Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.7 / 10 (6)

Economische voorraad

De economische voorraad is de voorraad je daadwerkelijk op het eind overhoudt. Je hebt eerst de technische (begin)voorraad en daarna trek je de inkopen en verkopen vanaf. Bereken je economische voorraad hieronder lees meer

Geef hier het aantal stuks in voorraad op dat je daadwerkelijk in een winkel/magazijn hebt liggen.
Geef hier het aantal stuks van voorraad op dat je reeds hebt besteld maar nog niet hebt ontvangen.
Geef hier het aantal stuks voorraad op dat je reeds hebt verkocht maar die nog niet door de klant is opgehaald.

Economische voorraad

De economische voorraad berekenen? Je berekent hiermee het aantal goederen waar je als onderneming risico over loopt. Stel dat de prijs van de goederen uit de voorraad daalt, dan kan dat je geld gaan kosten. We maken het je makkelijk om online een berekening te maken, zelfs als je de definitie of de formule voor de economische voorraad niet kent.

Definitie: wat is de economische voorraad?

Houd er rekening mee dat de economische voorraad af kan wijken van de technische of werkelijke voorraad. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde goederen al wel hebt verkocht, maar nog niet hebt hoeven leveren. Dan liggen de goederen nog bij je in het magazijn, maar behoren ze niet meer tot de economische definitie van de voorraad. Bovendien kun je te maken krijgen met andere boekingsverschillen, door diefstal, afboeken of andere foutjes. Houd verder rekening met toepassen van FIFO en LIFO, waardoor de technische voorraad er anders uit kan zien dan de economische.

Formule voor de economische voorraad

De formule voor de economische voorraad zit op een relatief makkelijke manier in elkaar. Het gaat om de aanwezige voorraad, waar je de al ingekochte maar nog niet ontvangen producten bij optelt. Andersom moet je de verkochte maar nog niet geleverde goederen er vanaf trekken. Op die manier ontstaat de voorraad die je nog niet hebt verkocht en die je al wel hebt ingekocht.

Uiteraard hoef jij de formule en definitie van de economische voorraad niet te kennen, om die online te kunnen berekenen. We maken het je makkelijk, zodat je precies weet over welke producten jij risico loopt.

Online berekenen: handige tool

Let op: je kunt de economische voorraad niet berekenen om de waarde van de voorraad volgens de boekhouding te berekenen. We spreken dan van de technische voorraad.
Wil je de economische voorraad berekenen? Zonder de formule of de definitie te kennen kun je meteen aan de slag met onze online tool. Maak een berekening, zodat je goed kunt inschatten over welke goederen en welke waarde je met jouw onderneming prijsrisico loopt.