Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
10 / 10 (56)

Knopen naar km

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal knopen of km. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop ''bereken nu'' te drukken! Even wachten... En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekend! lees meer

Vul in hoeveel knopen je naar km wilt omrekenen of hoeveel je van kilometer naar knopen wilt omrekenen.

Knoop naar km

Op zeilschepen werd vroeger de snelheid gemeten door een houtblok of plankje, ook wel log genoemd, aan een lijn overboord gegooid het water in. De log bleef onbeweeglijk in het water liggen, terwijl de boot met hoge snelheid doorvoer en de lijn af bleef rollen. Door te meten hoe veel van de lijn in een bepaalde tijd afgerold werd, kon de snelheid van het schip worden bepaald. Eerst werd de lijn apart opgemeten, maar later werden er op gelijke afstanden knopen in gelegd. Dit zodat de afgerolde lengte eenvoudiger bepaald kon worden. Na pogingen van verschillende afstanden werd de afstand tussen de knopen genormaliseerd op 47 voet en 3 inches, wat gelijk staat aan 14,4018 meter, wat met een zandloper van 28 seconden rechtstreeks de snelheid in knopen gaf. De rekensom die daar bij hoort: 14,4018 : 28 x 3,6 = 1,85166 km/h. Deze gegevens werden genoteerd in een logboek, zodat de stuurman ze kon gebruiken om te navigeren. De snelheid werd dus gemeten in knopen per zandloper, afgerond is dit 1,852 km/h. Deze eenheid wordt dan wel niet knopen per zandloper genoemd, maar gewoon ‘knoop’ genoemd.


Kilometer, Mijl, Voet omrekenen

De kilometer (symbool km) is een van het SI afgeleide eenheid van lengte, wat gelijk is aan 1000 meter. De kilometer is sinds de invoering van het metriek stelsel de gebruikelijke eenheid om een reisafstand over land aan te geven. Sommige landen gebruiken mijlen om de afstand over land aan te duiden. 1 kilometer staat ongeveer gelijk aan: 0,621 Engelse mijl, 0,54 zeemijl en 3281 voet. Een positie langs een spoorweg of weg wordt vaak aangeduid met de kilometerring. Dit zijn het aantal kilometers vanaf een basispunt. Dit wordt bij veel grotere wegen en spoorwegen getoond op hectometer palen.

Knopen naar KM omrekenen

Je geeft als eerste de waarde in die je wil omrekenen. Dus wil je van knopen naar kilometers omrekenen of van kilometers naar knopen omrekenen? Daarna kies je de snelheidseenheid van waaruit je deze waarde wilt omrekenen. We beginnen met knopen om om te rekenen. Vervolgens kies je een eenheid waar naartoe jij de ingevulde snelheid wilt gaan omrekenen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen uit kilometer per uur of mijl per uur. Als je alle informatie verzameld hebt en ingevuld hebt druk je op de omrekenen knop en zie je direct je antwoord van de berekening.