Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.7 / 10 (3)

Spaarrente berekenen

Hoeveel geld moet jij sparen om tot een eindkapitaal te komen. Bereken ook met rente op rente. lees meer

Het bedrag waarover de rente wordt berekend.
Enkelvoudige rente
Bij een enkelvoudige berekening wordt de rente berekend vanaf begin tot eind. De hoofdsom blijft tussentijds gelijk.

Rente op rente
Bij het berekenen van de rente wordt de rente na een jaar opgeteld bij de hoofdsom.

Spaarrekente berekenen

Spaarrente berekenen? Heel interessant, bijvoorbeeld als je wilt weten dat jouw spaargeld in een jaar tijd oplevert. En of het de moeite waard is om over te stappen naar een andere bank. Met een hogere rente, zodat je meer kunt verdienen met jouw beschikbare spaargeld.

Tip: je kunt online de spaarrente berekenen. Gebruik dit om de beste bank te kiezen, op basis van een goede rente. Let daarbij goed op de variabele en vaste rentes. En bedenk je dat de rente alleen geldt voor het bedrag dat je op dat moment op jouw rekening hebt staan.

Aan de hand van het bedrag dat je op de rekening zet en de spaarrente die je krijgt berekenen hoeveel dat is. Bijvoorbeeld per jaar, zodat je weet waar je aan het eind van het jaar extra op kunt rekenen. Als extraatje om iets leuks van te doen. Of om te laten staan, zodat je daarna rente op rente zal krijgen.

Tip: wist je dat veel mensen het exponentiële effect van rente op rente onderschatten? Stel dat je €10.000 op een rekening zet en je 2% rente krijgt, dan is dat €200 in een jaar tijd. Als je dat geld laat staan, hoeveel heb je dan na bijvoorbeeld 10 jaar? Dat is €12.189! Je verdient ruim €2.000 aan rente, ondanks een relatief laag percentage van 2%. En loopt de rente op naar 3% per jaar? Dan heb je na 10 jaar zelfs €3.439 verdiend!

Berekening per dag

Het is een goed idee om de spaarrente die je berekent per jaar te bekijken. Dat maakt het makkelijker om de verschillende rentes met elkaar te vergelijken, zodat je daar een beter beeld van krijgt.

Banken berekenen de rente ondertussen per dag, waardoor je zeker weet dat je ook na een kortere periode kunt rekenen op de rente die je verdient. Dat betekent dat ze je elke dag 1/365e deel van de rente toekennen.

Let op: berekent een bank de rente per dag? Dat betekent niet dat je die rente ook iedere dag bijgeschreven krijgt. Sommige banken houden wel voor je bij hoeveel rente je tot op dat moment hebt verzameld. Aan het eind van het jaar, van het kwartaal of soms van de maand krijg je het op je rekening gestort.

De banken zorgen er met hun rente per dag voor dat je die krijgt over het bedrag dat er op je rekening staat. Begin je met €10.000 en neem je na 3 maanden de helft op? Vanaf dat moment krijg je de spaarrente per dag nog over de resterende €5.000. En stort je daarna opnieuw €10.000? Vanaf dat moment ontvang je rente over het totaal, dus over €15.000. Het is de meest eerlijke manier om je de rente te vergoeden, op basis van het bedrag dat er op je rekening staat.

Tip: wist je dat je door de spaarrente te berekenen ook kunt berekenen wat je nú moet storten, om bijvoorbeeld over 5 jaar iets te kopen? Stel dat je dan een nieuwe wasmachine wilt kunnen kopen, van €750. Dan heb je daar bij 2% rente per jaar nu ‘maar’ €679 voor nodig. Een mooie korting, die je zelfs in de aanbieding bij de meeste elektronicawinkels niet zomaar zal vinden.

 

Spaarrente berekenen

 

Drie aandachtspunten: goed opletten

 

Het is bij het berekenen van de spaarrente belangrijk om goed rekening te houden met een paar belangrijke punten. We zetten ze voor je op een rij:

  • Per maand of per kwartaal

Betaalt de bank de rente per maand of per kwartaal uit? Dat is fijn, omdat je het geld dan daadwerkelijk op je spaarrekening hebt staan. Houd er wel rekening mee dat je alleen rente op rente ontvangt, als je het geld daar laat staan. Zou je de rente gebruiken om leuke dingen van te doen of iets van te kopen? Dan krijg je over de rente niet opnieuw rente, waardoor de exponentiële groei niet ontstaat.

  • Doet de bank aan valutering?

Een lastig begrip, dat staat voor het overmaken van jouw geld en of de bank dat meteen meeneemt in de renteberekening. Sommige banken berekenen de rente pas vanaf de volgende dag. Voor Nederlandse banken is dit sinds 2009 verboden, dus hoef je je daar geen zorgen over te maken. Kijk er wel goed naar als je een rekening opent bij een buitenlandse bank, die daar mogelijk anders mee omgaat dan we hier gewend zijn.

  • Regels van een deposito

Kies je voor een deposito? Die biedt vaak een hogere spaarrente, maar je mag tussentijds niet zomaar bijstorten of geld opnemen. Een normale spaarrekening werkt wat dat betreft eenvoudiger en is meer flexibel. Houd er rekening mee als je kiest voor een deposito, vooral met geld dat je tussentijds nodig hebt of als je er gaandeweg meer geld bij wilt storten.

