Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.5 / 10 (4)

Zelfstandigenaftrek berekenen

Wanneer je een zelfstandig ondernemer bent en minstens 1225 uur per kalenderjaar werkt aan uw onderneming, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Ook AOWers hebben hier recht op. Bereken hieronder op hoeveel zelfstandigenaftrek je recht hebt. lees meer

Vul hier de winst in (omzet minus kosten) van de onderneming.
Wanneer je op 1 januari van het betreffende kalenderjaar AOW gerechtigd bent vul hier dan "Ja" in. Ben je op 2 januari of later in dat kalenderjaar AOW gerechtigd vul hier dan "Nee" in. De pensioengerechtigde leeftijd bereken je hier.

Wanneer u minimaal 1225 uur besteed aan de onderneming per kalenderjaar komt u in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Uitzondering hierop is wanneer u zwanger bent. Dan tellen de uren die u zou maken over totaal 16 weken gewoon mee.
Wanneer u binnen de afgelopen 5 jaar al 3 keer de zelfstandig aftrek hebt aagevraagd 

Zelfstandigenaftrek 2024 berekenen

Wil je de zelfstandigenaftrek berekenen? Het is een aftrekpost voor de inkomstenbelasting, die je kunt toepassen wanneer je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst daarvoor stelt. Dit zijn de twee belangrijke voorwaarden:

  • Je bent ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium

Werk je als zelfstandige? Dan ben je ondernemer voor de Kamer van Koophandel. Houd er rekening mee dat je ook voor de Belastingdienst als ondernemer dient te werken. Hier zijn een aantal aanvullende voorwaarden aan verbonden. Het is daarnaast van belang dat je aan het urencriterium voldoet. De Belastingdienst gebruikt deze voorwaarden om de zelfstandigenaftrek uitsluitend toe te kennen als zelfstandigen die daar de hoofdmoot van hun inkomen uit vergaren.

Zelfstandigenaftrek berekenen als ondernemer

Je kunt de zelfstandigenaftrek berekenen als ondernemer. Houd er rekening mee dat de aftrek nooit meer kan zijn dan de winst voor de ondernemersaftrek. Ben je een startende ondernemer? Dan kun je online de zelfstandigenaftrek berekenen en is het bovendien de moeite waard om ook de startersaftrek te berekenen. Je kunt die gedurende de eerste 5 jaar van je onderneming maximaal 3x toepassen. De zelfstandigenaftrek kun je ieder jaar berekenen en toepassen.

Zelfstandigenaftrek berekenen

Zelfstandigenaftrek 2024

Je kunt de zelfstandigenaftrek berekenen voor 2023 en 2024 of een berekening maken van voorgaande jaren. Wil je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je over vorig jaar een berekening kunt maken of gaat het je zelfs om een jaar daarvoor? Je kunt bovendien een hogere zelfstandigenaftrek berekenen wanneer je daar eerder niet volledig gebruik hebt kunnen maken, dat kan tot maximaal 9 jaar na dato en alleen als de winst in die jaren hoger is geweest dan de zelfstandigenaftrek in die jaren. Voor 2024 wordt de zelfstandigenaftrek lager dan het jaar ervoor. Voor 2024 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagt naar €3.750,-.

Toekomst Zelfstandigenaftrek

Het kabinet heeft op prinsjesdag 2019 besloten dat de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 zal worden verlaagd. Het kabinet probeert met de verhoging van de arbeidskorting het inkomensverschil te verkleinen. Hieronder vind je de zelfstandigenaftrektabel per jaar. 

Zelfstandigenaftrek 2020 t/m 2027
Jaar Bedrag zelfstandigenaftrek
2020 €7.030,-
2021 €6.670,-
2022 €6.310,-
2023 €5.030,-
2024 €3.750,-
2025 €2.470,-
2026 €1.200,-
2027 €900,-

 

Nieuws over Zelfstandigenaftrek 2024

Hoe werkt zelfstandigenaftrek?

De meeste mensen weten wel dat je als ondernemer de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een aantal belastingvoordelen. De belangrijkste en meest bekende belastingvoordeel is dan ook de zelfstandigenaftrek, die je honderden euro’s per maand oplever, maar wat is het precies? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Zelfstandigenaftrek voor zzp’ers in 2021

Het nieuwe jaar is aangebroken, dat betekent dat er veel veranderingen plaats gaan vinden. Maar hoe zit het nou precies met de zelfstandigenaftrek?

» Lees het volledige bericht
‘ZZP-ers moeten minimaal 16 euro per uur gaan verdienen’

ZZP-ers verdienen gemiddeld genomen nog altijd veel te weinig. Dat is volgens onder andere de NOS en de Volkskrant de mening van het kabinet. Dat wil dat zelfstandigen vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur gaan verdienen. Op die manier moeten zij ook zonder de zelfstandigenaftrek het hoofd boven water kunnen houden.

» Lees het volledige bericht
GroenLinks eist gesprek AOV in ruil voor belastingvoordeel ZZP-er

GroenLinks wil belastingvoordelen voor ZZP-ers afschaffen, als zij niet bereid zijn om in gesprek te gaan over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Volgens de partij is het belastingvoordeel via de zelfstandigenaftrek ooit in het leven geroepen als compensatie voor de kosten voor arbeidsongeschiktheid en het pensioen.

» Lees het volledige bericht