Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (533)

Diameter berekenen

Wil je de diameter berekenen van een cirkel die je voor je hebt? Je kunt deze zelf opmeten, maar je kunt deze ook berekenen op het moment dat je wel de straal, de omtrek of de oppervlakte van de cirkel kent. Vul onderstaande gegevens in en het wordt voor je uitgerekend! lees meer

Welke eenheid van de cirkel is bekend?

Straal
Lengte vanaf het middelpunt van de cirkel tot de rand van de cirkel.

Omtrek
Gehele rand van de cirkel.

Oppervlakte
Gehele vlak van de cirkel.

Diameter berekenen

Je kunt de diameter berekenen door uit te gaan van de straal. De straal staat voor het midden van de cirkel, tot aan een willekeurig punt op de rand. Neem de kortst mogelijke afstand tussen deze twee punten, om de straal op te meten. De diameter is gelijk aan twee keer de straal. Je kunt wat dat betreft ook de doorsnede van de cirkel meten om tot de diameter te komen. Je kunt de diameter berekenen door de straal te vermenigvuldigen met twee, wat gemakkelijk werkt wanneer je die al weet. Hier kun je direct de omtrek cirkel berekenen
 

Voorbeeld diameter berekenen

Diameter omrekenen naar omtrek

Je kan de omtrek berekenen door de lengte van alle zijden bij elkaar op te tellen. Iedereen snapt dan ook wel dat, dat erg lastig gaat bij een ronde vorm. Om de omtrek te kunnen berekenen van een ronde vorm heb je de diameter nodig. De diameter is de doorsnede van de cirkel. Wanneer je niet weet dat de diameter is van de cirkel kan je die hierboven berekenen. Wanneer je wel de diameter weet vermenigvuldig je de diameter met pi. Pi is een getal met eindeloos veel cijfers achter de komma. Het getal wordt daarom altijd afgerond op twee cijfers achter de komma. Voor Pi gebruiken we altijd 3,14. Wanneer je het precies wilt weten kan je het beste je rekenmachine gebruiken.

Let op: Het is heel erg belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste maateenheid. Schrijf dan ook bij elke stap de juiste maateenheid op. Zo vergeet je het namelijk ook niet. Wanneer je twee maateenheden gebruikt klopt de berekening namelijk niet meer. Het is dus heel erg belangrijk dat je hier goed naar kijkt.


Diameter berekenen vanuit omtrek

Je weet nu hoe je de diameter kan omrekenen naar omtrek. Eigenlijk is dit heel erg simpel, je bent nu al bekent met pi en je weet ook dat we daar altijd 3,14 voor gebruiken. Wanneer je de diameter wilt berekenen vanuit de omtrek hoef je het eigenlijk te delen. Ja, het is echt zo. Makkelijker dan je dacht had he. Wanneer de omtrek van een cirkel 100 cm is, kan je de diameter berekenen door 100/pi te doen. De diameter is in dit geval 31,84 cm. Je moeten even weten hoe je dit kan berekenen, de kans is dan ook klein dat je dit ooit nog vergeet. Wanneer je dit wel vergeten bent kan je het altijd de diameter berekenen via onze online tool.

Nieuws over Diameter

Lidl komt met goedkope Green Egg: diameter kan een stuk kleiner

Lidl staat bekend om de stuntacties, met goedkope alternatieven voor anders dure producten. Het komend seizoen is de ei-vormige BBQ aan de beurt, die we vooral kennen van de Green Egg. Volgens de supermarktketen hoeft een barbecue niet duur te zijn, bijvoorbeeld door de diameter te beperken.

» Lees het volledige bericht
Enthousiast in de tuin: omtrek van een cirkel voor de borders berekenen

De omtrek van een cirkel berekenen? Wellicht wil je binnenkort aan de slag in de tuin. Dan is het belangrijk dat je weet hoeveel planten er in de border moeten komen te staan. Of hoeveel gras je nodig hebt om een mooie cirkel te kunnen maken.

» Lees het volledige bericht