Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.5 / 10 (31)

Netto besteedbaar inkomen berekenen

Of je het nu verdient via je baan of bijvoorbeeld krijgt in de vorm van toeslagen: we ontvangen maandelijks allemaal een bepaald bedrag. Van dit bedrag moeten we verschillende lasten betalen. Maar wat blijft hier nu maandelijks van over en wat kunnen we uitgeven of sparen? Met andere woorden; wat is jouw netto besteedbaar inkomen? Berekenen.nl helpt je een antwoord te vinden op die vraag. lees meer

Vul hier het bedrag in dat jij elke maand op je bankrekening gestort krijgt. Weet je alleen een brutosalaris? Maak dan eerst een bruot-netto berekening. 
Vul hier de hoogte van jouw vakantiegeld in. Je vakantiegeld wordt meestal uitbetaald in mei. Zit het vakantiegeld bij je salaris in? Dan vul je €0,- in. 
Geef hier aan of jij een 13e maand krijgt. Je kunt dit vinden in het CAO of op je salarisstrook. Een eindejaarsuitkering is wat anders als een 13e maand. Een 13e maand is vaak een volledig bruto maandsalaris terwijl een eindejaarsuitkering een bepaald percentagevan dit maandsalaris is. 
Vul het bedrag in dat je elke maand aan extra inkomsten binnen krijgt. Denk aan zorgtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag en ontvangen alimentatie. Tel de bedragen bij elkaar op voordat je ze in vult. 
Vul hier je maandelijkse huur (bruto als je huurtoeslag bij extra inkomsten hebt meegeteld) of je maandelijkse hypotheek (bruto wanneer je de teruggaaf van de belastingdienst bij de extra inkomsten hebt meegeteld, netto wanneer je jouw hypotheek netto betaald) bedrag in. 
Geef het maandbedrag op dat je aan de energieleverancier betaald. 
Geef hier je maandelijkse zorgpremie op. Vul het totale premiebedrag in wanneer je de zorgtoeslag als extra inkomsten hebt meegeteld. 
Vul hier het maandbedrag in dat je elke maand kwijt bent aan je verzekeringen. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, brandverzekering, inboedel- en opstalverzekering en rechtsbijstandsverzekering. 
Geef hier je extra maandelijkse uitgaven op aan je telefoonabonnement. Heb je die niet? Geef dan €0,- op. 
Geef hier je extra maandelijkse uitgaven op zoals betaalde alimentatie of abonnementskosten voor televisie, internet en tijdschriften. 

Netto besteedbaar inkomen berekenen

Netto besteedbaar inkomen berekenen; wat is het?

Netto besteedbaar inkomen wordt vaak afgekort met de letters NBI. Daardoor is het gemakkelijk te verwarren met het netto belastbaar inkomen wat ook vaak afgekort wordt als NBI. Het netto besteedbaar inkomen is echter wat anders. Jouw netto besteedbaar inkomen kan belangrijk zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als je een hypotheek of lening wilt afsluiten of wanneer je alimentatie vastgesteld wordt. Je  netto besteedbaar inkomen is in principe het bedrag dat je ‘vrij’ kunt besteden in de maand. Je hebt dit ‘over’ voor uitstapjes, nieuwe kleding, eten en drinken of bijvoorbeeld om te sparen. Je kunt dit dus daadwerkelijk (netto) besteden.

Netto besteedbaar inkomen berekenen; hoe doe je het?

Om je netto belastbaar inkomen te berekenen heb je allereerst je netto inkomen nodig. Weet je deze niet precies? Bereken dan je salaris van bruto naar netto. Naast je salaris kunnen ook andere inkomsten mee tellen. Denk bijvoorbeeld aan alle inkomsten uit pensioen en sociale uitkeringen. Maar ook ontvangen alimentatie, vakantiegeld, 13e maand, kindgebonden budget en bijvoorbeeld heffingskortingen behoren tot je inkomsten. Als je niet weet of jij recht hebt op regelingen zoals zorgtoeslag en algemene heffingskorting dan kun je deze eerst berekenen. Naast je inkomsten zijn natuurlijk je vaste uitgaven belangrijk. Het gaat hier om vaste woonlasten zoals hypotheek en huur, maar ook elektriciteit en gas. Datzelfde geldt voor alimentatie en bijvoorbeeld zorgpremies. Let er op dat je alle lasten netto invult. Dus ook je netto hypotheek (bedrag na teruggaaf van de belastingdienst).

Netto besteedbaar inkomen berekenen; zelf doen

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt voor het maken van een berekening kun je aan de slag. Jouw gegevens vul je in via de berekeningstool.

Voorbeeld:
Pien verdient netto €1.700,- per maand, ze ontvangt €1054,- vakantiegeld in mei, de hoogte van haar 13e maand is netto €1218,- en daarbij ontvangt ze elke maand €60,- zorgtoeslag.
Om de maandelijkse inkomsten van Pien te berekenen gebruik je de volgende formule:


salaris + (vakantiegeld / 12)+ (13e maand / 12) + zorgtoeslag = maandelijkse inkomsten
oftewel
€1.700 + (€1054 / 12) + (€1218 / 12)+ €60 = €1949,33 inkomsten

Let er op dat je inkomsten zoals het vakantiegeld en de 13e maand door 12 (maanden) deelt om de netto maandelijkse inkomsten te berekenen.
Pien heeft natuurlijk ook uitgaven. Ze betaalt maandelijks €700,- huur, €100,- aan elektriciteit en gas, €97,- aan zorgpremie en €23,- aan overige verzekeringen.
De totale uitgaven van Pien zijn:


huur + elektriciteit en gas + zorgpremie + overige verzekeringen
oftewel
€700 + €100 + €97 + €23 = €920,- uitgaven

Het netto besteedbaar inkomen van Pien is dus:

Inkomsten - uitgaven
€1949,33 - €920 = €1029,33 netto besteedbaar inkomen.