Berekenen.nl

Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (22)

Tweede hypotheek berekenen

Een hypotheek heb je meestal als je een koopwoning bezit. Soms is het verstandig of noodzakelijk om een tweede hypotheek op de woning te nemen. Dit om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren. Wil jij weten wat jouw maximale tweede hypotheek mag zijn? En wil je weten wat dit voor jouw maandelijkse lasten betekent? Berekenen.nl legt het graag aan je uit. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Tweede hypotheek berekenen

wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek wordt meestal afgesloten om een verbouwing of renovatie te bekostigen. Het is een hypotheek bovenop je oorspronkelijke hypotheek. De tweede hypotheek kan alleen afgesloten worden als er sprake is van overwaarde op je huis en wanneer het inkomen het toelaat. Een tweede hypotheek kan bij dezelfde hypotheekverstrekker als de eerste afgesloten worden, maar dit mag ook bij een andere partij zijn. Je kunt de hypotheekrente van een tweede hypotheek aftrekken als je het geld gebruikt voor je hoofdverblijf of verbeteringen aan je woning, maar ook als je de hypotheek binnen 30 jaar kunt aflossen. In overige gevallen is de rente niet aftrekbaar.  

Hoe bereken je een tweede hypotheek?

Wil je je woning verbouwen en hier een tweede hypotheek voor afsluiten? Dan zijn er een aantal ‘zaken’ die je jezelf moet afvragen. Is er bijvoorbeeld sprake van overwaarde? Laat je inkomen een tweede hypotheek toe? En welke vorm van hypotheek zou je willen en kunnen nemen?


Om te bepalen of er sprake is van overwaarde, moet je de verkoopwaarde van je huis vast laten stellen door een taxateur. Als de verkoopwaarde hoger ligt dan je hypotheek is er sprake van overwaarde. Ook je inkomen is dus belangrijk. Wat verdien jij jaarlijks en kun je extra maandlasten dragen? Dat kun je vast laten stellen door een hypotheekverstrekker. Je kunt als woningeigenaar kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Als je aflost, betekent dit dat je schulden steeds lager worden. Ook je maandelijkse lasten zullen geleidelijk dalen. In het geval van een annuïteiten hypotheek betaal je maandelijks een bedrag dat gelijk blijft. In het begin van de aflossing betaal je voornamelijk rente. Naar mate de looptijd van een annuïteiten hypotheek vordert, betaal je meer aflossing en minder rente.

In geval van een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk bedrag aan aflossing, maar het rentebedrag neemt elke maand af. Je maandbedrag wisselt dus. Welke tweede hypotheek voor jouw het handigste is, hangt af van verschillende zaken. Vraag een professional om advies. Een voorbeeld berekening kun je hier maken.