Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (144)

Diameter berekenen

Wil je de diameter berekenen van een cirkel die je voor je hebt? Je kunt deze zelf opmeten, maar je kunt deze ook berekenen op het moment dat je wel de straal, de omtrek of de oppervlakte van de cirkel kent. Vul onderstaande gegevens in en het wordt voor je uitgerekend! lees meer

Welke eenheid van de cirkel is bekend?

Straal
Lengte vanaf het middelpunt van de cirkel tot de rand van de cirkel.

Omtrek
Gehele rand van de cirkel.

Oppervlakte
Gehele vlak van de cirkel.

Diameter berekenen

Je kunt de diameter berekenen door uit te gaan van de straal. De straal staat voor het midden van de cirkel, tot aan een willekeurig punt op de rand. Neem de kortst mogelijke afstand tussen deze twee punten, om de straal op te meten. De diameter is gelijk aan twee keer de straal. Je kunt wat dat betreft ook de doorsnede van de cirkel meten om tot de diameter te komen. Je kunt de diameter berekenen door de straal te vermenigvuldigen met twee, wat gemakkelijk werkt wanneer je die al weet.
 

Voorbeeld diameter berekenen

BEREKEN Omtrek naar diameter

Je kunt daarnaast de diameter berekenen door uit te gaan van de omtrek van een cirkel. Je kunt de omtrek berekenen door pi te vermenigvuldigen met de diameter. Pi ronden we in dit geval even af tot 3,14, maar normaal gesproken staan er veel meer cijfers achter de komma. Dit betekent andersom dat je op basis van de omtrek, het getal kunt delen door pi, om uit te komen bij de diameter. Je kunt wat dat betreft eenvoudig de diameter berekenen, zodat je deze niet in alle gevallen hoeft op te meten.