Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (44)

Brutowinst berekenen

Het berekenen van je brutowinst komt vaak aan de orde als je ondernemer bent. Maar ook wanneer je op school zit en economie of wiskunde volgt krijg je ongetwijfeld te maken met het berekenen van de bruto winst. Berekenen.nl wil je graag uitleggen hoe deze berekening in zijn werk gaat. Ook hebben we een handige tool waarmee jij heel eenvoudig jouw bruto winst kunt berekenen. lees meer

Geef hier aan wat jouw jaaromzet is.
Geef de inkoopwaarde van je verkochte product of dienst aan.

Brutowinst berekenen

Wat is de brutowinst?

De bruto winst geeft aan wat een bedrijf bruto verdiend heeft. Het is het bedrag dat overblijft na de verkoop van jouw producten of diensten. Dat deze winst bruto is, betekent dat over dit bedrag nog wel belasting betaald dient te worden. De bruto winst is dus niet het bedrag dat jij uiteindelijk overhoudt. Het is het bedrag waar de bedrijfskosten nog op in mindering gebracht worden.

Waarom de bruto winst berekenen?

Nu denk je misschien dat de bruto winst niet zo’n waardevol gegeven is voor jouw bedrijf. Want wat heb je er aan als je nog verschillende kosten moet aftrekken en dus bedragen moet betalen? De bruto winst is echter nodig om bijvoorbeeld de netto winst te berekenen. Je dient dus eerst jouw bruto winst te weten voordat je ook daadwerkelijk weet wat er netto over blijft.

Bereken de bruto winst

Het berekenen van de bruto winst is niet erg ingewikkeld. Je hebt wel twee gegevens van de balans of de jaarrekening nodig. Je dient de omzet (inkomsten uit de verkoop) en de inkoopwaarde van je omzet te weten. Vervolgens krijg je de formule:

Omzet - inkoopwaarde = bruto winst


Voorbeeld:

Je koopt 500 horloges in tegen een prijs van €5,00 per stuk. Je verkoopt de horloges voor €10,00 per stuk.

De omzet = 500 * €10,00 = €5.000,-
De inkoopwaarde is = 500 * €5,00 = €2.500,-

De bruto winst is dan: €5.000 - €2.500 = €2.500,-

Nieuws over Brutowinst

Verschil tussen brutowinst en brutomarge

Veel ondernemers halen brutowinst en brutomarge heel erg vaak door elkaar, maar wat is eigenlijk het verschil? Dat lees je hier. Wij leggen je het namelijk stap voor stap uit zodat jij deze fout niet meer maakt.

» Lees het volledige bericht
Bakkerijen in de plus: brutowinst en omzet stijgen weer

Het gaat goed met de bakkerijen in Nederland. De brutowinst viel het afgelopen jaar flink hoger uit dan een jaar eerder. De omzet nam met gemiddeld 2,5 procent toe.

» Lees het volledige bericht
Scherpe omzetdaling KPN lijkt af te vlakken

KPN heeft al langere tijd te maken met een lastige markt, waardoor de omzet afneemt en ook de brutowinst en uiteindelijk nettowinst onder druk staan

» Lees het volledige bericht