Berekenen.nl
Geplaatst op 10 december

Tips om te besparen op je zorgverzekering


We gaan weer richting het einde van het jaar, oftewel de tijd om weer op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Je bent dan natuurlijk aan het zoeken naar een zorgverzekering waar je niet de hoofdprijs betaalt, maar die natuurlijk wel goed aansluit bij je persoonlijke situatie, maar hoe doe je dat? Dat lees je hier.


Kies voor de juiste verzekering

Je denkt vast dat wij in de war zijn, maar dat is niet zo. Heel erg veel mensen weten niet dat er verschillende soorten zorgverzekeringen bestaan. Er bestaan namelijk de volgende soorten zorgverzekeringen restitutie, combinatie, natura en budget. Er zijn grote verschillende tussen deze soorten verzekeringen. Bij een restitutiepolis heb je de volledige vrije zorgkeuze. Dit houdt dan in dat je in principe naar elke erkende zorgverlener kunt, zonder dat je bij moet betalen. Wanneer je een naturapolis hebt is dat iets anders. Dan moet je namelijk wel een beetje bijbetalen als jouw verzekering geen afspraken heeft gemaakt met de zorgveleneer waar jij op dat moment heen gaat. Toch hebben veel verzekeraars tegenwoordig een heel erg groot aanbod met gecontracteerde zorgverleners.

Moet ik me wel of niet aanvullende verzekeren?

Iedereen wilt natuurlijk goed verzekerd zijn voor als er een keer wat gebeurd. Dat heeft dan ook alles te maken met het gevoel wat je dan krijgt. Mensen krijgen namelijk een veilig gevoel wanneer ze goed verzekerd zijn. Toch is het ook niet nodig om je te goed verzekeringen terwijl je eigenlijk heel erg gezond bent. Het kan dan ook heel erg lastig zijn om de beslissing te nemen om je verzekering een stapje omlaag te doen. Soms kan dit dan wel weer beter zijn voor je portemonnee. Het is daarom belangrijk om voor jezelf in te schatten hoe groot de kans is dat je in het nieuwe jaar zorgkosten gaat maken. Heb je bijvoorbeeld nog steeds klachten of moet je extra naar de fysiotherapeut? Dan is het wel verstandig om je daar hoger op te laten verzekeren, maar verwacht je dat er niks geks gaat gebeuren? Dan kan het wellicht verstandig zijn om een stapje naar beneden te gaan. Je moet dit dan ook voor jezelf gaan bepalen. Deze keuze moet je namelijk zelf maken.

Verhoog je eigen risico

In Nederland kennen we allemaal een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is dan ook het bedrag wat je eerst zelf moet betalen, voordat je een vergoeding van de verzekering krijgt. Heb je volgend jaar waarschijnlijk weinig zorg nodig? Dan is het verstandig om je eigen risico wast omhoog te schroeven. Het is namelijk zo, wanneer je een hoger eigen risico hebt wordt je premie lager. Je kan je eigen risico in stapjes van 100 euro verhogen, tot maximaal 885 euro. Zoals we net ook al aangaven werkt je eigen risico mee aan het verlagen van je premie. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie wordt. Je kan hiermee dan ook wel tot 336 per jaar besparen en dat is toch mooi meegenomen.