Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (3504)

BMI berekenen

Wil je je BMI berekenen, bijvoorbeeld omdat je na wilt gaan of je een gezond gewicht hebt? BMI staat voor Body Mass Index en geeft een indicatie van de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Op het moment dat je te zwaar bent is het verstandig om gezonder te gaan eten, of meer te sporten. lees meer

Het is voor het bepalen van je BMI van belang je geslacht in te geven. Een man heeft toch een andere lichaamsbouw dan een vrouw en voor kinderen geldt natuurlijk helemaal een andere norm. 

- BMI berekenen vrouw
- BMI berekenen man
- BMI berekenen kind
Vul hier het gewicht in kilogram in.
Vul hier de lengte in centimeters in.
Andere bezoekers berekenden ook:

Wat is mijn BMI?

BMI berekenen? Je kunt dat eenvoudig online doen, wij berekenen de formule aan de hand van jouw lengte en gewicht. Dit is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Hoe bereken je jouw BMI? 

  1. Vul jouw geslacht, leeftijd, gewicht en lengte in om een zo nauwkeurig mogelijk BMI te krijgen.
  2. Bekijk of jouw BMI een gezonde BMI is of dat je onder- of overgewicht hebt. Je ideale gewicht op basis van je leeftijd en lengte wordt ook aangegeven. 
  3. Heb je geen gezond BMI? Onderneem dan actie om af te vallen, aan te komen of gewoon om te gaan voor een gezondere leeftstijl!

Het is het van belang om je geslacht aan te geven omdat er voor volwassen natuurlijk andere BMI waardes gelden dan voor kinderen en ook zit er een verschil tussen mannen en vrouwen. 

- BMI berekenen vrouw
- BMI berekenen man
- BMI berekenen kind

BMI staat voor Body Mass Index, het is een alternatieve benaming voor de queteletindex (QI). Het gaat om de verhouding tussen je lengte en je gewicht, aan de hand waarvan je kunt bepalen of je overgewicht of ondergewicht hebt. Uiteraard heb je bij een paar kilo’s teveel niet meteen last van obesitas en leidt ondergewicht niet meteen tot annorexia, al is het wel van belang om de grenzen in de gaten te houden.

Benieuwd naar je BMI wanneer je zwanger bent of wil je er aan de hand van de formule regelmatig voor zorgen dat je een berekening kunt maken? Je BMI is een momentopname, het is van belang om dat interpreteren aan de hand van bijvoorbeeld je huidige levensfase. Is er sprake van ernstig overgewicht of ernstig ondergewicht? In die gevallen is het verstandig om je gewicht en lengte door te geven aan een huisarts of een specialist op het gebied van voeding en/of sport. De kans bestaat dat je direct in actie dient te komen om hier wat aan te doen en je gezondheid in veiligheid te brengen.

BMI grenzen

voorbeeld-bmi-bereken

Zoals je kunt zien is het van belang om binnen de grenzen van 18,5 - 25 te blijven. Binnen die grenzen heb een gezond gewicht. Dat betekent dat je niet te zwaar bent en je aan de andere kant ook geen last hebt van ondergewicht. Je kunt het direct online berekenen om na te gaan wat jouw BMI is en welke score je behaalt. Zit je net iets lager dan 18 of net iets boven de 25? Dan is er nog niet veel aan de hand.

Zodra je een BMI hebt van lager dan 18 is er sprake van ondergewicht. Wellicht ben je erg lang en niet zo zwaar of heb je een erg laag gewicht. In die gevallen is het verstandig om na te gaan waar dat vandaan komt en wat je er mogelijk aan kunt doen. Eet je bijvoorbeeld voldoende gevarieerd of sport je meer dan je op basis van je voedings- en leefpatroon zou moeten doen? Een gewicht dat leidt tot een index lager dan 18 is ongezond, het is wat dat betreft geen goed idee om af te vallen.

