Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.6 / 10 (3224)

Wortel berekenen

De wortel berekenen van een getal is relatief eenvoudig, als je de formule weet. Echter bij sommige getallen is het lastiger om het uit je hoofd te doen omdat het geen kwadraat getal is. Vul hieronder het getal in waarvan je de wortel wil trekken! lees meer

Geef hier het getal weer waarvan je de wortel wilt berekenen.

Wortel berekenen

De wortel berekenen van een bepaald getal zoals 9 of 16? De wortel van 9 is 3, zoals de wortel van 16 = 4. De wortel is het omgekeerde van een kwadraat, vandaar dat dit op een mooie manier lukt bij kwadraten.

Worteltrekken

De Wortel berekenen oftewel "worteltrekken" is iets dat we moeilijk uit ons hoofd kunnen. We maken daarvoor gebruik van rekenmachines en online tools. We zorgen er met de online tool voor dat je eenvoudig de wortel kunt berekenen van een willekeurig getal. Het mag gaan om een kwadraat, maar het is ook geen probleem om de wortel te trekken uit bijvoorbeeld 10 of 12.

Als we de wortel berekenen spreken we van ‘wortel trekken’. Het is een van de handelingen die we bijna als eerste doen wanneer we een som voor ons hebben met verschillende uitdagingen. Het trekken van de wortel komt na het machtsverheffen, vermenigvuldigen en delen. Het betekent dat het gaat om een belangrijke handeling, op basis waarvan we een som kunnen uitrekenen. We spreken ook wel van de vierkantswortel, die het tegenovergestelde vormt van het kwadraat.

Wortel berekenen

Wortel van een kwadraat

Als je de wortel wilt berekenen van een kwadraat is dat daarom relatief eenvoudig. We lieten al zien dat de wortel van 9 gewoon 3 is. Andersom is 9 het kwadraat van 3, waardoor je de samenhang tussen de beide elementen kunt zien. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat het kwadraat van 5 25 is. De wortel van 25 is op die manier dus 5. Uiteraard wordt het lastiger wanneer we de wortel van bijvoorbeeld 144 willen berekenen. Naarmate de getallen groter worden wordt het interessant om gebruik te maken van een geavanceerde rekenmachine of onze handige online tool. We zorgen er daarmee voor dat het wortel trekken niet lastig hoeft te zijn.

Online wortel berekenen

Wil je online de wortel berekenen van een bepaald getal en gaat het niet om een kwadraat? De wortel van 22 is bijvoorbeeld (ongeveer) 4,69. Dat is een rekensom die we helaas niet uit ons hoofd kunnen maken, omdat we ook het kwadraat van dit getal niet zomaar kunnen berekenen. In die situaties kun je online de wortel berekenen, zodat je binnen een paar tellen kunt wortel trekken en je geen fouten zal maken in de berekeningen die je doet.  

Nieuws over Wortel

Kledingmerk uit Senegal scoort met wiskundige vergelijkingen

Diarra Bousso is een opvallende persoonlijkheid, die van heel verschillende werelden thuis blijkt. Ze werd geboren in Senegal en groeide op in zowel Noorwegen als de Verenigde Staten. Het inspireerde haar om aan de slag te gaan met wiskunde, om daarna te gaan werken als beurshandelaar op Wall Street.

» Lees het volledige bericht
Siri laten worteltrekken: het kan met de iPhone

Rekenen zonder een rekenmachine bij de hand kan met Siri en natuurlijk met onze online rekentool! Heel snel en eenvoudig reken je bij ons de wortel uit!

» Lees het volledige bericht
Meisjes net zo goed met vierkantswortels als jongens

Meisjes zijn potentieel net zo goed in het berekenen van de vierkantswortel als jongens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat eerdere opvallende resultaten uit psychologische literatuur rechtzet. Die stelde dat meisjes die werden herinnerd aan het feit dat ze meisjes zijn slechter zouden presteren in wiskunde.

» Lees het volledige bericht
Kinderen in groep 8 leren al wortels berekenen en meer wiskunde

Kinderen in groep 8 gaan op het Heerbeeck College al aan de slag met worteltrekken. Ze krijgen wiskunde, waardoor ze een stap verder gaan dan wat gebruikelijk is op andere basisscholen.

» Lees het volledige bericht