Berekenen.nl
Geplaatst op 22 juli

Dekt mijn verzekering waterschade?

Zoals iedereen wel weet is er een nieuwe watersnoodramp in Nederland. Veel mensen zeggen dat de schade die veroorzaakt wordt door het water gedekt wordt door de verzekering, maar is dat ook zo? Dat lees je hier.

Welke schade vergoedt de verzekering?

Schade door regen die direct je woning binnenkomt doordat je een dakraam of deur open hebt laten staan wordt bijna nooit vergoed door je inboedel verzekering. Verzekeraars vinden het je eigen verantwoordelijkheid om je ramen en deuren goed dicht te doen bij een regenbui. Eigenlijk is dat ook best logisch. Ook hier is het belangrijk om je verzekering eens goed door te nemen. Het kan namelijk zijn dat de schade die veroorzaakt wordt door een stevige regenbui waarbij het water naar binnen stroomt wel vergoed wordt. Word jij getroffen door een rivier overstroming dan wordt de schade meestal niet gedekt. Het is dus erg belangrijk dat je alles goed leest en regelmatig je verzekering controleert. Het kan zijn dat de polisvoorwaarden bij een andere verzekeraar net iets beter voor je zijn.

Ik heb lekkage

Veel mensen vragen zich dan ook af hoe het met lekkages zit. Verzekeraars vergoeden lekkages door leidingwater meestal wel. Je kan dan denken aan schades door een lekke VC-leiding of een leiding je badkamermuur. De schade moet wel onvoorzien ontstaan zijn. Dat betekent dat de schade onverwachts komt en niet door jezelf veroorzaakt. Wanneer je in een muur boort en daardoor een leiding lek maakt krijg je geen vergoeding van je verzekering. De verzekeraar stelt wel voorwaarden. Zo kijken ze naar hoe jij je onderhoud gedaan hebt. Ze kijken bijvoorbeeld hoe jij je kitranden hebt onderhouden. Het kan namelijk zijn dat ze geen schadevergoeding uitkeren wanneer jij geen onderhoud hebt gepleegd.

Waterschade met opstalverzekering

De opstalverzekering vergoedt schades aan je woning en alles wat aan je woning vast zit. Heb je waterschade aan je muren, dak of aan je vloer? Dan moet je je opstalverzekering aanspreken. Dit geldt ook voor schade aan je laminaatvloer, mits hij vastgelegd of gelijmd is. Wanneer dit niet zo is kan je geen aanspraak doen op je opstalverzekering.

Waterschade inboedelverzekering

Als je laminaat los ligt kan je geen schade claimen op je opstalverzekering. Wanneer je laminaat los ligt valt het onder je inboedelverzekering. Verder vergoedt je inboedelverzekering waterschades aan je meubels, televisie of telefoon. Het is wel belangrijk dat je goed kijkt naar je polisvoorwaarden. Het kan namelijk zijn dat je verzekeraar een maximumbedrag heeft voor laptops en mobiele telefoons. Het kan dus zijn dat je maar een deel vergoedt krijg of helemaal niks. Dit hangt dan ook erg af van welke verzekeraar jij hebt.

Waterschade woonverzekering

Wil jij je geen zorgen maken over eventuele waterschade? Dan kan je kiezen om een woonverzekering af te sluiten. Dit is een combinatie tussen een inboedel- en een opstalverzekering. Het mooie aan een woonverzekering is dat je bijna tegen alles gedekt bent. Een ander voordeel aan deze verzekering is dat je geen twee verzekeringen hoeft af te sluiten. Het valt namelijk allemaal onder je woonverzekering.