Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.2 / 10 (48)

Schoenmaat berekenen

Wat is nou eigenlijk je schoenmaat? Of die van je kinderen? Pak een A-4tje, ga daarop staan met je voet en teken de voet af van de hak t/m de grote teen. Meet de afstand op en vul de lengte hierin en in welke maat je dit wilt hebben. lees meer

Pak een A-4tje, ga daarop staan met je voet en teken de voet af van de hak t/m de grote teen. Meet de afstand op en vul de lengte hierin en in welke maat je dit wilt hebben.

Schoenmaat berekenen

 

Schoenmaat berekenen volwassenen

Het opmeten van de juiste schoenmaat kunnen ze in een schoenenwinkel voor je doen. Maar als jij je schoenen liever online koopt, is het een beetje omslachtig om eerst naar een schoenenwinkel te gaan voor de juiste maat. Dit is ook helemaal niet nodig, want je kunt zelf eenvoudig de juiste maat bepalen.


De juiste schoenmaat bereken je door de afstand tussen je grote teen en je hiel te meten. Dit gaat het makkelijkst door op een vel papier te gaan staan. Doe dit terwijl je sokken draagt. Zet nu met potlood een streep bij de grote teen en bij de hiel. Vind je het lastig om dit bij jezelf te doen, vraag dan of iemand anders de lijnen wil zetten.

Nu meet je met een centimeter de afstand tussen de twee lijnen. Aan de hand van een maattabel, kun je nu opzoeken welke maat erbij hoort.

Schoenmaat berekenen voor kinderen

Bij de calculatie van de juiste kinderschoen ga je op dezelfde manier te werk. Bij hele jonge kinderen kan het nog wel eens lastig zijn om ze stil te laten staan. Zorg er dan voor dat ze liggen en zet hun voetje tegen een vel papier. Deze methode werkt ook erg goed bij kinderen die nog niet zelfstandig kunnen staan.

Wijdtematen

Heb je een brede of juist erg smalle voet, dan zullen niet alle schoenen goed passen. Gelukkig zijn er ook schoenen in verschillende wijdtematen verkrijgbaar. De wijdtemaat bereken je door op een centimeter te gaan staan en de omtrek van het breedste deel van je voet te meten. Dit heet de balomvang en dat is het punt bij het bot net onder je grote teen, tot het bot onder je kleine teen. Meet beide voeten, soms is de ene voet breder dan de andere. Ga bij het zoeken van de juiste maat uit van de breedste voet. Welke breedtemaat je moet hebben, is afhankelijk van je lengtemaat. Zoek dus in de tabel voor wijdtematen eerst de lengtemaat en vervolgens de bijbehorende wijdtemaat.

Sommige schoen vallen kleiner of juist groter uit dan de standaardmaat. Vaak staat dit bij de beschrijving van de schoen aangegeven of kun je deze informatie terugvinden in reviews. Koop je wandelschoenen, houdt er dan ook rekening mee dat je voeten tijdens langere wandelingen iets opzetten. Zorg dus voor voldoende ruimte in je schoen en neem eventueel een halve schoenmaat groter. Koop je je schoenen online en ben je niet zeker van de juiste maat? Meestal kun je de schoenen gewoon ruilen, maar controleer dit van te voren even.

Engelse schoenmaten

Sommige schoenen hebben een UK size schoenmaat. Deze schoenmaat wijkt af van de maten die wij gebruiken. Met behulp van een tabel met de UK size maten vind je echter makkelijk de juiste maat die bij de lengte en de breedte van jouw voet past.

Nieuws over Schoenmaat

De geschiedenis van de schoen

De geschiedenis van de schoen is fascinerender dan dat je denkt en speelt zich al meer dan duizenden jaren af. Schoenen zijn tegenwoordig niet alleen een functioneel item om onze voeten te beschermen, maar zijn ook vaak symbolisch geweest voor status, mode en cultuur.

» Lees het volledige bericht
Waar moet je opletten bij het kopen van nieuwe schoenen?

Iedereen houdt wel van kleding, het maakt dan ook niet uit of je het over een hoodie hebt of over schoenen. Toch is het belangrijk om goed op te letten bij het kopen van schoenen. Naast dat ze mooie moeten zijn, zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten. Wil jij nou weten waar jij echt op moet letten bij het kopen van schoenen? Lees dan verder.

» Lees het volledige bericht
Waarom is een goede schoen zo belangrijk?

Je voeten moeten de hele dag ons lichaam dragen, daarom vinden je voeten het fijn om daar een beetje hulp bij te krijgen. Daarom zijn goede schoenen zo belangrijk voor je schoenen. Slechte schoenen zijn een mishandeling voor je voeten, daardoor kunnen er ook problemen ontstaan aan je voeten. Denk maar eens aan eelt en blaren of zelfs een afwijkende voet. Goede schoenen dragen begint al vanaf kinds af aan, dat kan namelijk een hoop problemen voorkomen.

» Lees het volledige bericht
Waar moet je opletten bij het kopen van schoenen?

Iedereen houdt wel van kleding, het maakt dan ook niet uit of je het over een hoodie hebt of over schoenen. Toch is het belangrijk om goed op te letten bij het kopen van schoenen. Naast dat ze mooie moeten zijn, zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten. Wil jij nou weten waar jij echt op moet letten bij het kopen van schoenen? Lees dan verder.

» Lees het volledige bericht
Schoenmaat 45 voor 13-jarige Amber: unieke grote voeten

Jouw schoenmaat berekenen? De kans is klein dat je net zo groot uitkomt als de 13-jarige Amber. Zij leeft letterlijk op grote voet, omdat ze nu al maat 45 heeft. Ze heeft enorm grote schoenen en kan daardoor vaak alleen mooie herenschoenen vinden.

» Lees het volledige bericht