Heb je een BMI hoger dan 25? Dan is er al sprake van overgewicht. Ervan uitgaande dat je geen (top) sporter bent met een grote spiermassa. Dit kan namelijk ook leiden tot een hogere BMI. Echter als je een topsporter bent, zul je zelf niet je BMI gaan uitrekenen omdat je te zwaar bent. Een groot aantal Nederlanders heeft een BMI hoger dan 25, het is van belang om dit goed in de gaten te houden. Bereken regelmatig je BMI om na te gaan of je dichterbij de gezonde grenzen komt of dat je daar aan de andere kant juist verder vanaf raakt. Bij een Body Mass Index dat aangeeft dat je overgewicht hebt is er op zich nog niet zoveel aan de hand. Het wordt echter vervelend wanneer je van een situatie van overgewicht toe lijkt te gaan naar een situatie van ernstig overgewicht. Zodra je hoger komt dan een index van 30 wordt het van belang om contact op te nemen met een huisarts, vooral wanneer je daar al langere tijd mee te maken hebt. Je kunt dan samen met een diëtist gaan kijken naar je voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dagelijks een half uur te bewegen en minimaal een keer in de week te gaan sporten. 

Ondergewicht of overgewicht (annorexia of obesitas)

Heb je een BMI veel lager dan 18 en zie je zelf niet direct mogelijkheden om daar wat aan te doen? Er is in dat geval sprake van ernstig ondergewicht, het is van belang om direct hulp te zoeken. Een te laag gewicht is net zo goed ongezond als een veel te hoog gewicht. Bovendien bestaat de kans dat iemand met een body mass index veel lager dan 18 last heeft van psychologische klachten en lichamelijke klachten. Je kunt iemand helpen door het bespreekbaar te maken, uiteindelijk willen we allemaal uitkomen op een gezond gewicht.
 
Gezond gewicht of obesitas

Heb je een BMI hoger dan 40? Een BMI hoger dan 40 betekent ziekelijk overgewicht, waardoor het van belang is om direct contact op te nemen met een arts. Alleen op die manier is het mogelijk om tijdig in actie te komen en hier iets aan te doen. Een dergelijke mate van overgewicht kan duiden op morbide obesitas, dat gaat nog een stap verder dan wanneer iemand een BMI tussen de 30 en de 40 heeft. Zou je zelfs tot een BMI van 50 of hoger komen? Dan is er sprake van superobesitas en kan het gewicht direct schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

BMI als je zwanger bent

Je BMI tijdens je zwangerschap uitrekenen? Uiteraard zal je aankomen tijdens de zwangerschap, iets waar je rekening mee dient te houden tijdens het berekenen van je BMI. De ene vrouw komt echter veel meer aan dan de andere, vandaar dat het wel degelijk de moeite waard is om je BMI te berekenen op het moment dat je zwanger bent. Je kunt dan gewoon je lengte en gewicht in blijven vullen, net als het gewicht dat je had voordat je zwanger werd. Bereken het daarom regelmatig, zodat je op die gegevens terug kunt vallen voordat je zwanger wordt en je er meer gewicht bij krijgt.

Wil je jouw index berekenen terwijl je zwanger bent? Dan is het tevens van belang om aan te geven wanneer je uitgerekend bent. Op basis daarvan is het mogelijk om de curve van Rosso toe te passen, aan de hand waarvan je goed kunt zien waar de gewichtstoename tijdens de zwangerschap vandaan komt. Op die manier kun je ook tijdens een zwangerschap je BMI berekenen en ben je goed op de hoogte van je gewicht in verhouding tot je lengte.

BMI zwangerschap

BMI formule

Benieuwd naar de formule? Het is oorspronkelijk de QI-formule, die we zijn gaan kennen als de formule om het BMI te berekenen. We berekenen de queteletindex in kilo’s gedeeld door de lengte in het kwadraat. De formule is wat dat betreft niet lastig:

BMI = massa in kilo’s / de hoogte in meters in het kwadraat

Stel dat je bijvoorbeeld de BMI wil berekenen van iemand die 90 kilo weegt en 175 centimeter lang is. In dat geval kun je de formule op de volgende manier invullen:
BMI = 90 kilogram / (1,75m x 1,75m) = 90 kilogram / 3,0625 = 29,39

Zoals je kunt zien aan de berekening is deze persoon eigenlijk te zwaar. De berekening levert een BMI op van 29, waarmee de persoon tegen het ernstige overgewicht aan zit. Er is nog sprake van slechts ‘overgewicht’, maar het is in dit geval van belang om goed op te passen.

