Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.4 / 10 (529)

hectare naar m2

Hier kun je hectare (ha) naar vierkante meter (m²) en andersom omrekenen. Vul hieronder het aantal hectare/vierkante meter in en kies vervolgens wat je wilt uitrekenen druk op de knop "bereken nu²". De rekentool rekent het handig en super snel voor je uit! lees meer

Vul in hoeveel hectare/vierkante meter je naar vierkante meter/hectare wilt omrekenen.

hectare (ha) naar vierkante meter (m²) omrekenen

Altijd al willen weten hoe je zelf hectare (ha) naar vierkante meter (m²) omrekent? De formule werkt zoals volgt, het aantal hectare x 10.000 = aantal vierkante meter.

Een vierkante meter (m²) is een oppervlakte-eenheid. Het is een oppervlakte van een vierkant met zijden van 1 meter lang en 1 meter breed. M² wordt bijvoorbeeld gebruikt om een een oppervlakte van een huis of een achtertuin aan te duiden.

Klik hier als je m² naar hectare wil berekenen.

Hectare, acre en bunder

Hectare, acre en bunder. Zijn woorden die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. Toch veroorzaken ze nog al eens verwarring. Veel mensen vragen zich dan ook af wat een bunder is. Een bunder is eigenlijk het zelfde als een hectare. Mensen op het platteland gebruiken vaak het woord bunder in plaats van het woord hectare. Vroeger was dit anders. Voordat het metriek stelsel ingevoerd werd verschilde een bunder nogal. Iedereen had namelijk zijn eigen betekenis.  De acre werd net zoals de bunder voornamelijk gebruikt voor de vlaktemaat van landbouwgrond. De gedachte achter de waarde vlaktemaat is dat een man met een os één acre in één dag kon ploegen. Dit komt omdat de boeren vroeger nog werkte met ossen in plaats van alle grote tractoren die we tegenwoordig hebben. Vroeger werd alles dan ook gedaan met de hand of met behulp van een paard of os. 

Let op: Haal de are en acre niet door elkaar. Deze worden lijken heel erg veel op elkaar maar ze zijn absoluut niet het zelfde. Let hier dus goed op.

Hectare voetbalveld

Een hectare is een eenheid van oppervlakte van 10000m2 en wordt afgekort in ha. In je volksmond wordt een hectare vaak vergeleken met de grootte van een voetbalveld om deze oppervlakte inzichtelijk te maken. Het grappige hieraan is dat een voetbalveld eigenlijk helemaal geen hectare is. Volgens de regels van KNVB moet een voetbalveld tussen de 100 en 105 meter lang zijn en 64 tot 68 meter breed. De grootte van een voetbalveld is dus altijd verschillend. Als we kijken naar de oppervlakte varieert deze altijd tussen de 6400m2 en 7140m2. Ook zie je soms dat mensen zeggen dat 1 hectare twee voetbalvelden zijn, ook dat klopt niet. Twee voetbalvelden zijn namelijk meer dan 1 ha.