Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (328)

Uurloon berekenen

Ben je benieuwd naar je uurloon op basis van je maandsalaris of een bedrag per week? Je kunt je uurloon berekenen om na te gaan wat je per uur verdient, of wat je na een dag bij elkaar gewerkt hebt. Je kunt ook direct het minimumloon berekenen op pagina https://www.berekenen.nl/inkomen/minimumloon. lees meer

Uurloon berekenen

Het uurloon berekenen dat je ontvangt, bijvoorbeeld om twee banen met elkaar te vergelijken of eenvoudig na te gaan wat je eigenlijk zelf ontvangt van de waarde die je toevoegt? De berekening houdt nauw verband met de berekening van het netto loon, het verschil tussen bruto en netto en uiteraard het jaarsalaris dat je kunt berekenen.

Je kunt het uurloon berekenen op basis van het maandsalaris dat je ontvangt en het aantal uren per week dat je werkt. Dit aantal uren is van belang, aangezien het aan de hand daarvan mogelijk is om na te gaan welk bedrag je per uur ontvangt om tot het bedrag per maand te komen. Werk je fulltime en gaat het om 40 uur per week of is er sprake van een werkweek van 36 uur per week? Dit kan grote invloed hebben op het uurloon dat je ontvangt.

Wil je bijvoorbeeld het uurloon berekenen op basis van bruto €2.500 per maand? Indien je 40 uur per week werkt betekent dit een bedrag van €14,43 per uur, exclusief 8% vakantiegeld. Werk je voor dit bedrag aan de andere kant 36 uur per week? Er is dan sprake van een uurloon van €16,04 per uur. Dit betekent dat je per uur 11% meer verdient. Puur uit financiële overwegingen is de tweede functie dan een meer interessante, omdat je minder uren hoeft te maken om toch hetzelfde bedrag per maand te kunnen verdienen.

Uurloon berekenen

Minimum uurloon berekenen

Er is in theoretische zin geen sprake van een minimum uurloon dat we in Nederland dienen te verdienen. Dat heeft te maken met het feit dat sommige ondernemingen werken op basis van 36 uur per week, anderen 38 uur per week en weer anderen 40 uur per week rekenen. Er is daarom wel een minimumloon per maand vastgesteld, op basis waarvan je online het uurloon kunt berekenen.

Ontvang je bijvoorbeeld €1.800 per maand (bruto) en dien je daarvoor 40 uur per week te werken? Je kunt online het uurloon berekenen en op die manier ontdekken dat het gaat om €9,24 per uur. De overheid stelt het minimumloon ieder half jaar opnieuw vast (bekijk hier het actuele minimumloon), zodat je aan de hand daarvan ook kunt berekenen hoe het minimum uurloon zich ontwikkelt. Zou je op basis van de €1.800 per maand echter 36 uur per week werken? Dan is er alweer sprake van €10,26 per uur, een stijging van opnieuw 11%. Het aantal uren per week dat je werkt voor je inkomen is daardoor net zo belangrijk als het bedrag dat je maandelijks bruto verdient.

MAandloon of weekloon

Je kunt het uurloon berekenen op basis van een maandloon of een weekloon. Is er sprake van een weekloon? Je kunt het bedrag per week dan vermenigvuldigen met 52 om uit te komen op het jaarsalaris of online het jaarsalaris berekenen. Vervolgens kun je dat bedrag delen door de 12 maanden of online het maandsalaris berekenen. Op basis van het maandsalaris en het aantal uren dat je werkt per week kun je dan het uurloon berekenen.

Nieuws over Uurloon

Wat verdien ik nou daadwerkelijk?

Iedereen die werkt kan maandelijks verwachten dat hun loon op de rekening wordt gestort. De meegeleverde loonstroken worden vaak niet eens bekeken. Maar op het bijgeleverde document staat vaak informatie die wel belangrijk en interessant is om te bekijken.

» Lees het volledige bericht
Maandloon berekenen: belangrijk voor werknemers én ondernemers

Het maandloon berekenen en daar inkomstenbelasting over betalen? Heel gebruikelijk voor medewerkers in loondienst, maar niet zo voor veel ondernemers. Met name directeur-grootaandeelhouders (dga’s) keren zichzelf vaak maandenlang 0 euro uit, om in december het volledige salaris over te maken.

» Lees het volledige bericht
Gemiddeld uurloon in de EU 12 procent hoger dan 10 jaar geleden

Het gemiddeld uurloon in de EU ligt inmiddels 12 procent hoger dan 10 jaar geleden. Gemiddeld verdienen alle werknemers in de Europese Unie 23,10 euro per uur. En in de eurozone is dat zelfs 26,90 per uur, waarmee het gemiddelde inkomen nog wat hoger ligt.

» Lees het volledige bericht
Uurloon berekenen: aansluiting op het onderwijs op de arbeidsmarkt

Jouw uurloon berekenen en nagaan wat je ongeveer kunt gaan verdienen? De aansluiting van het hoger onderwijs op de arbeidsmarkt wordt steeds beter. Dat betekent dat studenten vaak een beter beeld hebben van het maandloon en salaris dat ze kunnen verwachten.

» Lees het volledige bericht
Wet DBA heeft geleid tot lager uurloon voor ZZP’ers

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) moet er vooral voor zorgen dat zowel ZZP’ers als opdrachtgevers op voorhand meer duidelijkheid hebben over de onderlinge arbeidsrelatie. Dit geldt ter bescherming van de ZZP’er en voorkomt eventuele risico’s of problemen voor de opdrachtgever.

» Lees het volledige bericht
Stakingen luchthaven Berlijn over het uurloon zijn voorbij

De werknemers van de luchthaven van Berlijn waren in staking gegaan, vanwege het uurloon dat ze verdienen. Inmiddels hebben er onderhandelingen met de medewerkers plaatsgevonden, waardoor ze het werk weer hebben opgepakt.

» Lees het volledige bericht
Uurloon freelancer ligt opnieuw lager dan vorig jaar

Het gemiddelde uurloon van een freelancer ligt opnieuw lager dan een jaar geleden. ZZP-ers lijken daarmee nog niet bepaald te kunnen profiteren van het herstel van de economie.

» Lees het volledige bericht
Minimumloon per 1 juli iets omhoog

Het kabinet voert per 1 juli een aantal belangrijke wijzigingen door, die veel Nederlanders in de portemonnee zullen treffen.

» Lees het volledige bericht