Berekenen.nl
Geplaatst op 9 maart

Zorgverzekeringen en het coronavirus

De wereld is in rep en roer over het coronavirus. Op dit moment zijn er in Nederland alleen al 384 besmettingen van het coronavirus. Dit griepvirus, ook wel COVID-19 genoemd, veroorzaakt luchtwegklachten en koorts. Voor mensen met een verminderde weerstand kan het virus dodelijk zijn. Gezien de huidige besmettingen neemt het risico op besmetting per persoon alleen maar toe. Veel mensen vragen zich daarom af: hoe is het gesteld met mijn zorgverzekering?

Consult van de huisarts

Wanneer je koorts hebt, moeilijk ademt of hoest is het belangrijk om direct je huisarts te bellen. Wanneer je in China, Iran, Zuid-Korea, Italië of Singapore bent geweest en je hebt deze klachten dien je ook zo snel mogelijk je huisarts te bellen. Deze consulten en behandelingen bij je huisarts worden volledig vergoed door je basisverzekering. Dit houdt in dat je hier dus niet extra voor hoeft te betalen. Ook vallen consulten en behandelingen niet onder je eigen risico. Deze kosten worden dus niet in mindering van je eigen risico gebracht. Het wordt sterk aangeraden om thuis te blijven wanneer je deze klachten hebt. Ga dus niet langs de huisarts voor een consult, maar bel hem of haar op.

Laboratoriumonderzoek laten doen

Wanneer jij en je huisarts vermoeden dat je het coronavirus hebt, kan de huisarts een laboratoriumonderzoek laten afnemen. De huisarts overlegt dit vaak met de GGD. Ook deze kosten worden vergoed door je zorgverzekering. In tegenstelling tot de kosten voor een huisartsconsult worden de kosten voor een laboratoriumonderzoek wel afgetrokken van je eigen risico.

Zelf een test laten doen

Wanneer je hoest, verkouden bent en koorts hebt is het begrijpelijk dat je wil weten of je het coronavirus hebt. Als om wat voor reden de huisarts of GGD geen opdracht geeft tot laboratoriumonderzoek en je wil deze wel laten uitvoeren, dan zijn de kosten voor dit laboratoriumonderzoek volledig voor eigen rekening. Je kunt deze kosten dan niet laten vergoeden voor je zorgverzekering.

Naar het ziekenhuis

Luchtwegklachten van het coronavirus kunnen leiden tot een longontsteking. Wanneer luchtwegklachten door het coronavirus zo ernstig zijn dat iemand zeer veel moeite heeft met ademhalen, dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis krijg je een infuus en extra zuurstof. Ook wordt je direct in isolatie of quarantaine geplaatst. De kosten voor een ziekenhuisopname, ook wanneer je het coronavirus hebt, worden vergoed door je basisverzekering. Deze kosten worden wel in mindering gebracht van je eigen risico.

Zorg in het buitenland

Vanwege het coronavirus is wereldwijd een negatief reisadvies afgegeven. Uiteraard wordt het sterk afgeraden om naar gebieden af te reizen waar het coronavirus actief is. Mocht je in het buitenland besmet raken met het coronavirus en (ziekenhuis)zorg nodig hebben, dan kun je altijd aanspraak doen op je zorgverzekering.

Kosten zorgverzekering

Door het coronavirus wordt de zorg extra belast. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de premie van je zorgverzekering. Benieuwd of de premies aan het stijgen zijn? Bereken eenvoudig je eigen zorgpremie en die van anderen met onze zorgverzekering-bereken-tool.