Berekenen.nl
Geplaatst op 11 januari

Uitvaartverzekering: waarom is het handig dit af te sluiten?

Je eigen dood is een moeilijk onderwerp. De meeste mensen willen er niet over nadenken of kunnen er niet over praten met bijvoorbeeld een partner. We hebben echter allemaal maar één zekerheid in het leven; op een dag sterven we allemaal. Een uitvaart kost veel geld en het is belangrijk om na te denken over hoe je deze wilt organiseren. Waar hoop je op en hoe zal het zich later uitbetalen? Doe je dat niet, dan kom je voor veel moeilijke keuzes en hoge kosten voor jouw dierbare te staan.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je jouw uitvaart. Bij overlijden kun je de crematie of begrafenis zelf betalen. Je betaalt tijdens jouw leven een bepaalde vergoeding en als je komt te overlijden, krijg je een afgesproken bedrag of krijg je een begrafenis dat in natura geregeld is. Zo weet je zeker dat naaste familieleden niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Is een uitvaartverzekering nodig?

Het is niet altijd nodig om een ​​uitvaartverzekering af te sluiten. Wat zinvol is, verschilt van persoon tot persoon. Ongeveer 70 procent van de Nederlandse bevolking heeft een uitvaartverzekering. Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten, dan kun je desgewenst zelf het uitvaartgeld betalen. Het moet natuurlijk wel financieel mogelijk zijn. In totaal moet je tussen de 7.000 en 10.000 euro sparen, dit zijn de gemiddelde uitvaartkosten in Nederland. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, weet je zeker dat je uiteindelijk genoeg spaargeld hebt om alles te betalen.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 7.000 en 10.000 euro. De uiteindelijke prijs hangt echter volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren. Je kunt goedkoper, maar ook duurder sparen als je bijvoorbeeld een bijzondere grafsteen wilt. De kosten van een uitvaart variëren enorm, dus je kunt de uitvaart  zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. De uitvaartonderneming helpt je de kosten zoveel mogelijk te beperken.

Voor- en nadelen uitvaartverzekering

Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat je jouw nabestaanden niet belast met de hoge uitvaartkosten. Dat is misschien een goed idee. Je hoeft je geen zorgen te maken over het geld  om de uitvaart te betalen, dat wordt geregeld door de verzekering. Daarnaast is het voor  nabestaanden heel duidelijk wie ze moeten bellen bij overlijden. Dat is wel net zo fijn. Nadeel is dat in de praktijk soms blijkt dat niet alle kosten worden gedekt. De nabestaanden moeten nog wel een deel zelf betalen. Zorg er dus voor dat je goed weet waarvoor je verzekerd bent. Verzekeringsmaatschappijen kunnen ook hun premies verhogen. Als je jouw polis wilt behouden, moet je een hogere premie betalen.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen; o.a. natura-uitvaartverzekering, kapitaal-uitvaartverzekering en een gecombineerde uitvaartverzekering. Alle verzekeringen hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Zo kun je de voor jou meest geschikte uitvaartverzekering kiezen.

Als je overweegt een uitvaartverzekering af te sluiten,  is het verstandig om je op de hoogte te stellen van de verschillende mogelijkheden. Als we kijken naar de verschillende soorten uitvaartverzekeringen, zijn er twee soorten die het meest voorkomen. De natura- uitvaartverzekering en de kapitaal-verzekeringen.

Natura Uitvaartverzekering
Met een massaverzekering ontvangen dierbaren geen geld bij overlijden, maar wel een aantal vooraf bepaalde diensten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de begeleiding van een uitvaartverzorger, kist, rouwvervoer en drukwerk. De ene verzekering heeft een breder aanbod dan de andere. Diensten moeten te allen tijde worden geleverd, ongeacht de kosten. Meestal neemt de verzekeraar bij naturaverzekeringen een groot deel van het werk rondom de uitvaart over.

Kapitaalverzekering
Een andere vorm van uitvaartverzekering is de kapitaalverzekering. Deze verzekering keert een vast bedrag uit als de verzekerde overlijdt. Nabestaanden kunnen dit bedrag gebruiken om de uitvaartkosten te dekken.

Combinatie
Over het algemeen kiest men tussen een combinatie van een natura-verzekering en een kapitaalverzekering. De verzekeraar organiseert of vergoedt een groot aantal (basis)diensten en er is ook een aantal waar vrij gebruik van kan worden gemaakt. Dit bedrag wordt meestal gebruikt voor zaken als een grafsteen, crematiekosten of de bestemming van de as. Met dit bedrag is het ook mogelijk om de uitvaart persoonlijker te maken, bijvoorbeeld met een borrel na de uitvaart met hapjes, live muziek of foto- of videoreportage van de uitvaart.

Online uitvaartverzekering berekenen

Weet jij niet welke uitvaartverzekering er bij jou past? Via verschillende opties kun je met onze online tool jouw uitvaartverzekering berekenen die aan jouw wensen voldoet en kun je zien welke uitvaartverzekeraar het goedkoopste is.