Zorg er met aandacht voor deze punten voor dat je goed weet hoe het werkt. En hoe de banken de spaarrente berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Rekenvoorbeeld

Benieuwd naar een rekenvoorbeeld, bijvoorbeeld als je op 1 januari €3.000 op een rekening zet. Waarover je 2,2% rente ontvangt. En als je besluit om daar op 31 maart nog eens €500 bij te storten, waarna je op 5 oktober €700 opneemt om een nieuwe televisie te kopen. Een complete situatie, maar die we gelukkig goed voor je kunnen uitrekenen.

  • Eerste periode: 1 januari t/m 31 maart

Er staat €3.000 op je rekening, zoals je die op de eerste dag van januari hebt gestort. Dit bedrag staat vervolgens 90 dagen op je rekening. Dat betekent dat je 90 dagen lang rente krijgt, op basis van dit bedrag. De bank deelt de rente van 2,2% door de 365 dagen in een jaar. Het gaat om 0,006% per dag. In dit geval bouwt de rente op tot €16,27.

  • Tweede periode: 1 april t/m 4 oktober

Na de nieuwe storting staat er €3.500 op je rekening, in dit geval voor een periode van 156 dagen. Op basis van een vergelijkbare berekening komt er een bedrag van €32,91 bij. Dit komt door het hogere bedrag op je rekening, én door de langere periode gedurende het jaar.

  • Derde periode: 5 oktober t/m 31 december

Nadat je het geld hebt opgenomen voor de wasmachine is er nog €2.800 over. Over dat bedrag krijg je nog 88 dagen rente. Dat leidt tot een bedrag van €14,85.

In totaal krijg je op de rekening een bedrag van €64,03 aan rente. Het is een goed idee om dat op de rekening te laten staan, zodat je ook over dat extraatje vervolgens rente krijgt. Zou je het geld bijvoorbeeld 10 jaar laten staan? Dan is dit rentebedrag tegen die tijd goed voor €79,60. Plus de bedragen uit de andere 9 jaren waarover je rente ontvangt, zodat er een mooi totaal zal ontstaan.

 

Spaarrente op spaarrente uitrekenen

Het is de rente op rente die ervoor zorgt dat je op een spaarrekening mooie bedragen bij elkaar kunt sparen. Dat gaat steeds harder, waardoor de rente na verloop van tijd hoger oploopt dan een eventuele extra inleg die je doet.

Stel dat je ieder half jaar een bedrag van €500 overmaakt. Als je dat een periode van 10 jaar lang doet, maak je (10x 2) in totaal 20x geld over. Dat is goed voor een totaalbedrag van €10.000. In het tiende jaar heb je behoorlijk wat kapitaal opgebouwd, waardoor je er aan rente bovendien ook een mooi bedrag bij krijgt.

In het eerste jaar staat er aan het eind €1.000 op je rekening. Dat bedrag is goed voor een rente van €22 per jaar, uitgaande van 2,2% per jaar. Na 5 jaar is dit bedrag al €5.340. Dat betekent dat je jaarlijks €117,48. Na de periode van 10 jaar zorgt het kapitaal ervoor dat je zelfs een bedrag van €248,45 aan rente ontvangt. Dat is bijna de helft van een enkele inleg.

Zou je het sparen maar liefst 30 jaar volhouden? Dan krijg je het jaar daarna €941,27 aan rente uitgekeerd. Dat is bijna twee keer de inleg. Zoals je merkt zou je dan zelfs helemaal geen inleg meer hoeven doen, om het bedrag wel door te laten groeien. Het is het effect van rente op rente, waardoor je op termijn grote bedragen ontvangt voor het kapitaal dat je hebt opgebouwd.

Spaarrente vergelijken

Wil je de spaarrente vergelijken, bijvoorbeeld om op basis van de berekening een goede keuze te maken? Het is verleidelijk om goed te kijken naar de hoogte daarvan. En het klopt dat een hogere rente uiteindelijk meer zal opleveren.

Tegelijkertijd is het belangrijk om verder te kijken dan dat. Gaat het om een betrouwbare bank, bijvoorbeeld met een banklicentie in Nederland of de Europese Unie? Dat laatste garandeert een goede basis, dankzij het depositogarantiestelsel. Dat voorkomt dat banken hun spaargeld niet kunnen uitkeren, als ze in de financiële problemen komen. Overheden hebben met elkaar afgesproken om spaargeld tot €100.000 altijd te vergoeden. Ook als de bank geen financiële middelen meer heeft, waardoor je anders niet bij je spaargeld zou kunnen.

Het is de moeite waard om de spaarrente te vergelijken, bij banken die je vertrouwt. Die goed met het geld zullen omgaan en die onderdeel uitmaken van de overheidsregelingen om het spaargeld te garanderen. Zodat je bij problemen in ieder geval geen spaargeld kwijt zal raken.

Online spaarrente berekenen

Online de spaarrente berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat het oplevert als je je geld nog een paar jaar laat staan? Je profiteert van rente op rente, waardoor het effect steeds een beetje groter wordt. Een fijn idee, waarmee je ervoor zorgt dat je uiteindelijk een mooi kapitaal kunt opbouwen. Wij helpen je online de spaarrente te berekenen, zodat je eenvoudig kunt zien wat het oplevert als je meer gaat sparen en dat geld een langere tijd laat staan.