Je kan de tegemoetkoming voor scholieren aanvragen wanneer je tussen de achttien en dertig jaar bent en op het voortgezet onderwijs zit. Dit zijn de opleidingen vmbo, havo, vwo, mavo, lwoo, praktijkonderwijs, vso (tot je twintigste) en vavo in Nederland. De scholier moet wel een voltijdopleiding doen. De tegemoetkoming gaat in vanaf het eerste kwartaal na je achttiende verjaardag. Dit is tevens het moment dat je ouders geen kinderbijslag meer voor jou krijgen. De tegemoetkoming wordt aan het einde van elke maand betaald. De tegemoetkoming voor scholieren is een gift, dus geen lening. Het is een geldbedrag waarmee je bijvoorbeeld boeken, een treinabonnement of eventueel lesgeld kunt betalen.
WAARUiT BESTAAT DE TEGEMOETING
Iedereen met de tegemoetkoming ontvangt de basistoelage. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zo is de basistoelage hoger wanneer je zelfstandig woont dan wanneer je nog bij je ouders thuis woont. Naast de basistoelage is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor de aanvullende toelage. Deze aanvullende toelage heeft echter meer voorwaarden dan de basistoelage. Om in aanmerking te komen voor de aanvullende toelage wordt er naar het inkomen van je ouders gekeken. Wanneer zij niet voldoende verdienen om een bijdrage te leveren aan de schoolkosten, dan heb je recht op deze aanvullende toelage. Bij de tegemoetkoming voor scholieren zit geen studenten ov-chipkaart inbegrepen. Wanneer je aan alle voorwaarde voldoet dan kan je via een formulier op duo.nl de tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Het is aan te raden om de tegemoetkoming drie maanden voordat je achttien wordt aan te vragen. De uiteindelijke hoogte van de tegemoetkoming voor scholieren kunt u hier zelf berekenen.
Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies die wij plaatsen. Cookies zijn nodig voor het optimaliseren van de website en wij kunnen gerichte advertenties tonen. Meer weten?