Berekenen.nl
Geplaatst op 6 januari

Zorgverzekering afsluiten voor 2023? Hier moet je op letten

De laatste weken van het jaar staan ​​vaak in het teken van het vergelijken van zorgverzekeringen, maar veel mensen weten niet dat je je zorgverzekering kan afsluiten tot 1 februari. Het kan zijn dat je met verschillende verzekeringen een betere keuze heeft. Maar er zijn nog meer redenen om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Welke behandeling heb je nodig in 2023 en welke zorgverzekering past bij jou? Zo kies je de zorgverzekering die bij jou past.

Bedenk welke zorg je nodig hebt

De goedkoopste zorgverzekering is misschien niet de beste zorgverzekering voor jou. Bedenk daarom eerst: wat heb je nodig? Het kan zijn dat jij verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen, maar daar helemaal geen gebruik van maakt. Of je hebt een aanvullende tandartsverzekering terwijl je nooit gaatjes hebt. Dan kan het zinvol zijn om iets te wijzigen in jouw aanvullende verzekering. Het heeft toch geen zin om extra te betalen voor een aanvullende behandeling waar jij geen gebruik van maakt?

Bekijk welke polissen er zijn

Heb je weinig zorg nodig? In dit geval kan het verstandig zijn om niet voor een dure zorgverzekering te kiezen. Zelfstandig zorg-specialist Bas Knopperts legt uit hoe het werkt: “Een natura zorgverzekering is goedkoper dan een restitutie verzekering. Je hebt dan wel minder keuze tussen gecontracteerde ziekenhuizen en zorgverleners. Maar ben je lichamelijk en geestelijk gezond? Als je verdere zorg nodig hebt, zoals de meeste Nederlanders, kun jij ervoor kiezen om voor een natura polis te kiezen.’’

Overweeg korting op de premie

Je kunt op twee manieren korting op je zorgverzekering krijgen: je betaalt de verzekering vooruit en verhoogt vrijwillig jouw eigen risico. Als je het geld hebt, kan het goed zijn om de premie per jaar te betalen in plaats van per maand. Je betaalt je zorgpremie in januari voor het hele jaar met korting op het totaalbedrag.

Je kunt de eigen risico ook verhogen van 385 euro naar 885 euro. Hierdoor wordt jouw maandbedrag lager. Houd er rekening mee dat je de meeste kosten zelf moet betalen. "Je betaalt meer eigen risico als je gebruik maakt van een behandeling uit het basispakket. Kies je voor een hoger eigen risico? Zorg dat je dat bedrag kunt betalen als je onverhoopt een behandeling nodig hebt."

Het hele gezin slim verzekeren

Zorgverzekering werkt niet alleen voor jou, maar ook voor jouw gezin. Kinderen (jonger dan 18 jaar) zijn meestal meeverzekerd. Maar welke zorg heeft jouw kind nodig? Zijn er specifieke operaties of andere maatregelen gepland? Soms is een extra verzekering toch een goed idee. Bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor orthodontie, een bril of ADHD medicatie. Hoe zit het met je partner? Is het verstandig om dezelfde verzekering af te sluiten? Het is niet nodig. Veel verstandiger is om te kijken wat voor behandeling je nodig hebt voor een persoon.

Laatste check

Heb je overal over nagedacht en weet je wat je wensen zijn voor 2023? Vergelijk dan alle zorgverzekeringen. Er kan een andere module of behandeling zijn die je niet nodig hebt en die je kunt uitvinken. Kijk wat eruit komt. Na deze laatste check kun je met een goed gevoel de juiste keuze maken.

Online zorgverzekering berekenen

Je hebt nog een maand om je zorgverzekering aan te passen. Als je dit zou willen natuurlijk. Het is niet altijd nodig om je zorgverzekering aan te passen, maar wij raden het je wel aan. Het kan vaak enkele tot tientallen euro’s schelen. Wil jij weten wat jij gaat betalen aan je zorgverzekering? Met één druk op de knop geeft onze online tool antwoord op deze vraag. Bereken hier je (nieuwe) zorgverzekering.