Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.6 / 10 (3915)

Wortel berekenen

De wortel berekenen van een getal is relatief eenvoudig, als je de formule weet. Echter bij sommige getallen is het lastiger om het uit je hoofd te doen omdat het geen kwadraat getal is. Vul hieronder het getal in waarvan je de wortel wil trekken! lees meer

Geef hier het getal weer waarvan je de wortel wilt berekenen.

Wortel berekenen

De wortel berekenen van een bepaald getal zoals 9 of 16? De wortel van 9 is 3, zoals de wortel van 16 = 4. De wortel is het omgekeerde van een kwadraat, vandaar dat dit op een mooie manier lukt bij kwadraten.

Worteltrekken

De Wortel berekenen oftewel "worteltrekken" is iets dat we moeilijk uit ons hoofd kunnen. We maken daarvoor gebruik van rekenmachines en online tools. We zorgen er met de online tool voor dat je eenvoudig de wortel kunt berekenen van een willekeurig getal. Het mag gaan om een kwadraat, maar het is ook geen probleem om de wortel te trekken uit bijvoorbeeld 10 of 12.

Als we de wortel berekenen spreken we van ‘wortel trekken’. Het is een van de handelingen die we bijna als eerste doen wanneer we een som voor ons hebben met verschillende uitdagingen. Het trekken van de wortel komt na het machtsverheffen, vermenigvuldigen en delen. Het betekent dat het gaat om een belangrijke handeling, op basis waarvan we een som kunnen uitrekenen. We spreken ook wel van de vierkantswortel, die het tegenovergestelde vormt van het kwadraat.

Wortel berekenen

Wortel van een kwadraat

Als je de wortel wilt berekenen van een kwadraat is dat daarom relatief eenvoudig. We lieten al zien dat de wortel van 9 gewoon 3 is. Andersom is 9 het kwadraat van 3, waardoor je de samenhang tussen de beide elementen kunt zien. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat het kwadraat van 5 25 is. De wortel van 25 is op die manier dus 5. Uiteraard wordt het lastiger wanneer we de wortel van bijvoorbeeld 144 willen berekenen. Naarmate de getallen groter worden wordt het interessant om gebruik te maken van een geavanceerde rekenmachine of onze handige online tool. We zorgen er daarmee voor dat het wortel trekken niet lastig hoeft te zijn.

Wortel berekenen in Excel

Excel is een krachtig programma voor het uitvoeren van complexe berekeningen. Het kan ook worden gebruikt om wortelberekeningen uit te voeren. Hieronder leggen we uit hoe je wortels kunt berekenen in Excel met behulp van een eenvoudige formule.

Stap Actie
1 Selecteer een cel waarin je de wortelberekening wilt uitvoeren.
2 Type "=SQRT(" in de geselecteerde cel.
3 Type het getal waarvan je de wortel wilt berekenen.
4 Type ")" om de formule af te sluiten en op Enter te drukken.

Excel zal automatisch de wortel berekenen van het getal dat je hebt ingevoerd en het resultaat in de geselecteerde cel weergeven. Als je de wortel wilt berekenen van een negatief getal, moet je de "ABS" -functie gebruiken om het getal positief te maken voordat je de wortel formule toepast.

Met deze eenvoudige formule kunt je snel en nauwkeurig wortelberekeningen uitvoeren in Excel. Het is ook mogelijk om deze formule te gebruiken in combinatie met andere Excel-functies om complexere wiskundige berekeningen uit te voeren.

Een wortel berekenen met een rekenmachine

Als je geen toegang hebt tot Excel of als je liever een rekenmachine gebruikt, kun je toch nauwkeurige wortelberekeningen uitvoeren. Het gebruik van een rekenmachine kan handig zijn voor snelle berekeningen en voor wanneer je onderweg bent.

Om een wortel te berekenen op je rekenmachine, volgt je deze stappen:

  1. Vind de "√" knop op je rekenmachine, die vaak is gemarkeerd met het symbool voor een wortel.
  2. Tik het getal in waarvan je de wortel wilt vinden.
  3. Druk op de "√" knop.

Als je de wortel van een negatief getal wilt berekenen, zorg er dan voor dat je rekenmachine deze functionaliteit ondersteunt. Sommige rekenmachines hebben bijvoorbeeld een afzonderlijke knop voor het invoeren van een negatief getal, terwijl andere rekenmachines het negatieve teken voor de invoer van het getal vereisen.

Als jouw rekenmachine wetenschappelijke notatie ondersteunt, kun je de wortel van grotere of kleinere getallen berekenen. In wetenschappelijke notatie wordt een getal weergegeven als een coëfficiënt vermenigvuldigd met 10 tot een bepaalde macht. Als je bijvoorbeeld de wortel van 6,25 x 10² wilt berekenen, tikt je 6.25 in, drukt je op de "x10x" knop en voert je het getal van de macht in, in dit geval 2. Druk vervolgens op de "√" knop om de wortel te berekenen.

Met deze eenvoudige stappen bent je in staat nauwkeurig wortels te berekenen met behulp van jouw rekenmachine.

