Berekenen.nl
Geplaatst op 28 december

5 best bewaarde geheimen van je zorgverzekering

Je hebt nog maar 4 dagen de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2023. Wat is voor jou belangrijk? Een uitgebreide dekking, de allerbeste voorwaarden of een zo laag mogelijke prijs?

Voordat je een besluit neemt, willen wij jou eerst de 5 best bewaarde geheimen van een zorgverzekering vertellen.

1. Goedkoper alternatief binnen hetzelfde concern

Er zijn veel grote instanties die het meest ‘bekend’ zijn. Grote voorbeelden zijn Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Je kan flink besparen door binnen je verzekeraar over te stappen naar een goedkoper label met vergelijkbare voorwaarden:
 • Zilveren Kruis: Je bespaart 108 euro per jaar als je je bij ZieZo verzekerd.
 • CZ: Je bespaart 47 euro per jaar als je je bij Just verzekerd.
 • VGZ: Je bespaart 66 euro per jaar als je je bij United Consumers verzekerd.
 • Menzis: Je bespaart 114 euro per jaar als je je bij VinkVink verzekerd.

2. Enorm veel extra’s

Ziekenfondsen zijn steeds meer gedifferentieerd. Een scherpe premie en een goede dekking volstaan ​​vandaag niet meer voor een kritische klant.
Daarom bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen gratis aanvullende diensten aan.
Populaire voorbeelden zijn:
 • Persoonlijke gezondheidscheck
 • Een app om direct met een medisch professional te appen
 • Leefstijlprogramma waarmee je punten spaart
 • Waardebon of gratis ongevallenverzekering
 • Korting op sportscholen, zoals bijvoorbeeld een Basic Fit

3. Veel verzekeraars accepteren je direct

De basisverzekering is onder voorbehoud van acceptatie. Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij uw aanvraag nooit kan afwijzen vanwege uw leeftijd, achtergrond, gezondheid of geslacht. Zoveel zorg als u nodig heeft. Met de basisverzekering ben je dus altijd geaccepteerd! Zelfs de goedkoopste verzekering of de beste voorwaarden. In 80 procent van de gevallen wordt u ook direct opgenomen in de aanvullende en tandartsverzekering.

Uitzonderingen hierop zijn:
 • Tandartsdekking boven 500 euro: er geldt dan vaak een medische selectie
 • Onbeperkte fysiotherapie: er geldt altijd een medische selectie
 • Orthodontie: er geldt vaak een wachttijd van één jaar

4. Nieuwe polis afsluiten in januari

Heb je keuzestress bij het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering? Geen haast! Ook in de gehele maand januari heb je nog de tijd om een nieuwe zorgpolis aan te vragen. Er zit wel een maar aan vast. Je moet wel jouw huidige zorgverzekeringen uiterlijk 31 december 2022 stop hebben gezet. Alleen dan heb je nog de tijd tot 1 februari 2023 om een zorgverzekering te kiezen.

5. Bedenktijd van 14 dagen

Mocht je uiteindelijk besluiten om online over te stappen van de ene naar de andere zorgverzekering? Dan heb je wettelijk gezien 14 dagen bedenktijd om jouw keuze difinitief vast te zetten of ongedaan te maken. Dit wordt ook wel het ‘koop op afstand’ of ‘herroepingsrecht’ genoemd.

Je kunt je aanvraag voor een nieuwe zorgverzekering dus zonder reden en gratis annuleren. De eventueel teveel betaalde premies worden teruggestort.

Online zorgverzekering berekenen

Online kun je gemakkelijk je zorgverzekering berekenen, zowel de basisverzekering als de aanvullende beurs. Het is ook mogelijk om ze apart van elkaar af te sluiten. Door zelf te berekenen welke zorgverzekering het meest voordelig is, valt er jaarlijks veel geld te besparen. Jij weet immers hoe vaak jij naar het ziekenhuis, de fysio of de tandarts moet. Het is alleen al de moeite waard om het zelf te berekenen om uit te zoeken of het verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten of dat het voordeliger is om de extra kosten zelf te bekostigen. Met name bij de tandarts worden er veelal onnodige dekking afgesloten, maar ook de dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland hoeft niet altijd nodig te zijn. Je betaald vooralsnog eerst je eigen risico. Als je namelijk maar één keer naar de spoedeisende hulp in het buitenland gaat, betaal je de eerste 385,- euro alsnog zelf.