Wil je regelmatig het BMI weten en ben je benieuwd hoe dit wijzigt aan de hand van je lengte of je gewicht? Naarmate je langer wordt kun je een groter gewicht krijgen, dat is voor je body mass index geen probleem. Op het moment dat je gewicht gelijk zou blijven en je in lengte toeneemt zorg je er namelijk voor dat je BMI af zal nemen. Wil je de BMI berekenen op het moment dat je lengte gelijk is gebleven en je zwaarder bent geworden? Je deelt je hogere gewicht dan door een lengte die gelijk is gebleven, waardoor je zal merken dat er een hogere score uitkomt.

Je kunt je BMI bepalen om na te gaan hoe je er op dit moment voorstaat, door dat regelmatig te doen kun je een trend in kaart brengen en nagaan hoe je gewicht en lengte zich in de loop der tijd ontwikkelen. Dat is vooral interessant wanneer je begint te groeien, net als op het moment dat je lichaam daarmee stopt. Je kunt je BMI uitrekenen voordat je de groeispurt krijgt, vervolgens je BMI uitrekenen tijdens de groeispurt en uiteindelijk je BMI berekenen wanneer je de uiteindelijke lengte bereikt hebt. Vanaf dat moment is het aan de hand van je index van belang om een gezond gewicht bij je lengte te behouden.

Hier je BMI berekenen

Je kunt hier op Berekenen.nl je BMI berekenen, aan de hand van een aantal eenvoudige gegevens. Vul je geslacht in, eventueel als je minderjarig bent je leeftijd, je gewicht en je lengte. Het is aan de hand van deze onderdelen mogelijk je BMI te ontvangen. Houd er rekening mee dat het gaat om een indicatie. 

Nieuws over Wat is mijn BMI?

De weg naar een gezond balans

De zomer komt er weer aan en dat betekend dat veel mensen weer bezig gaan voor hun welbekende summer body. Ze zeggen ook wel dat een summer body is gemaakt in de winter en dat is ook de reden dat je nu al moet beginnen. Hieronder een aantal tips om summer body ready te worden.

» Lees het volledige bericht
Hoe bereken je je BMI en wat is het?

BMI is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. BMI staat voor Body Mass Index. De BMI geeft een schatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar oud.

» Lees het volledige bericht
Tips om af te vallen in 2022

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat we vol goede moed aan de beste voornemens gaan beginnen. Maar hoe kun je er voor zorgen dat je deze voornemens ook nog volhoudt na de eerste paar weken van het nieuwe jaar. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij een slank en gezond 2022 kan hebben. Je leest het hier.

» Lees het volledige bericht
Het stappenplan om af te vallen

Veel mensen willen graag wat gewicht verliezen. Je komt dan al snel bij de sportschool terecht. Veel mensen willen ook graag sporten, maar hoe begin je daar nou mee en hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk gaat afvallen? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Wat doet thuiswerken met je gezondheid?

Door het corona virus heeft iedereen wel een keer kennisgemaakt met de voordelen en de nadelen van thuiswerken? Maar niemand weet eigenlijk wat het doet je gezondheid. Is het juist positief of juist negatief?

» Lees het volledige bericht
Is BMI anders bij vrouwen dan bij mannen?

BMI, of Body Mass Index, is de meest gebruikelijke maatstaf voor lichaamsvet voor mannen en vrouwen. Het is een eenvoudige berekening op basis van lengte en gewicht waardoor veel mensen het gebruiken om te weten of ze te zwaar zijn voor hun lichaamstype. Ondanks de populariteit hebben gezondheidswerkers de laatste tijd minder nadruk gelegd op BMI. De BMI houdt namelijk geen rekening met het feit dat gewicht zowel uit vet als spieren bestaat. Iemand die erg fit is, maar meer weegt door veel spiermassa, zou volgens de BMI-grafiek overgewicht hebben. Er is natuurlijk ook een belangrijk verschil tussen de geslachten want mannen en vrouwen slaan vet anders op.

» Lees het volledige bericht
BMI: heb je er wat aan?

Iedereen is geobsedeerd door zijn gewicht en de BMI is een graadmeter om te weten of je wel of niet te dik bent. Maar is de Body Mass Index wel geschikt om te beoordelen of je af moet vallen? Wij zetten wat weetjes op een rij voordat je gelijk een abonnement neemt op een sportschool of besluit om die lekker cheeseburger maar links te laten liggen.

