Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (64)

FTE berekenen

Wil je het aantal FTE berekenen dat je werkt, of nagaan hoeveel FTE verschillende parttime krachten samen werken? Een FTE staat voor een Full Time Equivalent, oftewel het aantal uren dat een fulltime kracht werkt. lees meer

Vul hier het aantal uren in waarover je FTE wilt berekenen. Als je het voor jezelf wilt berekenen, vul je alleen je eigen uren per week in. Wil je het van een hele afdeling of meerdere mensen berekenen vul dan het totaal aantal uren van meerdere medewerkers in.. 
Hier vult je aantal uur van de hele werkweek in. Dus heeft het bedrijf werkweken van 40 uur, dan vult je 40 in maar heeft het bedrijf eeen 36-urige werkweek, dan vult je dit aantal uren in. 

FTE berekenen

Het aantal FTE binnen bijvoorbeeld een onderneming geeft aan hoeveel voltijdbanen er zijn. Een bedrijf met 10 parttimers die allemaal een halve werkweek maken heeft bijvoorbeeld te maken met 5FTE, terwijl een bedrijf met 6 krachten die voltijd werken kan spreken van 6 FTE. Het aantal FTE kan wat dat betreft iets zeggen over de omvang van een bedrijf wanneer het gaat om het aantal medewerkers. Met name bij een groot aantal parttime krachten zou dit op basis van simpelweg het aantal mensen een wat vertekend beeld geven.

Wil je jouw FTE berekenen? Dan kun je uitgaan van het aantal uren dat jij werkt, ten opzichte van het aantal uren van een volledige werkweek binnen het bedrijf waar je werkt. Houd er rekening mee dat bedrijven gebruik kunnen maken van een werkweek van 36, 38 of 40 uur, afhankelijk van de CAO. Op het moment dat je 25 uur per week werkt is dit 0,625 FTE bij een 40-urige werkweek, maar is dit 0,694 FTE bij een 36-urige werkweek. Wat dat betreft kun jij je FTE berekenen door uit te gaan van het aantal uren dat je werkt en de standaard binnen je bedrijf. De FTE’s bieden wat dat betreft de mogelijkheid om voltijdbanen met elkaar te vergelijken. Het is op basis daarvan niet zomaar mogelijk om het aantal gewerkte uren te vergelijken, iets om rekening mee te houden bij bijvoorbeeld de salarisberekeningen.

 

FTE vergelijken

FTE’s bieden de mogelijkheid om bedrijven in omvang met elkaar te vergelijken. Wanneer er sprake is van 1 FTE bij een bedrijf kunnen we spreken van een voltijd werkweek, onafhankelijk van of het bedrijf een werkweek van 36, 38 of 40 uur hanteert. Het is daarom interessant om naar het aantal FTE’s te kijken in plaats van het precieze aantal werknemers of het aantal uren dat zij werken. Je kunt online het aantal FTE berekenen om daar een goed beeld van te krijgen of ervoor te zorgen dat je een goede vergelijking kunt maken.

Loon berekenen

Je kunt bovendien je FTE berekenen om na te gaan welk salaris je dient te ontvangen. Over het algemeen hanteren ondernemingen inkomensschalen en salarissen op basis van FTE’s. Zodra je minder werkt dan één FTE betekent dit dat je naar rato betaald zal krijgen. Je kunt je FTE berekenen om na te gaan wat je kunt verdienen met een werkweek van 25 uur, of een ander aantal uren in de week. Je kunt daarnaast natuurlijk ook zelf je loon berekenen, per maand, per week, per dag of zelfs per uur.

Nieuws over FTE

Omzet per FTE berekenen

Omzet per FTE berekenen is essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering. Door de omzet per medewerker inzichtelijk te maken, kun je de kosten en opbrengsten per FTE vergelijken en nuttig vergelijkingsmateriaal creëren.

» Lees het volledige bericht
FTE berekenen: gemeente Zutphen bezuinigt miljoenen

FTE berekenen of benieuwd wat dit precies inhoudt? Een FTE staat voor een fulltime baan, op basis van het aantal uren dat er in een werkweek gaan op basis van de CAO die een bedrijf gebruikt.

» Lees het volledige bericht
Tilburg University moet 58 fte schrappen

Tilburg University dient afscheid te nemen van een aantal ondersteunende diensten. Het gaat in totaal om 58 fte, die per 1 januari niet langer beschikbaar is.

» Lees het volledige bericht