FAQ voor wortelberekeningen:

Vraag: Wat zijn wortelberekeningen?

Antwoord:Wortelberekeningen zijn wiskundige berekeningen die worden gebruikt om de inverse operatie van machtsverheffen uit te voeren. Ze worden gebruikt om het oorspronkelijke getal te vinden waarvan het kwadraat gelijk is aan een gegeven getal. Bijvoorbeeld, de wortel van 9 is 3, omdat 3 x 3 = 9.

Vraag: Hoe kan ik wortels berekenen in Excel?

Antwoord:In Excel kun je de functie SQRT gebruiken om wortels te berekenen. Je moet het celreferentie van het getal dat u wilt berekenen als argument invoeren. Bijvoorbeeld, =SQRT(A1) berekent de wortel van het getal in cel A1.

Vraag: Hoe kan ik een wortel berekenen met een rekenmachine?

Antwoord: Om een wortel te berekenen met een rekenmachine, moet je de knop voor de wortel of de "√" -knop gebruiken. Voer het getal in dat je wilt berekenen en druk vervolgens op de wortelknop. De rekenmachine geeft het resultaat van de wortelberekening weer.

Vraag: Heb je tips om wortelberekeningen te beheersen?

Antwoord: Jazeker! Hier zijn een paar handige tips om jouw vaardigheden in wortelberekeningen te verbeteren:

- Oefen regelmatig met het berekenen van wortels om vertrouwd te raken met de formules.

- Gebruik shortcuts en methoden zoals de binomiale formule om sneller wortels te berekenen.

- Maak gebruik van rekenhulpmiddelen zoals Excel en rekenmachines om nauwkeurige berekeningen uit te voeren.

- Blijf leren en ontdekken hoe wortelberekeningen kunnen worden toegepast in verschillende wiskundige en wetenschappelijke contexten.

Vraag: Hoe kan ik een wortelberekeningen expert worden?

Antwoord: Om een expert te worden in wortelberekeningen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en te blijven leren. Bestudeer de verschillende formules en methoden die worden gebruikt bij wortelberekeningen en pas ze toe in oefeningen en probleemoplossing. Ook het gebruik van rekenhulpmiddelen zoals Excel en rekenmachines kan helpen bij het verkrijgen van nauwkeurige resultaten. Blijf de uitdaging aangaan en ontdek hoe wortelberekeningen kunnen worden toegepast in verschillende toepassingen.

Online wortel berekenen

Wil je online de wortel berekenen van een bepaald getal en gaat het niet om een kwadraat? De wortel van 22 is bijvoorbeeld (ongeveer) 4,69. Dat is een rekensom die we helaas niet uit ons hoofd kunnen maken, omdat we ook het kwadraat van dit getal niet zomaar kunnen berekenen. In die situaties kun je online de wortel berekenen, zodat je binnen een paar tellen kunt wortel trekken en je geen fouten zal maken in de berekeningen die je doet.  

Nieuws over Wortel

De wondere wereld van wortelberekeningen

In dit artikel gaan we dieper in op de fascinerende wereld van wortelberekeningen. Of je nu een beginner bent of je vaardigheden wilt verbeteren, deze gids zal je helpen een expert te worden in het berekenen van wortels. We bespreken wat wortelberekeningen zijn en hoe je deze essentiële wiskundige functie onder de knie kunt krijgen. Met onze praktische tips kun je zelfs de meest complexe wortels berekenen en ze efficiënt toepassen in verschillende situaties. Met deze tips zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een expert kunt worden in wortelberekeningen.

» Lees het volledige bericht
Kledingmerk uit Senegal scoort met wiskundige vergelijkingen

Diarra Bousso is een opvallende persoonlijkheid, die van heel verschillende werelden thuis blijkt. Ze werd geboren in Senegal en groeide op in zowel Noorwegen als de Verenigde Staten. Het inspireerde haar om aan de slag te gaan met wiskunde, om daarna te gaan werken als beurshandelaar op Wall Street.

» Lees het volledige bericht
Siri laten worteltrekken: het kan met de iPhone

Rekenen zonder een rekenmachine bij de hand kan met Siri en natuurlijk met onze online rekentool! Heel snel en eenvoudig reken je bij ons de wortel uit!

» Lees het volledige bericht
Meisjes net zo goed met vierkantswortels als jongens

Meisjes zijn potentieel net zo goed in het berekenen van de vierkantswortel als jongens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat eerdere opvallende resultaten uit psychologische literatuur rechtzet. Die stelde dat meisjes die werden herinnerd aan het feit dat ze meisjes zijn slechter zouden presteren in wiskunde.

» Lees het volledige bericht
Kinderen in groep 8 leren al wortels berekenen en meer wiskunde

Kinderen in groep 8 gaan op het Heerbeeck College al aan de slag met worteltrekken. Ze krijgen wiskunde, waardoor ze een stap verder gaan dan wat gebruikelijk is op andere basisscholen.

» Lees het volledige bericht