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) dat getroffen ouders dit extra geld automatisch krijgen.

» Lees het volledige bericht
Kinderbijslag in 2021

Iedereen kent het wel kinderbijslag. Ieder jaar wordt de kinderbijslag 4x uitbetaald. Wij gaan je vertellen wat je allemaal moet weten en wanneer je dit op je rekening kan verwachten. In deze blog lees je precies wat je allemaal moet weten over kinderbijslag voor 2021.

» Lees het volledige bericht
Kinderbijslag in Vlaanderen voortaan een Groeipakket

De kinderbijslag voor 2019 berekenen? In Vlaanderen is dat niet meer mogelijk, omdat de overheid heeft besloten om er een Groeipakket van te maken. Een andere benaming, waarvoor Vlaanderen voortaan verantwoordelijk is.

» Lees het volledige bericht
Jetta Klijnsma vertelt op St. Eustatius over voordelen kinderbijslag

Staatssecretaris maakte onlangs een reis naar onder andere St. Eustatius, om daar haar oor te luisteren te leggen bij de lokale bevolking. Ze wil op die manier proberen na te gaan wat de kritieke punten zijn waar zij mee te maken hebben en wat daar mogelijk aan te doen valt.

» Lees het volledige bericht