» Lees het volledige bericht
Gezonder inkopen, gezonder koken

Dit jaar zijn veel Nederlanders anders boodschappen gaan doen. We gaan minder vaak naar de supermarkt en we kopen producten die gezonder zijn. Tijd dus om eens wat nieuwe, gezonde recepten te proberen uit je favoriete kookboek.

» Lees het volledige bericht
Goede conditie goed voor de weerstand

Terwijl wetenschappers op zoek zijn naar een vaccin tegen het coronavirus, horen we steeds vaker geluiden over het belang van een goede conditie. Een goede conditie is namelijk goed voor de weerstand. Hoe goed is jouw conditie? Ben je erop vooruit gegaan in de coronatijd? Of heeft het thuiswerken zijn tol geeist? Tijd voor een onderzoek.

» Lees het volledige bericht
Fit worden in quarantaine

Nederland maakt zich op voor alweer de derde week in thuisisolement. Op het internet circuleert het aan grapjes en challenges waarin mensen laten zien hoe ze met deze situatie omgaan. Maar hoe kom jij deze situatie optimaal door? Je leest het in onze blog!

» Lees het volledige bericht
Te hoge BMI maakt sneller ouder: gevaar van overgewicht

Een te hoog BMI is ongezond, dat weten de meeste mensen. Wat de precieze gevolgen zijn is niet altijd goed duidelijk. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben ontdekt dat een te hoog BMI bij zowel mannen als vrouwen leidt tot snellere veroudering. 1 jaar ouder per 5 BMI-punten

» Lees het volledige bericht
Aankomen in gewicht - Hoe doe je dat?

Heb je ondergewicht of wil je wat kilo’s aankomen, omdat je jezelf te mager vindt? Wil het maar niet lukken om wat dikker te worden? In dit artikel lees je hoe je een gezond gewicht kunt krijgen en lees je goede tips die je op een veilige manier helpen met aankomen in gewicht. Zowel op het gebied van voeding en beweging en ook heel belangrijk; hoe je mentale instelling je daarbij kan helpen.

» Lees het volledige bericht
De 10 lekkerste koolhydraatarme gerechten

Bekijk de 10 lekkerste koolhydraatarme gerechten.

» Lees het volledige bericht
Koolhydraatarm eten verbrandt (buik)vet

Koolhydraatarm eten verbrandt (buik)vet. Lees alles over koolhydraten, vetten en calorieën!

» Lees het volledige bericht
Hoog BMI bij man goed voor seksuele activiteit

Een hoog BMI bij de man correleert met meer seksuele activiteit. In dat licht bezien lijkt het voor mannen een goed idee om het niet zo nauw te nemen met hun gewicht. Ze kunnen hun BMI berekenen aan de hand van onze online tool op basis van een geavanceerde formule.

» Lees het volledige bericht
Afvallen naar het ideale gewicht vaak gemakkelijker dan dat vasthouden

Afvallen naar het ideale gewicht blijkt vaak gemakkelijker dan het vasthouden daarvan. Veel mannen en vrouwen weten goed welk ideaal gewicht ze willen bereiken, maar hebben moeite om dat vervolgens vast te houden.

» Lees het volledige bericht
Een beter BMI via Youtube: kanalen met sportieve instructies

Ons BMI zegt veel over onze gezondheid. Door regelmatig te bewegen en gezond te eten lukt het om overgewicht te voorkomen. Tenminste, dat is de traditionele school. Inmiddels komen we steeds minder buiten, maar bestaan er gelukkig nog wel mogelijkheden om aan ons BMI te werken.

» Lees het volledige bericht
Een gezond BMI leidt tot een gezonder hart

BMI staat voor Body Mass Index en is een belangrijke indicator voor onze gezondheid. Door regelmatig ons BMI te berekenen krijgen we een goed idee van goe gezond we zijn of dat er actie vereist is.

» Lees het volledige bericht
Wat is jouw BMI? Online berekenen

Vooral mannen van 50 denken na over hun gezondheid. Zij blijken zich op die leeftijd bewust te worden van hun gezondheid en berekenen dan hun BMI.

» Lees het volledige bericht
Vrouwelijke hardlopers met laag BMI lopen meer blessure-risico

Vrouwen die regelmatig hardlopen dienen goed op gewicht te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekers aan de universiteit in Ohio. Opvallend genoeg betekent dit dat hun BMI vooral niet te laag mag zijn.

» Lees het volledige bericht