Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.9 / 10 (226)

BSN check

Wil je zeker weten dat je burgerservicenummer klopt of wil je die van een ander checken? Je kunt dan middels een speciale manier kijken of het BSN nummer wel klopt. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

BSN check

Wil je een BSN check uitvoeren? Het is een handige controle die je helpt na te gaan of je het juiste burgerservicenummer van jezelf hebt of dat het nummer van iemand anders klopt. In Nederland krijgt iedereen een BSN nummer na inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Aan de hand van dat nummer is het vervolgens mogelijk om voor de identificatie te zorgen en bepaalde systemen aan elkaar te koppelen. Het burgerservicenummer kenden we voorheen als het sofinummer. De naam is veranderd en je kunt tegenwoordig dus een check uitvoeren, het nummer is voor iedereen hetzelfde gebleven.

BSN check

BSN voor je btw-nummer en loonheffingennummer

Wil je zeker weten dat je burgerservicenummer klopt? Je kunt dan middels een speciale manier het nummer checken. Dit kun je doen op het moment dat je na wilt gaan of een nummer op een paspoort, een identiteitskaart of een rijbewijs klopt. De BSN nummers voldoen allemaal aan een variant op de elfproef, aan de hand waarvan het eenvoudig is om na te gaan of een BSN nummer zou kunnen kloppen. Zou kunnen kloppen .... omdat het immers niet nagaat of iemand een vals nummer gebruikt. Is er een nummer verzonnen dat geen burgersservice nummer zou kunnen zijn? Dat weet de BSN check eruit te halen, zodat je er toch een handige controle mee kunt uitvoeren.

BSN check op 8 of 9 cijfers

Een BSN nummer bestaat uit 8 of 9 cijfers en voldoet aan de variant op de elfproef, vandaar dat je er een handige BSN check mee kunt uitvoeren. Je zorgt er online met de BSN check voor dat je wat meer zekerheid krijgt over het feit of het nummer klopt. Dat is bijvoorbeeld de moeite waard wanneer je een paspoort wilt controleren, je een btw-nummer wilt checken of je aan de hand van de BSN check wilt nagaan of een loonheffingennummer klopt.

Nieuws over BSN check

Fouten met BSN nummers kosten geld

De Belastingdienst ontvangt regelmatig aangiften schenk- en erfbelasting zonder burgerservicenummer (bsn) of met een foutief bsn. Deze aangiften kunnen niet worden verwerkt, waardoor er vertraging ontstaat in het proces van het opleggen van een aanslag.

» Lees het volledige bericht
Caribische studenten krijgen al voor vertrek naar Nederland burgerservicenummer

Aankomende studenten uit het Caribische deel van het koninkrijk, krijgen nog voordat ze geland zijn in Nederland een burgerservicenummer. Dat is besloten door de ministerraad. In het verleden kregen de studenten pas een BSN als ze in Nederland waren geland en ingeschreven bij de gemeente waar ze gingen wonen. Daardoor konden ze pas veel later een bankrekening openen en veel moeilijker aan een kamer of huurappartement komen.

» Lees het volledige bericht
Adviseurs en geldverstrekker mogen BSN niet zomaar opvragen

Veel financieel adviseurs, tussenpersonen en geldverstrekkers vragen al om een BSN-nummer van klanten die slechts een offerte aanvragen. Dat zou nodig zijn om de gegevens te controleren en op basis daarvan een passende aanbieding te doen. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het niet is toegestaan om daar al in die fase om te vragen.

» Lees het volledige bericht
BSN nummer gaat naar de achterkant van het paspoort

Jouw BSN nummer controleren of zeker weten dat die van iemand anders klopt? Je kunt eenvoudig checken of een burgerservicenummer klopt, bijvoorbeeld om te controleren of iemand inderdaad is wie hij of zij zegt dat ‘ie is.

» Lees het volledige bericht