Berekenen.nl
Geplaatst op 3 december

Steeds meer gemeenten schaffen mantelzorgwaardering af

De mantelzorgwaardering was er als symbolisch bedrag voor iedereen die een familielid of een vriend hielp. Veel mantelzorgers zijn dagelijks of bijna-dagelijks bezig met de verzorging van anderen uit hun directe omgeving. Dat doen ze vrijwillig, maar vanuit het AWBZ-potje was er geld beschikbaar dat gemeenten uitbetaalden. Uit een recente inventarisatie blijkt dat opnieuw 42 gemeenten daarmee gestopt zijn. Daardoor zijn er steeds minder extraatjes beschikbaar voor personen die veel van hun tijd besteden aan de zorg voor anderen.

Betaald uit AWBZ

Tot 2015 was er nog sprake van een officieel mantelzorg-compliment. Dat werd betaald uit het AWBZ-geld en was een jaarlijks bedrag van 250 euro. Na de afschaffing daarvan namen gemeenten dit over. Zij betaalden een bedrag van bijvoorbeeld 100 tot 200 euro uit. Het gaat natuurlijk om een symbolisch bedrag, maar het is desalniettemin een leuk extraatje voor veel mensen. Dat dit nu niet meer mogelijk is geeft aan hoe onder andere gemeenten steeds meer op de kleintjes moeten letten.

Dat is jammer, omdat zelfs de kleinste extraatjes er op onbewust niveau toch voor zorgen dat ze motiveren. Het lijkt er echter niet op dat er de komende tijd meer middelen beschikbaar zullen komen. Mantelzorgers moeten het doen met de liefde die ze terugkrijgen van degene die zij verzorgen.

Eigen bijdrage AWBZ berekenen in 2020

Benieuwd naar de eigen bijdrage voor de AWBZ, zodat je niet voor verrassingen komt te staan? Je kunt online de eigen bijdrage voor de AWBZ berekenen, gewoon aan de hand van een paar eenvoudige gegevens en vragen. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie bereken je of je een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog die is. Nadat je de eigen bijdrage hebt betaald kun je gebruik maken van de AWBZ-gelden die er beschikbaar zijn.